- Kokie automobiliai jums patinka labiausiai?

– Dar prieš kelerius metus automobilių temoms skirdavau daugiau laiko, o dabar mano gyvenime yra visai kiti reikalai. Labiausiai patinka tokie automobiliai, kurie yra komfortiški, greiti. Šiuo metu vairuoju BMW ir esu tikrai juo patenkintas, bet ateityje galbūt norėčiau didesnio, talpesnio automobilio. Esu nemažo ūgio, tad visai norėtųsi kokio nors visureigio. Tiesą sakant, dabar svajoju ne apie automobilius, o apie tai, kaip pastatyti nuosavą namą. Kai bus namas, tada ieškosiu svajonių automobilio.

- Ekstremaliausia situacija vairuojant?

– Pamenu, kadaise besibaigiant žiemai važiavau iš Vilniaus į Visaginą, buvo labai slidu, tirpo ledas, pamačiau, kad mano juostoje, visai priešais, sustojo didelis sunkvežimis. O dėl apledėjusio kelio mano automobilis visai nereagavo, kad aš stabdau, ir tiesiog čiuožė. Teko greitai galvoti, kaip suktis iš tokios situacijos.

Pamačiau, kad aplinkui dar labai daug sniego, ir nusprendžiau, jog reikia tiesiog sukti į pusnį – bus kur kas mažesnis smūgis. Taip ir padariau. Tiesiog įvažiavau į pusnį ir viskas baigėsi gerai, bet adrenalino tikrai buvo nemažai. Tai man buvo gera pamoka, kad važiuoti reikia ramiau, atsakingiau ir dėmesingiau. Dabar kelyje nesu linkęs rizikuoti.

- Kas kelyje jus labiausiai veda iš kantrybės?

– Net nežinau, esu ramus žmogus, tad nesakyčiau, kad keliuose mane kas nors labai nervina. Lietuvoje kelių kokybė vis gerėja. Dar nesutvarkyti, duobėti keliai tiesiog sukelia daugiau nepatogumo, bet stipriai neerzina. O kalbant apie vairuotojų kultūrą, man keisčiausia būna tuomet, kai koks nors vairuotojas pats padaro klaidą, bet kaltina kitus.

- Ar mėgstate greitį? Išbandytumėte jėgas ralyje?

– Greitį aš tikrai mėgstu, bet po to, kai teko sumokėti baudą už greičio viršijimą, susimąsčiau, kad gal ne taip jau ir labai man tas greitis patinka. Visai nenorėčiau netekti teisių, nes neįsivaizduoju savo gyvenimo be automobilio. Man kelis kartus per savaitę tenka važiuoti treniruotis iš Visagino į Vilnių, tad greitis keliuose yra pamirštas dalykas, vairuoju ramiai. Kai viską apgalvoju, paaiškėja, kad nėra ir kur skubėti.

O štai ralyje jėgas mielai išbandyčiau. Beje, Kijeve yra galimybė išsinuomoti trasą ir lakstyti į valias, išbandyti ir savo drąsą, ir automobilio pajėgumą. Tai labai įdomu.

- Ką visuomet rastume jūsų automobilyje?

– Irklą (Juokiasi. – Autor. past.). Jį visuomet vežiojuosi kartu. Tai man vienas svarbiausių dalykų. Vietų treniruotis, valčių gali būti daugiau, o savo treniruočių irklą turiu tik vieną. Visą laisvalaikį stengiuosi derinti su treniruotėmis, tad irklas man būtinas.

- Kokia transporto priemonė jums priimtiniausia keliaujant?

– Patogiausia, žinoma, keliauti savo automobiliu. Tuomet nesi nuo nieko priklausomas, gali važiuoti, kur nori, ir veikti, ką nori. Nebent kalbame apie labai didelius atstumus, tada tikriausiai skristi lėktuvu lengviau.

Man tenka nemažai laiko praleisti treniruočių stovyklose, varžybose Portugalijoje, Kroatijoje, taigi kartais visai malonu pakeliauti ir savo automobiliu. Nors šiaip, kas veža, su tuo ir važiuoju. Turiu svajonę kur nors pakeliauti kruiziniu laivu. Man patinka viskas, kas nors kiek susiję su vandeniu.

- Kur jums važiuoti smagiausia?

– Namo. Smagiausia, geriausia ir maloniausia važiuoti į Visaginą. Tas kelias man labai mielas ir artimas, tikriausiai jau atmintinai pažįstu kiekvieną jo centimetrą. Jokia pasaulio vieta man nebus gražesnė už kelią į namus.

- Ką veikiate patekęs į automobilių spūstis?

– Nieko, laukiu. Mėgstu dainuoti automobilyje, tad laikas prabėga gana greitai.

- Kokius reikalavimus keliate rinkdamasis naują automobilį?

– Pirmiausia jis turėtų būti tikrai patogus ir ekonomiškas. Pirmenybę galbūt teikčiau vokiškų markių automobiliams, jie man tiesiog labiau patinka, yra patogūs. Nemėgstu automobilių, kurių dizainas toks naujoviškas ir keistas. Aš – tradicinių, klasikinių automobilių gerbėjas, tokių, kurie atrodo paprastai ir tuo pat metu prabangiai.

- Pagal ką nusprendžiate, kad prieš jus važiuoja prastas vairuotojas?

– Labiausiai vengiu važiuoti šalia „klevo lapų“. Aš suprantu, kad jie dar mokosi vairuoti, bet prie jų saugiai nesijaučiu. Nors, gerai pagalvojus, daug patirties turintys vairuotojai gal daro daugiau klaidų nei tie, kurie dar tik mokosi, nes pastarieji yra dėmesingesni ir elgiasi atidžiau. Geri vairuotojai kartais sau tiesiog per daug leidžia.

- Šalis, kurioje vairuoti buvo tikras iššūkis?

– Tikriausiai Lenkija. Kelias iki Varšuvos yra tikras iššūkis. Jis labai siauras ir juo visuomet važiuoja be galo daug sunkvežimių, tad vairuoti tikrai sudėtinga ir nesaugu. Bet atrodo, kad lenkams tas kelias nepatogumų ar problemų nesukelia, jie ten važinėja gana drąsiai. O man tuo keliu vis išpuola važiuoti naktį, lyg tyčia.

- Gal turite talismaną ar kitą daiktą automobilyje, be kurio nepajudėtumėte iš vietos?

– Neturiu talismanų nei automobilyje, nei gyvenime. Manau, jie gali sukelti nemažai galvos skausmo, kai juos pamiršti ar pameti.