Tokia mokinė, anot vairavimo mokyklos „Vairuok čia“ vairavimo instruktorių, gali jausti daug kompleksų, nepasitikėjimą savimi, baimę ar net paniką, o kartais tai viena iš priežasčių, dėl kurių apskritai vengiama pradėti vairavimo mokymąsi.

Vairavimo mokyklos savininkas Kęstutis Kemeris savo mokyklą vadina beveik moteriška, mat apie 70 proc. mokinių yra moterys. Dauguma jų yra jaunos 25-40 metų amžiaus, tačiau yra ir vyresnių. Dažniausios priežastys, kodėl moterys mokytis vairuoti pasiryžta būdamos vyresnės, yra pasikeitusios gyvenimo aplinkybės, pvz. vyro mirtis (savarankiškumo poreikis), gyvenimo vietos pakeitimas ir t.t.

„Mes neskirstome mokinių pagal lytį, bet pastebėjome, kad moterys gal šiek tiek ilgiau mokosi, jos atsargesnės, atidesnės, o vyrai drąsesni, greičiau susigaudo ir nebijo bandyti. Tačiau pastebėjau, kad vyrai labiau linkę viršyti greitį, nusižengti kelių eismo taisyklėms, tokią tendenciją išryškino mokykloje organizuojamas papildomas vairuotojų mokymas. Būna, kad tas pats mokinys dėl tų pačių ar skirtingų nusižengimų į papildomus vairuotojų kursus ateina jau trečią sykį“, – pastebi žinovas.

Nors pašnekovas nesutinka, kad moterys vairuoja prasčiau, pripažįsta, kad joms mokytis kartais tenka ilgiau.

„Pirmiausia taip yra dėl to, kad dažniausiai vyrai jau būna išbandę ir pramokę vairuoti tėčio, brolio ar draugo automobilį, o moterys neretai pradeda nuo nulio. Mano nuomone, vyrai ir moterys skirtingai suvokia erdvę, todėl automobilio statymas į stovėjimo vietą joms yra sudėtingesnis, bet mes turime savus metodus ir taisykles, kas labai palengvina perprasti subtilybes“, – patikino K. Kemeris.

Amžius taip pat nėra kliūtis

Vyriausia moteris, kurią teko mokyti K. Kemerio vadovaujamai įmonei, buvo 72 metų amžiaus.

„Moterį ryžtis tokiam sprendimui privertė gyvenimas. Mirus vyrui, ji negalėjo iš sostinės viešuoju transportu nuvažiuoti į Molėtuose turimą sodybą bei iš jos į už 9 kilometrų esančią parduotuvę. Klientė pasižymėjo tvirtu charakteriu ir ryžtingumu. Metus laiko padraugavusi su mumis, „Regitroje“ vairavimo egzaminą išlaikė iš antro karto“, – sakė pašnekovas.

Anot žinovo, moterys dažnai ateina mokytis vairuoti turėdamos kompleksų ir stereotipų, kuriais tvirtai tiki. Dar daugiau: net neturėjusios pirmos vairavimo pamokos, jau pradeda kalbėti apie tai, kad galbūt joms vairuoti „nelemta“ ir t.t., mat kažkada vyras, tėvas, kaimynas, brolis tą frazę jau yra sakęs, kuomet bandė mokyti vairuoti ir pritrūko kantrybės.

Vairavimo mokykloje dirbantys vairavimo instruktoriai vienareikšmiškai teigė, kad jokiu būdu negalima sakyti, jog moterys vairuoja prasčiau, o tokį stereotipą reikėtų kuo greičiau naikinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (138)