Iškilmių metu BMW kompanija oficialiai atsiprašė už tai, kad Antrojo pasaulinio karo metais bendradarbiavo su nacių valdžia. Tai neabejotinai juodžiausias BMW istorijos puslapis, nes tuo metu kompanijos gamyklose dirbo dešimtys tūkstančių koncentracijos stovyklų kalinių.

Jie gamino ginklus ir aviacinius variklius, o gamyklų veiklą asmeniškai kontroliavo Adolfas Hitleris. Vienu metu BMW kompanijai dirbo net 50000 konclagerio kalinių.

Po karo BMW buvo uždrausta gaminti bet kokią su karine susijusią techniką.

Pranešime sakoma, kad BMW atvirai pripažįsta klaidas ir dėl to gailisi.

Dabar dauguma BMW koncerno akcijų priklauso Vokietijos Quandtų šeimai. O štai Antrojo pasaulinio karo metu būtent Quandtų pirmtakas Guentheris Quandtas gamino ginklus fašistams, naudodamas karo belaisvius.

Beje, G. Quandtas buvo nacių partijos narys dar nuo jos įkūrimo 1933 metais. Jo žmona Magda prieš Antrąjį pasaulinį karą išsiskyrė ir ištekėjo už vieno iš fašistų lyderio – Josepho Goebbelso. Beje, Magda 1945 metais nusižudė Hitlerio bunkeryje kartu su savo vyru ir šešiais vaikais.

Dabar viskas jau praeityje. Šiuo metu tai vienas pelningiausių automobilių gamintojų, parduodantis daugiausiai prabangių, vadinamojo „premium“ segmento automobilių, kuriam priklauso ne tik BMW, bet ir „Mini“, ir „Rolls-Royce“ automobilių markės.

Beje, šis atsiprašymas buvo išsakytas, praėjus vos parai po to, kai BMW ir „Rolls-Royce“ bei „Mini“ vadovai išreiškė bendrą raginimą savo gamyklų darbuotojų nebalsuoti referendume už Didžiosios Britanijos atsiskyrimą nuo Europos Sąjungos, grasindami masiniais atleidimais. Kritikai pasipiktino daromu spaudimu darbuotojams.

„Piko minutės“ transliuojamos pirmadieniais ir trečiadieniais 7.45 val.