Ne išimtis ir Baltijos šalys – čia popiežius keliaus „Fiat Tipo“ automobiliu, teigiama pranešime žiniasklaidai.

Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje popiežiaus Pranciškaus automobilis bus „Fiat Tipo“, kurio bazinė kaina – mažesnė nei 13 tūkst. Eur. Vairuotojas šiuo automobiliu popiežių pasitiks dar Vilniaus oro uoste bei, po dviejų dienų kelionės Lietuvos sostinėje bei Kaune, parveš atgal.

Laurynas Sivilevičius, „Modus Group“ automobilių verslo vadovas, DELFI pasakojo, kad ypatingų reikalavimų popiežiaus automobiliams nebuvo. Prašyta tik, kad automobiliai būtų juodos spalvos, netamsintais langais. Be to, automobiliai ne visiškai standartiniai, o turi kiek geresnę vidaus įrangą.

Tai ne vienintelės transporto priemonės, kuriomis naudosi popiežius. Specialiai šiam vizitui atgabenti ir papamobiliai. Jie, rugsėjo 22–23 dienomis riedėsiantys Vilniaus ir Kauno gatvėmis, bus pažymėti registracijos numeriu „SCV 1“. SCV – tai pavadinimų „Stato della Città del Vaticano“ (italų k.) arba „Status Civitatis Vaticanae“ (lotynų k.), t. y. Vatikano Miesto Valstybės pavadinimo sutrumpinimas. Tuo pačiu numeriu ženklinami ir kiti popiežiaus Pranciškaus automobiliai. Šios transporto priemonės turi atvirą kėbulą, mat toks popiežiui leidžia keliaujant bendrauti su žmonėmis.

Popiežiaus vizitas – neeilinis įvykis visiems 6 milijonams Baltijos šalių gyventojų. Rugsėjo pabaigoje vyksiantis Pranciškaus vizitas – vos antras kartas, kai popiežius atvyksta į Baltijos šalis po jų nepriklausomybės atkūrimo. Pirmasis apsilankęs buvo Jonas Paulius II, žymiausias Lietuvos vietas aplankęs bei su vietos gyventojais susitikęs 1993 m. rugsėjo 4-8 d. Simboliška, kad šiemetinis vizitas organizuojamas praėjus 25 metams po pirmojo ir 100 metų – po visų šalių nepriklausomybės paskelbimo.

Popiežiaus vizito metu naudojami automobiliai vėliau paprastai būna parduodami aukcione, o surinktos lėšos skiriamos labdarai. Tai labai paklausūs modeliai – pavyzdžiui, 2016 m. vizito Filadelfijoje metu naudotas „Fiat 500L“ modelis vėliau aukcione buvo parduotas už 82 tūkst. JAV dolerių. Naujas toks modelis JAV kainuoja keturis-penkis kartus mažiau.

Praėjusiais metais „Lamborghini“ specialiai Vatikano vadovui sukūrė ir padovanojo išskirtinį sportinį „Huracan“. Tiesa, popiežius prie jo vairo taip ir neatsisėdo – automobilis buvo parduotas „Sotheby‘s“ aukcione už 715 tūkst. Eur. Tai 4 kartus daugiau nei pradinė „Huracan“ kaina, siekianti apie 180 tūkst. Eur. Didžioji dalis už automobilį gautos sumos buvo skirta ISIS nuniokotam Irako miestui Ninevijai atstatyti, likusi paskirstyta kitoms labdaros organizacijoms.

Latvijoje ir Estijoje pontifiko vizitas truks po vieną dieną – jis aplankys svarbiausius religinius objektus Rygoje bei Taline, laikys šventas mišias ir susitiks su tikinčiaisiais.

Popiežius Pranciškus nedemonstruoja prabangos ne tik rinkdamasis automobilius. Kiekvieno vizito metu jis paprastai apsistoja Vatikano atstovybėje – Apaštalinėje nunciatūroje. Išskirtiniais atvejais, pavyzdžiui, kai šalyje nunciatūros nėra, popiežius nakvoja viešbutyje ar senelių namuose. Jį lydintys žmonės teigia, kad pontifikas laikosi išankstinio kelionės plano, tačiau nevengia spontaniškai jo pakoreguoti – sustoti gražioje vietoje ar susitikti su žmonių grupe iš anksto nesusitarus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)