Žaibiškai populiarėja

Socialiniame tinkle „Facebook“ uždara grupė „Vežu visoje Lietuvoje iš taško A iš tašką B“ vienija daugiau nei 12 tūkst. narių.

Vieša grupė „Važiuoju-vežu“ dar populiaresnė – čia yra daugiau nei 32 tūkst. narių. Krypčių pasirinkimas – kaip autobusų stotyje. Tiesa, vyrauja didieji miestai: Vilnius, Kaunas, Klaipėda. Tačiau paieškojus galima rasti turbūt bet kokį galutinį tikslą.

„Vilnius - Klaipėda, apie 17 val. pajudu nuo „Europos“. Klaipėdoje iki durų“, - rašo Vidmantas.

„Apie 10 val. ryto judam Vilnius - Raseiniai (arba Ariogala). Gale dviese“, - apie laisvas vietas informuoja Dalia.

„Gal kas apie 13 val. važiuojat Panevežys-Kaunas?“, - teiraujasi Martynas.

„Sveiki, vakarop važiuojame Vilnius - Plungė. Gal kažką pavežti?“,- kelionės draugų ieško Reda.

„Neatsirastų laisva vietelė į Kauną? Galėsiu anekdotus pasakot ir dainuot visą kelią. Tylėt irgi moku!“, - šmaikštauja Kristina.

„Trečiadienį 17:00 važiuoju Kaunas - Rietavas - Plungė. Gale sėdi dviese“, - informuoja vienas feisbuko vartotojas.

Tai tik keletas iš šimtų skelbimų socialiniame tinkle.

Nemokamų – mažuma

Kaunietis Juozas Bobina yra 3-4 kelionių grupių narys.

„Priklauso nuo poreikio – yra grupių, kurios sukurtos pagal konkrečias vietas arba kryptys visoje Lietuvoje“, - pasakoja Juozas.

Jo mergina gyvena uostamiestyje, todėl pastaruoju metu Juozui į Klaipėdą tenka vykti pakankamai dažnai ir ieškoti kelionių draugų internete. J. Bobina neslepia, kad atidžiai pasižiūri, su kuo teks keliauti.

„Pasižiūriu žmogų pagal rašyseną ir išsirenku. Tiesiog pasižiūriu, kaip žmogus prisistato ir kaip kelionę pristato. Iš to galima daug spręsti“, - sako Juozas.

Kaunietis sako, pavojaus keliaudamas tokiu būdu nejaučia.

„Esu nemažai tranzavęs, todėl susiradus žmogų internete tikrai nebaisu“, - sako Juozas.

Socialiniuose tinkluose retai kur norodoma kelionės kaina. Tiesa, pasitaiko ir tokių, kurie veža nemokamai. Tačiau pasirodo, kad kainų nurodyti nėra būtina – patyrę keliautojai jas žino mintinai. Yra „standartinės“ kainos, kurios jau senokai žinomos tokiu būdu keliaujauntiems žmonėms.

„Būna kad ir nemokamai veža, tačiau dauguma kelionių būna mokamos. Yra įprastos kainos. Pavyzdžiui Kaunas-Vilnius – 3 eurai. Kaunas-Klaipėda – 5-6 eurai“, – sako J. Bobina.

Beje, Lietuvoje veikia ir internetinis puslapis bananacar.lt, kuriame nurodoma, kokiu automobiliu važiuojama, kokia kelionės kaina, reitinguojami vežėjai ir panašiai.

Merginos: baisoka

Tokiu būdu keliauti ryžtasi ir merginos. Pagrindinis motyvas – pinigų taupymas.

„Pati dar nieko nevežiau, esu šioje grupėje todėl, kad vasarą buvau pasiryžus nuvažiuoti į Palangą. Manau, tokiu būdu už kelionę galima sutaupyti dalį pinigų“, - DELFI teigė kaunietė Rūta.

Tiesa, mergina neslepia, kad keliauti tokiu būdu vienai panelei yra ne itin malonus jausmas.

„Truputėlį baisoka. Dėl to, kad nepažįstami žmonės, viena gal niekada nevažiuočiau, bet su kokia drauge ar su draugu tai pabandyčiau - dviese drąsiau“, - sako Rūta.

Ragina rinktis atidžiai

Tuo tarpu policija ragina būti budriems ir atidžiai rinktis kelionės partnerius.

„Radus vežantį asmenį galima pasitikrinti jo profilį – pažiūrėti, koks tai žmogus, patikrinti komentarus ar tai patikimas-nepatikimas žmogus“, – sako Kauno policijos atstovas Kęstutis Kasciukevičius.

Pareigūnai duoda ir dar vieną vertingą patarimą.

„Kitas dalykas – atvykus automobiliui galima nufotografuoti ir perduoti duomenis artimiesiems. Galima pranešti, kad štai išvykstu, apibūdinti automobilį. Galima informuoti ir patį vairuotoją, kad pranešiau artimiesiems, jog vyksta su juo“, – sako K. Kasciukevičius.

Policija pataria, telefoną kelionės metu laikyti kuo arčiau savęs ir kilus įtarimams nedelsiant informuoti policiją ar artimuosius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)