Nuo pernai metų Paryžiaus gatvėse pasirodė apie 15 tūkst. elektrinių paspirtukų, informuoja independent.co.uk. Manoma, kad iki šių metų pabaigos jų turėtų padaugėti iki 40 tūkst.

Leidiniui „Le Parsien“ Prancūzijos transporto ministrė Elisabeth Borne sakė, kad nuo rugsėjo už važiavimą šaligatviu elektriniu paspirtuku teks mokėti 135 eurų baudą.

Pasak E. Borne, paspirtukais reikės važiuoti keliais arba specialiai tam skirtais takais, kad „pėstiesiems nebereikėtų spaustis prie namų sienų“.

Ministrė sakė, kad elektriniai paspirtukai Prancūzijoje išpopuliarėjo labai sparčiai ir „kiek anarchiniu būdu“. E. Borne teigimu, daugėja ne tik nelaimingų atsitikimų, bet chaoso šaligatviuose.

Pastaraisiais metais Europoje ėmė veikti ne viena elektrinius paspirtukus nuomojanti kompanija – „Lime“, „Bird“ ir „Uber“ atšaka „Jump“. Klientai su specialia programa susiranda arčiausiai esantį elektrinių paspirtukų punktą, iš kurio juos pasiima ir kuriame palieka.

Tiesa, girdisi skundų, kad elektrinius paspirtukus dažnai palieka tiesiog ant šaligatvių ir viešose vietose, o ne jiems skirtos vietose.

Baudos – šimtais

Pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje (JK) elektriniais paspirtukais galima važinėti tik privačioje žemėje ir tik gavus tos žemės savininko leidimą.

Važiavimas paspirtukais keliu prilyginamas automobilio vairavimui be draudimo, už tai gresia 300 svarų bauda ir 6 baudos taškai. JK vyriausybė surengė apklausą apie mobilumo ateitį, ne vienas respondentas sakė, kad reikėtų keisti įstatymą dėl elektrinių paspirtukų, bet kol kas nesiimta jokių veiksmų.

Kyla klausimų ir dėl paspirtukų saugumo, nes jie gali išvystyti 48 km per valandą greitį.

Draudžiama vis dažniau

Nuo 2017 m. JAV 1500 žmonių gydėsi sužalojimus, patirtus dėl elektrinių paspirtukų, šių metų vasarį informavo šalies Vartotojų teisių apsaugos tarnyba.

Balandį Paryžiaus merė Anne Hidalg paskelbė apie saugumo priemones, kurių imamasi, siekiant apsaugoti pėsčiuosius nuo elektrinių paspirtukų. Ji parašė tviteryje, kad šaligatviai skirti tik pėstiesiems.

Berlyne priimtos naujos važiavimo elektriniais paspirtukais taisyklės, o Barselonoje apskritai uždraustos elektrinių paspirtukų nuomos paslaugos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (122)