Tačiau šįkart apie kitus dalykus, kuriems „juodojo aukso“ kaina praktiškai neturi jokios įtakos.

Kad ir kiek būtų prašoma už dyzeliną, ilgapirščiai niekada nepritrūks pagundų vogčiomis ištuštinti svetimą baką ir nemokėti nė cento. Taip yra todėl, kad įprastiniai vilkiko degalų bakų užraktai ne kažką sudėtingesni už daržinės durų sklasčius.

Antra – bakuose net po visos kelyje praleistos darbo dienos paprastai teliuškuoja iki 1500 litrų dyzelino. Trečia – turint reikiamą įrangą tokį kiekį tyliai perpumpuoti į kitas talpas ir nė šuniui nesulojus pradingti galima per keletą minučių. Jei „operacija“ pavyksta sklandžiai, niekadėjo pelnas prilygsta dviem vidutiniams lietuviškiems statistiniams mėnesio atlygiams.

Teisybės dėlei reikia pripažinti ir tai, kad kartais dėl degalų vagysčių kalti būna ne kas kitas, o patys vairuotojai, parduodantys „malkas“, o paskui kuriantys graudžias istorijas iš ciklo „užsnūdau tik akimirkai“. Tokiais atvejais negelbsti net papildomos bakų apsaugos, nes nei viena jų neatsilaiko prieš laužtuvą ir kūjį.

Originalų atsakymą į transporto įmonių savininkų klausimą „Ką daryti?“ pateikė elektronikos ekspertas Kęstas Simanavičius. Drauge su kolega įkurta įmonė „Du ponai“ prieš maždaug pusantrų metų sukūrė originalią degalų bakų signalizaciją, o neseniai šią sistemą patobulino taip, kad dabar nė trupučio netirštinant spalvų bako dangtelį galima vadinti „išmaniuoju“.

„Pirmoji mūsų gaminio versija veikė kaip klasikinė signalizacija – pradėjus krapštyti bako atrakinimo spyną, apsaugos sistema įsijungdavo, sukeldavo triukšmą, vilkikas pradėdavo mirksėti šviesomis ir atkreipdavo dėmesį į galimą vagių ataką, – pasakoja K. Simanavičius. – Dabar savo gaminį gerokai patobulinom. Tiek signalizacijos davikliai, tiek laidai apsaugoti nuo išorinio poveikio ar bandymo atjungti akumuliatorių.

Svarbiausia naujovė – sistema leidžia įmonės vadovams stebėti kas, kada ir kur vyksta su degalų baku, kaip dažnai jis būna atidarytas, o signalizacija išjungta. Davikliai gali būti sujungti su bet kokia ryšio sistema ir visą minėtą informaciją automatiškai tą pačią akimirką perduoti užprogramuotais adresais. Tai iš esmės eliminuoja galimybes nepastebėtiems darbuotis tiek vagišiams, tiek nesąžiningiems vairuotojams“.

Elektronikos specialistai prisipažįsta, kad nėra stiprūs rinkodaros ir reklamos srityje, todėl žinia apie sukurtą originalią ir efektyvią degalų bakų apsaugos sistemą keliauja antikvariniu būdu: ją išbandę vežėjai papasakoja įspūdžius kolegoms, šie pasidalina patirtimi dar su kitais ir t. t.

Dėl to gamybos ir montavimo apimtys kol kas nėra didelės. Kita vertus, tai gera žinia potencialiems užsakovams: maždaug 200 eurų kainuojančią sistemą sumontuoti galima per porą dienų.

K. Simanavičius atkreipia dėmesį, kad išmaniąją bakų apsaugą galima nesunkiai perstatyti iš vienos transporto priemonės į kitą. Tačiau atjungti daviklius, sutrumpinus ar nukirpus laidus, tokiu būdu neutralizuojant signalizaciją neįmanoma: sistema nuolatos stebi daviklių signalo lygį. Jei jis pasikeičia net ir trumpam laikui – įsijungia signalizacija.