Bet kas galėtų pagalvoti, kad didžiausią audrą sukels nekaltas vandens gurkšnis, už kurį, neva, ministras ir pikti policininkai, jau trindami rankomis, pasirengę bausti kiekvieną, ištroškusį kelionės metu. Darius Grinbergas, „Lexus“ vairavimo akademijos vadovas, siūlo kebabo valgymo meistriškumo varžybas, kiekvienas saugaus eismo ekspertas nepraleidžia progos pasisakyti, autorubrikų žurnalistai skuba eksperimentuoti, koks mineralinis purškia labiau ir kokios degalinės kava išsilieja iš puodelio ant kelių greičiau, supermamos verkia, kad dažymasis prie vairo bus negailestingai apkartintas childfree pareigūnių, su žiūronais stebinančių iš už vaiko darželio kampo. Hipsteriai nervingai slepia aikosus, o pavėžėtojai valo priusų sėdynes nuo kečupo likučių, kad, neduokdie, akylas pareigūnas neįtartų, kad prie vairo buvo valgytas stoties prieigose nupirktas kebabas.

Feisbuko burbulas pučiasi, tuoj sprogs siūlymais į vairavimo egzaminą įtraukti gebėjimų multitaskintiprie vairo įgūdžių tikrinimą.

Keisti žmonės, garbės žodis.

Marija Kazanovič

Kelių eismo taisyklėse (KET) seniausiai įtvirtinta nuostata (20 punktas): „(...)Transporto priemonių vairuotojai turi vengti bet kokių su transporto priemonės vairavimu nesusijusių veiksmų.“ Atsakomybė – LR ANK 417 str. 8 d.

Nieko naujo, tik siūloma KET nuostatą perkelti į SEAKĮ

Kitas dalykas – kiek kebabo valgymas gali sukelti pavojų saugiam eismui?

Lašelis kečupo, uždropintas ant kelnių pakeliui į darbą, privers staigiai stabdyti, atsukamas buteliukas su gazuotu mineraliniu – nukreipti dėmesį nuo į kelią įžengusio vaiko.

Statistika iškalbinga – didelė dalis eismo įvykių įvyksta TIESIOG NESUVALDŽIUS vairuojamų transporto priemonių.

Paaiškinimai paprasti – važiavau, važiavau, nieko blogo nedariau – ir pyst! Stulpas. Netikėtai.
„Nežinau, kaip tai įvyko“.

„Nesuprantu, kas pasidarė“.

„Kažkaip nepastebėjau“.

Šimtai paaiškinimų, kurie nuslepia, KĄ iš tikrųjų darė vairuotojas, kai vairavo.

Mobilusis ryšis Lietuvoje stiprus ir viską apimančiai pigus. Bet nė vienas po eismo įvykio neprisipažįsta, žvilgsnį nukreipęs į pyptelėjusio telefono ekraną.

Dar nemačiau prisipažinusio, kad prie vairo užsižiūrėjo į dailią juodaplaukę su miniaku, ir atsitrenkė į priekyje pristabdžiusį automobilį, kuriame tuo metu kitas kramtė rytinį sumuštinį ir paspringęs, suktelėjo vairą į kairę, ir partrenkė močiutę, kuri nieko negirdėjo, nes ėjo per pėsčiųjų perėją.

Ponai, o gal tiesiog pradėkime vairuoti? Pradėkime žiūrėti į vairavimą kaip į atsakingą veiklą, nuo kurios priklauso žmonių sveikata ir gyvybė? Kad vairavimas – tai ne pramoga, ne pusryčių vieta, ne grožio salonas, ne darbo kabinetas?

Dar kai dirbau patrule kelyje, teko susidurti su vyruku, kuris automagistralėje Vilnius-Panevėžys, vairuodamas skaitė popierinį laikraštį. Tai buvo vienintelis toks, kuriam surašiau baudą už veiklą, nesusijusią su vairavimu.

Jis taip pat nepaaiškino, KODĖL jis tai darė. Jeigu jis nebūtų sustabdytas, kokia tikimybė, kad atsitrenktų į automobilį su atostogauti važiuojančia šeima?

Mano nuoširdžiu manymu, būtų puiku, jeigu taisykles išmoktume vertinti kaip patarimus, sukurtus mūsų pačių saugumui. Patarimas – vengti su vairavimu nesusijusiu veiksmų, nes tai gali apsaugoti Jus ir Jūsų artimąjį nuo sužalojimų kelyje.

Patikėkite, per 20 darbo metų nemačiau nė vienos baudos, surašytos už gurkšnį vandens prie vairo, jeigu tai nesukėlė pavojingos situacijos ar kitaip nepakenkė eismo saugumui.

Ir, neabejoju, kad niekas tikrai nepuls bausti už tą gurkšnį vandens. Nuoširdžiai, Lietuvos policija nėra baudėjai, trokštantys atimti paskutinį graužtuką arba karamelinės latė likučius, pareigūnai tikrai nusiteikę apsaugoti kiekvieną nuo nelaimės kelyje. Nėra svarbi ta kelių eurų bausmė, kol ji nekainuoja žmogaus gyvybės. Nėra joks sumuštinis vertas žmogaus sveikatos. Niekas neketina Jūsų bausti už gurkšnį vandens prie vairo, kol tai nesukėlė pavojaus.

Kol neužsimušite, arba neužmušite ko nors, bet tai jau bus kitokia bausmė.

Šio įrašo autorė yra Marija Kazanovič, Lietuvos Kelių policijos tarnybos (LKPT) vyresnioji specialistė. Autorės nuomonė subjektyvi ir neatspindinti jokios institucijos pozicijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)