„Regitroje“ pamėginęs pasikeisti pažymėjimą ir prašymą pateikti internetu išgirdau, kad dokumento negausiu, nes man yra skirta bauda. Pirmą kartą išgirdau apie tokią. Pasitikrinau Administracinių nusižengimų registre – išties, bauda buvo skirta. Bėda ta, kad ir skirta, ir tuojau pat – atšaukta“, – pasakojo pašnekovas.

Ir išties, registre pateikiamoje informacijoje matyti, kad Rokui buvo atsiųstas pranešimas apie skirtą baudą, o vėliau – informacija patikslinta ir bauda atšaukta.

„Visgi akivaizdu, kad „Regitra“ šios informacijos negavo ir nemato, o tai reiškia, kad aš negaliu gauti pažymėjimo ir, tiesą sakant, net nežinau, ką turėčiau daryti“, – guodėsi pašnekovas.

Informaciją tikrino automatiškai

Emilija Bardauskienė, „Regitros“ Komunikacijos skyriaus specialistė, „Delfi“ pasakojo, kad prieš išduodant naują vairuotojo pažymėjimą, visais atvejais yra tikrinami duomenys apie asmenį informacinėse sistemose. Pavyzdžiui, ar jis nėra paieškomas, ar jam nėra atimta teisė vairuoti, ar asmuo neturi kitos valstybės galiojančio vairuotojo pažymėjimo, ar yra sumokėtos baudos už KET pažeidimus ir panašiai. Vairuotojo pažymėjimą užsakant internetu, visas šis procesas yra atliekamas automatizuotu būdu, kadangi yra sudarytos sąsajos su atitinkamais registrais.

„Kalbant konkrečiai apie jūsų skaitytojo atvejį, kaip panašu iš aprašytos situacijos, jis pradedančiojo vairuotojo pažymėjimą bandė pasikeisti nuotoliniu būdu, t. y. internetu. Kaip ir minėta, tokiu atveju informacija apie asmenį yra patikrinama automatiškai. Jei duomenų bazėse buvo matoma, kad vairuotojui skirta bauda, tokiu atveju vairuotojo pažymėjimo išduoti nebuvo galima“, – aiškino specialistė.

Pasak jos, gali būti ir taip, kad patikrinimo metu registre dar nebuvo matoma informacija apie baudos atšaukimą. Todėl, sakė E. Bardauskienė, norint išspręsti susidariusią situaciją, reikėtų susisiekti su „Regitra“ asmeniškai.

„Tai galima padaryti tiesiog internetu toje pačioje elektroninėje sistemoje, t. y. Vairuotojų portale, skiltyje „Pateikti pastabą, pasiūlymą“ palikus žinutę su aprašyta situacija. Gavę kliento žinutę, išnagrinėsime situaciją ir, jei reikės, pasitikslinsime duomenis policijoje“, – tikino pašnekovė.

Ką reikia žinoti keičiant pažymėjimą?

Keičiant vairuotojo pažymėjimą nauju, būtina turėti galiojančią vairuotojo sveikatos patikrinimo medicininę pažymą. Taip pat svarbu žinoti, kad jei vairuotojas turi skolų už KET pažeidimus, jos turi būti sumokėtos dar prieš vairuotojo pažymėjimo keitimą.

Keičiant vairuotojo pažymėjimą tikrinama ir informacija, ar asmuo nebuvo praradęs teisės vairuoti. Jei ji buvo prarasta, tuomet vairuotojo pažymėjimas keičiamas ir teisė vairuoti sugrąžinama tik įgyvendinus visus reikalavimus.

Kokie tai reikalavimai, priklauso nuo pažeidimo tipo ir teisės atėmimo termino. Pavyzdžiui, gali reikėti išklausyti papildomus mokymus vairavimo mokykloje ir kt.

Papildomai atkreipiame pradedančiųjų vairuotojų dėmesį. Jei neturint 2 metų stažo buvo sukeltas eismo įvykis, per kurį buvo sutrikdyta eismo dalyvio sveikata ar buvo pažeistas bent vienas iš tam tikrų KET reikalavimų, per vienus metus nuo pažeidimo padarymo dienos būtina baigti papildomus vairuotojų mokymus. Tik tuomet vairuotojo pažymėjimą bus galima pakeisti į ilgalaikį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)