Praeityje atskiri automobilių gamintojai turėjo savas sistemas, kaip žymėti savo sukurtus automobilius ar jų komponentus. Tai nebuvo itin blogai, tačiau sukčiams ir dokumentų klastotojams buvo itin lengva sukurti netikrus automobilio ar netgi jo nuosavybės dokumentus.

Pirmieji žingsniai standartizavimo link žengti JAV, kai 1954 m. tenykštė vyriausybė paprašė automobilių gamintojų sukurti tokį žymėjimo formatą, kuris būtų tinkamas naudoti visiems ir atpažįstamas. Tad 1980 m. Tarptautinė standartizacijos organizacija (ISO) ratifikavo dabar naudojamą 17 ženklų VIN numerio formatą.

Kitaip nei automobilio valstybinis numeris, VIN numeris negali būti pakeistas ar sukeistas. Kartą išduotas automobiliui dar būnant ant gamybos linijos ir įspaustas į kėbulą, VIN numeris išlieka susietas su su transporto priemone iki pat jos dienų galo. Ir visiškai nesvarbu, ar kalba eina apie automobilius, ar apie motociklus, ar, pavyzdžiui, priekabas.

Dabar VIN numeris yra nepakeičiama priemonė tada, kai reikia nustatyti automobilio identitetą ir nurodyti, kam šis priklauso. Taip pat VIN numeris praverčia tada, kai reikia užsisakyti tinkamų dalių, ypač tada, kai automobilis senesnis.

Kur rasti automobilio VIN numerį?

Moderniuose autombiliuose VIN numeris dažniausiai yra įspaudžiamas mažiausiai keliose vietose. Bene lengviausiai aptinkama ir matoma vieta matoma pro priekinį stiklą vairuotojo pusėje.

Priklausomai nuo automobilio amžiaus, VIN numeris gali būti įspaustas metalinėje plokštelėje ir ši prikniedyta prie kėbulo, arba kėbulo identifikacinis numeris gali būti įspaustas tiesiai į automobilio metalą. Pamatyti, kur yra VIN numeris, galima tikrinant vietas aplink variklio gaubtą ar už plastiko apdailų, taip pat po kilimėliais prie priekinių durų.

Be jokių kalbų, visi VIN numeriai ant vieno automobilio turi būti identiški. Jeigu taip nėra, tai signalas, kad kažkas su automobiliu yra negerai. Jis gali būti surinktas iš supjaustytų kitų automobilių gabalų, arba toks automobilis gali būti „klonas“, mat sukčiai pasiėmė vieno automobilio VIN numerį ir perkėlė jį kitam. Toks automobilis neretai turi ir suklastotus dokumentus, taip bandant užmaskuoti, kad jis yra vogtas.

Svarbu patikrinti ir tai, ar perkamo naudoto automobilio VIN numeris sutampa su tuo, kuris įrašytas jo dokumentuose. Be to, verta žinoti, kad šis numeris gali suteikti gerokai daugiau informacijos apie automobilį, kadangi finansų ir draudimo bendrovės taip pat kaupia įrašus apie konkrečias transporto priemones savo duomenų bazėse.

Tad pasinaudojus VIN kodo patikra galima nustatyti, ar paskui automobilį nesivelka nesumokėtų lizingo įmokų uodega ir ar savininkas, bandantis parduoti automobilį, išties yra teisėtas jo šeimininkas. Taip pat gali paaiškėti, kad automobilis buvo pavogtas, sudaužytas ir pripažintas atlieka, tačiau suremontuotas ir vėl grąžintas į gatves meluojant, kad niekada nebuvo sudaužytas.

Ką VIN numeris reiškia?

Nors už VIN numerio slepiasi daugybė informacijos, kurią geriausiai supranta specialistai, jo pagrindas ganėtinai paprastas.

Marijampolės automobilių turgus

Ženklai nuo 1 iki 3

Pirmasis ženklas VIN numeryje nurodo, kurioje pasaulio dalyje įsikūręs gamintojas arba kur yra jo pagrindinis padalinys. Tarkime, automobilių, pagamintų JAV, VIN numeris dažniausiai prasideda skaičiais 1, 4 ar 5, Japonija žymima J raide, Pietų Korėja – K raide, Didžioji Britanija – S raide, Vokietijoje gamintų automobilių VIN numeris prasideda W raide, o Švedija ir Suomija turi Y žymą.

Antrasis ir trečiasis ženklai ženklai yra susieti su skirtingomis bendrovėmis. Pavyzdžiui, A gali būti skirtas skirtas „Audi“, B – BMW ir panašiai. Trečiasis dėmuo gali nusakyti ir automobilio tipą: ar jis visureigis, ar sunkvežimis, ar lengvasis automobilis.

Ženklai nuo 4 iki 9

Ši VIN numerio dalis skirta apibūdinti automobilį, kuriam VIN numeris skirtas. Čia žymima informacija apie automobilio tipą, platformą, kėbulo tipą, pavarų dėžę, taip pat ir variklį, jeigu yra daugiau nei vienas pasirinkimas.

10 ir 11 ženklai

10-asis VIN kodo dėmuo nurodo modelio gamybos metus. Pavyzdžiui, raidės nuo B iki Y atspindi modelius nuo 1980-ųjų iki 2000-ųjų. Beje, VIN kode nenaudojamos I, O, Q, U ir Z raidės.

Nuo 2001 iki 2009 metų vietoje raidžių šioje vietoje buvo naudojami skaitmenys nuo 1 iki 9, atspindintys gamybos metus. Na, o nuo 2010 m. abėcėlė vėl pradėta naudoti nuo raidės A iš naujo ir tai bus tęsiama iki 2030 metų.

Na, o 11-asis ženklas VIN kode nurodo gamyklą, kurioje transporto priemonė buvo surinkta. Kiekvienas automobilių gamintojas turi savus gamyklų kodus.

12-17 VIN kodo dėmuo

Paskutiniai VIN kodo dėmenys yra skaičiai, kuriuos transporto priemonė gauna riedėdama per gamybos liniją. Jie įprastai yra nuoseklūs. Kitaip tariant, paties pirmojo modelio VIN kodas gali baigtis skaičiais 000001.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)