Tyrimo metu buvo aiškinamasi, kodėl interneto tinklalapyje http://autoasas.lt/ yra išskirtos dvi paieškos: „automobilių paieška“ ir „paieška moterims“, ir ar „paieškos moterims“ išvardinti automobilio atrankos kriterijai nepažeidžia įstatymų nuostatų, reglamentuojančių lygių galimybių principus.

„Autoasas“ pateiktame paaiškinime teigė, jog auditorija yra patenkinta tokia paieška, nes niekur kitur nėra galimybės surasti automobilį pagal tokius subjektyvius kriterijus, kaip „grožis“, „galingumas“, „dydis“. Pasak „Autoasas“ administracijos, kiekvienas lankytojas gali pritaikyti sau „paieškos moterims“ kriterijus, tačiau, kodėl paieška vadinasi būtent taip – nepaaiškino.

Pasak kontrolierės, „Paieškoje moterims“ naudojami neapibrėžti kriterijai – nėra aišku, kokio tūrio automobilis yra „galingas“, kokios klasės, markės ar modelio automobilis yra „didelis“ ir/ar „gražus“.

Šioje paieškoje naudojamas kriterijus „mano charakteris“ bei pasirinkimo galimybės: „esu aikštinga, „esu nekontroliuojama“, „esu romantiška“, „esu šeimyniška“, „esu linkusi į pinigus“, „esu karjeristė“, „esu paprasta“, apibūdina žmogaus charakterį, o ne automobilio technines savybes.

Tuo tarpu kriterijai, pagal kuriuos atrenkamas automobilis „automobilių paieškoje“ atitinka ne tik visuotinai žinomus kriterijus, apibūdinant automobilį, bet ir teisės aktuose vartojamas sąvokas.

„Tokiu būdu išskiriant automobilių paieškas formuojama visuomenės nuostata, kad vyrai, kaip vartotojai, besirenkantys transporto priemonę, yra mąstantys ir tuo pranašesni už moteris, kadangi „automobilių paieškos“ kriterijai yra visuotinai pripažinti.

Tuo tarpu moterys yra neatsakingos kelių eismo dalyvės, kadangi renkasi transporto priemonę kaip daiktą, atspindinti jos charakterį, o ne transporto priemonės technines savybes“, – teigiama kontrolierės tarnybos pranešime.

Kontrolierės vertinimu, tokiu būdu moterys vaizduojamos kaip aikštingos asmenybės ir dėl to formuojamas menkinantis bei nepagarbus požiūris į jas. Nustačiusi pažeidimą, kontrolierė „Autoasas“ skyrė įspėjimą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)