„Iš pradžių išgirdau tik blerbiantį garsą, tokį, kokį skleidžia motoroleris. Vėliau pasižvalgiusi supratau, kad toks garsas sklinda iš dviratininko, važiavusio greta gatve“ – kalbėjo „Delfi“ skaitytoja.

Moteris pasakojo, kad drauge su automobiliais vyras judėjo maždaug 40 km/val. greičiu, vėliau pagreitėjo ir iki maždaug 45 km/val.

Dar labiau ją nustebino tai, kad kurį laiką pavažiavęs gatve, eismui pradėjus lėtėti, dviratininkas pasuko ant šaligatvio ir juo pratęsė savo kelionę.

„Tikrai būtų įdomu sužinoti, ar taip galima elgtis ir kokios taisyklės apskritai galioja tokiems eismo dalyviams“, – stebėjosi pašnekovė.

Priklauso nuo galios

Kaip „Delfi“ aiškino Laura Salokaitė, Lietuvos kelių policijos tarnybos (LKPT) Administracinės veiklos ir eismo priežiūros skyriaus viršininkė, tai, kokie reikalavimai taikomi tokių dviračių transporto priemonių vairuotojams, priklauso nuo jų galios ir greičio.

Kitaip tariant, Saugaus eismo automobilių keliais įstatymas nurodo, kad motorinis dviratis yra transporto priemonė, turinti ne mažiau nei du ratus, vidaus degimo ar elektrinį variklį, kurių galia ne didesnė nei 1 kW, o konstrukcinis greitis – nei 25 km/val.

Tokiu atveju tokį dviratį vairuojantis asmuo privalo vadovautis reikalavimais, skirtais dviračių vairuotojams. Tai yra, juo leidžiama važiuoti šaligatviais, dviračių takais, o važiuojamąja kelio dalimi vilkint ryškiaspalvę liemenę arba įsijungus žibintus – priekyje baltos spalvos, gale – raudonos spalvos. Tamsiu paros metu važiuojant keliu privaloma ir liemenė, ir žibintai.

Galingiausi – tik su registracija

Visgi kas kita, jeigu transporto priemonė yra galingesnė ir greitesnė. Tokiu atveju transporto priemonė vadinama mopedu arba elektriniu mopedu, o jos vairuotojas privalo važiuodamas dėvėti šalmą. Be to, važiuoti tokia transporto priemone galima tik keliu – šaligatviais ar dviračių takais draudžiama.

Visų svarbiausia, kad tokiam mopedui privaloma registracija, civilinės atsakomybės draudimas, valstybinis numeris, techninė apžiūra, o jo vairuotojui reikia turėti AM arba bet kurios kitos kategorijos vairuotojo pažymėjimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)