100 km takas – ne tik Vilniuje

Lietuva vis tik nėra tokia lygi valstybė kaip atrodo. Nors tai lygumų šalis, vaizdingų takų su nemažais aukščio skirtumais yra ir Lietuvoje, o juos patogu pasiekti automobiliu.

Praėjusiais metais įrengtas 108 km takas „Aplink Vilnių“ sužadino žmonių norą žygiuoti, o jį praėjusią „Gyvenkime aktyviai“ komandą pastūmėjo rasti panašaus ilgio maršrutus ir aplink kitus didžiuosius miestus. Jie apžygiavo keturis miestus: Vilnių, Kauną, Klaipėdą ir Alytų, maršrutų žemėlapiais žygeiviai pasidalijo savo puslapyje.

Suplanuotus maršrutus ir detalią informaciją apie juos galite rasti čia.

„Mes puikiai suprantame, kad apeiti vienu kartu visą 100 km taką yra didelis iššūkis, tad turistams visuomet patariame įveikti atskiras maršrutų dalis. Jas galima pasiekti automobiliu. Kai kuriose vietose privažiavimą komplikuoja gausus sniegas, tačiau su padidinto pravažumo automobiliu iki ten privažiuoti nėra jokių problemų“, – patarimus pradėjo vardinti takus „Nissan Qashqai“ automobiliu apvažiavęs „Gyvenkime aktyviai“ kelionių vadovų komandos įkūrėjas Šarūnas Sakalauskas.

Šveicarijos kalnai netoli Vilniaus centro

„Ne visi tai žino, bet Vilnius irgi turi kalnus, – tęsė Šarūnas. – Sapieginės bei Šveicarijos eroziniai kalvynai privers jus kvėpuoti giliau ir gal net atstos žygį kalnuose. Čia esančiame Sapieginės pažintiniame take galėsite užkopti net į 53 m aukščio atragį. Viso kelio metu jus lydės miškas ir išnyrantys Vilniaus vaizdai. Įmanomas 6 km žygis neatrodo ilgas, bet kiekvienas kilometras kalvotose vietose įveikiamas sunkiau.“

Žygeivis pasakoja, kad Vilniaus take galima rasti įdomių istorinių vietų, tokių kaip „Antakalnio bunkeriai“. Jie kadaise naudoti kaip slėptuvės ar karo amunicijos sandėliai. Bunkeriai turi 10 įėjimų, kurie, šiuo metu, deja, uždaryti. Kultūriniais tikslais bunkeriai nėra naudojami, tad jie savo tamsa bei paslaptimis vilioja adrenalino mėgėjus.

Vaizdingais 100 km maršrutais pasižymi ne tik Vilnius. „Gyvenkime aktyviai“ komanda tokio ilgio maršrutą pražygiavo ir Kaune, sudarė maršrutus Klaipėdoje ir Alytuje.

Kaune daugiau vandens

„Galbūt miškingu plotu Kaunas ir nusileidžia Vilniui, bet tikrai ne gamtos grožiu. Kauno Marios, Neris, Nemunas, Lampėdžiai, čia daug vandens ir kitų lankytinų objektų. Jį vėlgi rekomenduojame įveikti atkarpomis“, – apie maršrutą Kaune kalbėjo „Gyvenkime aktyviai“ atstovas Šarūnas.

Tiesa, žygeivių puslapyje pateikta trasa aplink Kauną nepasiekia 100 km, jos ilgis – 93 km. Norint įveikti likusius 7 km keliautojai siūlo lėkti iki Pyplių piliakalnio, ten vaizdingoje žvyrkeliu pasiekiamoje aikštelėje palikti automobilį ir pėdinti link Kačerginės.

Keliauti automobiliu – paprasčiau. Į bagažinę galima susikrauti inventorių ir maistą piknikui, integruota navigacijos sistema padės rasti geresnį kelią tikslo link be reikalo čiupti išmanųjį telefoną į rankas.

„Mūsų vairuoto „Qashqai“ bagažinė tiesiog prarijo dvi dideles kelionines kuprines. Būtų laisvai tilpę keturi keliautojai ir visa įranga netgi stovyklavimui. Deja, karantino metu turime važiuoti tik dviese. Automobilyje džiugino paprastai valdoma ir patogi navigacijos sistema ir 360 laipsnių kampu vaizdą rodančios kameros, padedančios tiksliai parkuotis tarp siaurų medžių“, – transporto priemonę, kuria keliavo apibūdino kelionių organizatorius.

Iki Kačerginės jis važiavo automobiliu. Siauru miško keliu pasiekė Pyplių piliakalnį. Nuo ten pradėjo žygį palei kairįjį Nemuno krantą.

Kačerginė – kurortas šalia miesto

„Kačerginė – tikras kurortas esantis visai šalia miesto. Ne veltui čia gyveno ir kūrė Vincas Mykolaitis-Putinas. Žygiuojant palei dviračių taką toliau prieisite vienus iš seniausių maldos namų Lietuvoje: Zapyškio Šv. Jono krikštytojo bažnyčią. Takas ves šalia ilgiausios Lietuvos upės – Nemuno, tad tikrai neprailgs“, – komentavo Šarūnas Sakalauskas.

Grįžtant jis rekomendavo užsukti į Šaltinių taką šalia Kačerginės. Jame numatyti keli skirtingo ilgio maršrutai, siekiantys nuo 2,5 iki 5,5 km ir vedantys palei čiurlenančius šaltinius, kurių tyrą ir kokybišką vandenį naudoja miško teritorijoje įsikūrusios sanatorijos bei didelė dalis Kačerginės miestelio gyventojų.

„Pakeliui galima sutikti kelias dešimti įvairaus dydžio ir formų skruzdėlynų, lapių ir barsukų olų. Maršrute yra keturios apžvalgos aikštelės, iš kurių galima žavėtis Nemuno vaizdais“, - sakė „Gyvenkime aktyviai“ žygeivis.

Takai gražūs visais metų laikais, tačiau tokią snieguotą ir šaltą žiemą kaip ši jie atsiveria naujomis spalvomis, tad aplankyti – būtina. Tiesa, jei nesinori viso maršruto eiti pėsčiomis, daugumą gražiausių vietų galima privažiuoti automobiliu. Kelias ne visur geriausios būklės, ne visur lygus, ne visur nuvalytas, tik pravažinėtas. Lengvuoju automobiliu gali būti keblumų, tačiau privažiavimus padidinto pravažumo „Nissan Qashqai“ modeliu patikrinęs Šarūnas teigė, kad dėl aukštesnės prošvaisos jokių problemų nekilo. Visi varantys ratai lendant į gilesnį sniegą būtų privalumas, tačiau keleliuose aplink miestus pakanka ir vienos varančiosios ašies.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (115)