„Paprastai mano ar Karolio kelionės būna savotiški išbandymai – noras pagerinti rekordą ar užfiksuoti kito tipo pasiekimą. Tačiau karantino metu pasirinkome šviečiamojo tipo keliones – norime parodyti, jog mūsų kraštuose yra ką nuveikti ir vasaros atostogų metu galima turiningai pailsėti bei patirti gerų įspūdžių. Tokia buvo ir ši išvyka – norime parodyti žmonėms, kad jau galime laisvai keliauti visose trijose Baltijos šalyse ir be apribojimų grįžti atgal. Tokią prabangą Europoje šiuo metu mažai kas turi“, – beveik septynių šimtų kilometrų kelionės iš Vilniaus į Taliną tikslą apibūdino žurnalo „Auto Bild Lietuva“ vyriausiasis redaktorius V. Milius.

Pandemija – nepastebima

Tai nėra pirma V. Miliaus ir K. Mieliausko kelionė karantino metu – balandžio pabaigoje jie apvažiavo Lietuvą perimetru, pasienio keliais įveikdami daugiau nei pusantro tūkstančio kilometrų, o V. Milius balandžio pradžioje dar ir rekordą pasiekė – greičiausiai apvažiavo Lietuvą arčiausiai pasienio esančiais asfaltuotais keliais. Tiesa, pastarąjį pasiekimą pagal rekordų agentūros „Factum“ reikalavimus dėl karantino reikalavimų tuomet užfiksuoti nebuvo įmanoma.

Naujojoje kelionėje iš Vilniaus į Taliną V. Milius važiavo „Honda CR-V Hybrid“ automobiliu, o K. Mieliauskas – „CFmoto MT650“ motociklu. Vairuotojai siekia parodyti, jog aukšto lygio komfortą kelionėse užtikrina ne tik patikimi automobiliai, bet ir motociklai, kuriais nėra sudėtinga per vieną dieną įveikti kelių šimtų kilometrų atstumą.

Keliautojai neturėjo problemų pervažiuodami iš vienos valstybės teritorijos į kitą – abi sienas kirto be sustojimų. Dar prieš kelis mėnesius tai skambėjo tarsi savaime suprantamas dalykas, tačiau šiandieniniame kontekste kelionė be apribojimų paliekant savo nuolatinės gyvenamosios vietos šalį ar grįžtant į ją skamba keistai. Dar prieš kelias dienas tai buvo neįsivaizduojama daugeliui lietuvių.

„Estijoje nematėme nei vieno žmogaus su kauke – pravažiuodamas gali net neįtarti, jog paskelbta pasaulinė pandemija. Žmonės atsipalaidavę ir atrodo, kad jau grįžę į buvusį gyvenimo ritmą iki karantino paskelbimo“, – pasakojo K. Mieliauskas.

Į vieną pusę – 8 valandos

Kelionės principas automobiliu ir motociklu skiriasi – jeigu V. Milius teoriškai galėtų įveikti visą 8 valandų kelią iš Vilniaus į Taliną be sustojimų, K. Mieliauskui tai neįmanoma dėl nedidelio motociklo degalų bako. Su „CFmoto MT650“ jis pakeliui į Taliną degalinėse stojo triskart.

„Daugelis motociklų vienu baku gali įveikti apie 300 km, tačiau aš niekada nevažiuoju iki tokios ribos. Kiekvienoje išvykoje aš stengiuosi sustoti kas 200–250 kilometrų ir tuo pačiu baką pripildau degalų. Po kelionės į vieną pusę nejaučiu nuovargio, tad su „CFmoto MT650“ penktadienį grįšiu atgal į Vilnių – tai labai komfortiškas motociklas ilgoms kelionėms“, – kalbėjo K. Mieliauskas, per vieną dieną įveiksiantis apie 1 300 km.

„Honda CR-V Hybrid“ degalų bakas – 57 litrai, tokio kiekio benzino jam visiškai pakanka kelionei į vieną pusę. Vidutinės kelionės iš Vilniaus į Taliną degalų sąnaudos – 5,4 l/100 km.

„Su šia „Honda“ akivaizdūs hibridinio automobilio privalumai. Visos kelionės metu vidutinės degalų sąnaudos buvo 5,5 l/100 km, o įvažiavus į Taliną ir pasisukiojus senamiestyje, pastovėjus spūstyse, bendros kelionės sąnaudos nukrito iki 5,4“, – stebėjosi V. Milius.

Kelionės Baltijos šalyse

Lietuvoje ir daugelyje kitų Europos valstybių paskelbtas karantinas gerokai pakoregavo žmonių įpročius: nemažai šiemet turėjusių vykti kelionių lėktuvu yra atšauktos.

„Šiemet, bent jau pirmąjį pusmetį, mūsų gyvenimas yra kitoks. Kelionės lėktuvu ir atostogos už tūkstančių kilometrų šiuo metu atrodo kaip miražas – tai reiškia, jog daugiau keliausime savo asmeniniu transportu ir atidžiau nagrinėsime Baltijos regioną – Lietuvą, Latviją bei Estiją. Kai kam tai įprastas atostogų praleidimas, o kažkam bus maloni naujovė“, – samprotavo V. Milius, pridurdamas, kad automobilis šiuo metu yra bene saugiausias kelionės būdas – salone gali būti tik su savo šeima ir su kitais asmenimis visos išvykos metu palaikyti minimalų kontaktą.

K. Mieliauskas pridūrė, jog tokioms netolimoms kelionėms galima rinktis ir motociklą – nemažai žmonių juos naudoja susisiekimui mieste ar trumpoms laisvalaikio kelionėms, tačiau tolimesnes išvykas planuoti prisibijo. Druskininkiečio nuomone, tokia baimė yra visiškai nepagrįsta.

„Norint keliauti motociklu, nieko ypatingo nereikia. Kelionėms po Baltijos šalis tinkamas bet koks turimas motociklas, o patogią, sušlapti ir sušalti kurį laiką neleisiančią aprangą galima nebrangiai susikomplektuoti. Rekomenduoju tik išvažiuoti anksčiau – tai padės suprasti savo ritmą ir išvengti važiavimo pervargus ar tamsiu paros metu“, – patarimus dalijo K. Mieliauskas.

Penktadienio popietę pasiekę Taliną, abu vairuotojai pasuko atgal į Vilnių ir Lietuvos sostinėje tikisi būti iki temstant.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)