Akivaizdu, kad vienų gamintojų pastangos rinkoje įvertinamos geriau nei kitų, tad koks yra tikrasis komercinio automobilio sėkmės receptas?

Garantijos ir pasirinkimas

Specialistai pastebi, kad klientams suteikiama pasirinkimo laisvė dažnai tampa vieno ar kito modelio, o kartais netgi gamintojo sėkmės priežastimi. Šį teiginį galima iliustruoti ne vienerius metus komercinių automobilių rinkoje konkuruojančių gamintojų pardavimo skaičiais.

Štai net 10 lengvojo komercinio transporto modelių, įvairių variklių ir pavarų dėžių pasirinkimą, priekinių, galinių ar visų varančiųjų ratų konfigūracijas ir daug komplektacijos galimybių siūlantis „Ford“ vien per 2020 metus Europoje pardavė daugiausiai – beveik 330 tūkst. – komercinių automobilių.

Komercinio transporto ekspertas ir konkurso „Lietuvos komercinis automobilis 2020“ teisėjas Karolis Šimkus teigia, kad vieno sėkmės faktoriaus nėra, mat rinkdamiesi automobilį įmonių atstovai įvertina daug kriterijų. Pirmiausia atsižvelgiama į garantinį laikotarpį ir eksploatacinius kaštus.

„Komercinis transportas yra darbo įrankis, kuris padeda verslui generuoti pajamas, todėl labai svarbu, kad būtų patikimas ir patvarus. Ne mažiau svarbu, kad būtų užtikrinta ir gera transporto priemonės priežiūra, o prireikus remonto darbų – paslaugos suteiktos greitai ir kokybiškai. Be jokios abejonės, reikšmingas yra kainos ir kokybės santykis bei tai, kiek vienas ar kitas modelis atitinka verslo lūkesčius“, – įžvalgomis dalijasi K. Šimkus.

Specialistas pastebi, kad bene svarbiausias kriterijus, kurį įvertina verslininkai, yra pasirinkimo galimybės. Vieniems reikalingas mažesnis komercinis transportas, kitiems – aukštesni ar ilgesni furgonai.

Negana to, vieni dažniau zuja mieste, kiti daugiau laiko praleidžia greitkeliuose ir kituose užmiesčio keliuose, o trečių kasdieniai maršrutai suka bekele. Būtent dėl to skirtingų modifikacijų pasiūla – vienas kertinių veiksnių renkantis prekės ženklą ir konkretų modelį.

Saugumas ir pagalba vairuotojui

K. Šimkus atkreipia dėmesį, kad anksčiau komerciniai automobiliai nebuvo siejami su komfortu, tačiau dabar tiek patogumui, tiek saugumui skiriama gerokai daugiau dėmesio. Vis daugiau lengvųjų automobilių technologijų perkeliama į komercinį transportą, todėl gamintojai siūlo tiek įvairias vairuotojo pagalbos sistemas, tiek modernias jungiamumo galimybes.

Tiesa, itin svarbu, kad automobilių sistemos iš tiesų sklandžiai veiktų, todėl vieno ar kito modelio sėkmės tramplinu dažnai tampa ir prestižinės saugumo organizacijos „Euro NCAP“ bandymų rezultatai. Štai 2021 metų komercinio transporto bandymų metu automobilių saugumą tikrinę specialistai patikimiausiais pripažino „Ford Transit“, „Volkswagen Transporter“ ir „Mercedes-Benz Vito“ modelius. Deja, išvadose ekspertai taip pat negailėjo ir kritikos bei nurodė modelių, kurių nerekomenduoja, sąrašą.

Antanas Šimelis, „AD Rem Transport“ direktorius ir „Lietuvos komercinio automobilio 2020“ rinkimų teisėjas, pastebi, kad sklandus automobilio sistemų veikimas ir saugumo užtikrinimas yra išties svarbūs, mat gali turėti neigiamos įtakos įmonės rezultatams.

„Visi nori saugaus verslo, o tai reiškia – išvengti netikėtų situacijų, kurios taptų neatliktų darbų ar patirtų nuostolių priežastimi. Žinoma, kai kurios sistemos vis dar yra labai brangios ir ne visi verslininkai į jas investuoja, tačiau, be abejonės, kiekvienas komercinio transporto valdytojas tikisi, kad automobilio sistemos veiks, kaip pridera“, – aiškina A. Šimelis.

Reikšmingi ekspertų įvertinimai

Jo teigimu, įtakos modelių sėkmei turi ir kitų vairuotojų bei specialistų vertinimai. A. Šimelis pastebi, kad kai kurie komerciniai automobiliai gyvuoja jau dešimtmečius, todėl neretai verslas kliaujasi patikrintomis patirtimis.

Vienu iš itin svarbių įvertinimų gamintojams bei potencialiems klientams tampa ir kasmet organizuojami geriausio komercinio automobilio rinkimai bei juose skinami titulai. Štai jau šeštus metus iš eilės Europoje perkamiausi „Ford“ komerciniai automobiliai „International Van Of The Year 2020“ rinkimuose gavo dvigubą įvertinimą – „Ford Ranger“ buvo pripažintas metų pikapu, o „Ford Transit Custom Hybrids“ modeliai pelnė svarbiausią – metų komercinio automobilio – titulą.

„Lietuvos komercinio automobilio 2020“ rinkimų metu šis gamintojas taip pat neliko nepastebėtas – metų pikapu lietuviai taip pat pripažino „Ford Ranger“. Tokiam modelio įvertinimui įtakos turėjo ne tik jo savybės, kaip jungiamumas, saugumas ar pravažumas, tačiau ir plati gama. Gamintojas vien šiam modeliui yra numatęs net penkias jo versijas – įprastą „Ranger“, XLT, „Limited“, „Wildtrak“ ir itin Europoje bei už jos ribų vertinamą „Raptor“. Negana to, visoms šioms versijoms siūloma ir dar daugiau personalizavimo galimybių.

„Euro NCAP“ įvertinti „Volkswagen“ ar „Mercedes-Benz“ taip pat siūlo daugiau pasirinkimo galimybių, tad specialistai pastebi, kad tokiais atvejais kertiniu veiksniu renkantis komercinį transportą gali tapti kainos ir kokybės santykis bei garantinis laikotarpis. Pavyzdžiui, „Ford“ vis dar numato ne tik ilgiausią nuvažiuojamą atstumą, tačiau ir įmonėms palankias galimybes pratęsti garantiją iki 5 metų arba 250 tūkst. km ridos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)