Į „Delfi“ kreipėsi vaikinas, papasakojęs, kad laikė praktinį vairavimo egzaminą „Regitroje“. Tačiau egzamino metu pakliuvo į eismo įvykį, kurį sukėlė kitas vairuotojas. Vairuotojo pažymėjimą įgyti siekęs vaikinas nebuvo kaltas.

„O „Regitros“ atstovai pareiškė, kad egzaminas neišlaikytas – bandyk dar kartą pagal standartinę eilę“, – pasakojo jis.

Anot vaikino, situacija keista, kadangi egzaminą nutraukė eismo įvykis, kurio kaltininkas – ne jis. Visgi „Regitros“ atstovai jam nepasiūlė jokios artimesnės datos – liepė registruotis drauge su visais ir laukti naujos egzamino datos net po kelių savaičių.

„Galbūt turėtų būti taip, kad patys „Regitros“ atstovai pasistengtų atrasti artimesnę datą ir suorganizuoti egzaminą kuo greičiau?“ – svarstė jis.

Tokių nutikimų – vienetai

Emilija Bardauskienė, „Regitros“ Komunikacijos skyriaus specialistė, „Delfi“ pasakojo, kad natūralu, jog per vairavimo egzaminą, kaip ir kasdieniame gyvenime, nutikti gali visko, neišvengiama ir eismo įvykių. Tiesa, pasak jos, atvejų, kai vairavimo egzamino metu nutinka avarijos, nedaug, mat egzaminuotojai savo pusėje turi papildomus stabdžių pedalus, kurie padeda kritiškais momentais išvengti eismo įvykių.

„Kalbant apie tuos atvejus, kai egzaminuotojas įvertina, jog eismo įvykis įvyko ne dėl egzaminuojamojo kaltės, tai nėra laikoma klaida ir netraktuojama, jog egzaminas yra neišlaikytas“, – pastebėjo žinovė.

Vairavimo egzaminas (asociatyvi nuotr.)

Pasak jos, susiklosčius tokiais situacijai, egzaminas yra paprasčiausiai nutraukiamas, mat reikia pildyti eismo įvykio deklaraciją, kviesti policiją ir pan.

„Be abejo, pakartotinis egzamino laikymas yra nemokamas. Tokia pati tvarka gali būti taikoma ir esant kitoms, nenumatytoms, aplinkybėms. Pavyzdžiui, staiga pasikeitus oro sąlygoms, kai kyla stipri pūga ar liūtis“, – akcentavo pašnekovė.

Tvarkaraštis užpildytas maksimaliai

Kaip pasakojo E. Bardauskienė, jeigu egzaminas nutraukiamas ir dėl to kaltas ne egzamino dalyvis, darbuotojai „Regitros“ padalinyje gali iš karto asmenį užregistruoti į pakartotinį egzaminą ir jam pasiūlyti kitą grafike matomą artimiausią laisvą vietą.

„Nors planuojant egzaminus tvarkaraštis yra maksimaliai užpildomas, tačiau yra asmenų, kurie pakeičia egzamino datą arba negali atvykti ir jį atšaukia, tad laisvos vietos sugrįžta į grafiką ir yra rodomos kitiems asmenims“, – kalbėjo žinovė.

Anot jos, šiuo metu daugelyje didžiųjų miestų laisvų vietų į populiariausios B kategorijos praktikos egzaminą yra rugsėjo viduryje arba antroje mėnesio pusėje. Visgi, pabrėžė pašnekovė, tvarkaraštis nuolat kinta, tad patikrinti, ar vietų nėra, vertėtų kelissyk per dieną.

Kritinė klaida tik vienu atveju

Anot „Regitros“ atstovės, tik vienu atveju eismo įvykis laikomas kritine klaida ir vairavimo egzaminas žymimas, kaip neišlaikytas.

„Jei kalbėtume apie situacijas, kai eismo įvykis įvyksta dėl egzaminuojamojo kaltės, tai vertinama kaip kritinė klaida“, – sakė E. Bardauskienė.

Pasak jos, egzaminuojamojo sukelta avarija reiškia tai, kad vairuotojas dar nėra pasiruošęs savarankiškam eismui, jam trūksta įgūdžių, kad saugiai valdytų automobilį, tad žinias ir gebėjimus dar reikia tobulinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (172)