Kaip teigiama bendrame automobilių gamybos milžino ir IT laboratorijos pranešime, prototipo gamyba bus baigta 2015 m. Planuojama, kad iškart po to bus pradėti prototipo bandymai. Taip pat planuojama, kad 2016-aisiais „KamАZ“ gamybinėse aikštelėse šie sunkvežimiai jau turėtų atlikti technologinio transporto funkcijas. 2017 m. automatiškai valdomi sunkvežimiai bus bandomi Totorių Respublikos bendro naudojimo keliuose. Tuo pat metu ketinama paruošti būtinus tokių sunkvežimių naudojimui transporto veiklą reguliuojančių įstatymų pakeitimus. Tikimasi, kad nepilotuojamas sunkvežimis ne tik galės važiuoti bendrojo naudojimo keliais, bet ir pakels eismo saugumo lygį tarptautinėse magistralėse.

„Cognitive Technologies“ laimėjo federalinės tikslinės programos „Prioritetinių Rusijos mokslinio-technologinio komplekso vystymosi krypčių tyrimai 2014 – 2020 m.“ konkursą ir vadovaujantis konkurso sąlygomis, iš Rusijos švietimo ir mokslo ministerijos gavo 300 mln. rublių dydžio paramą. Dar 90 mln. rublių prie šio projekto ketina prisidėti „KamАZ“.

Olegas Afanasjevas, „KamАZ“ atstovas spaudai, patikslino, kad šiuo metu kalbama apie mokslinių tyrimų ir bandomųjų konstruktorių darbų įgyvendinimą, o ateityje bus galima galvoti apie bendros įmonės, gaminančios savavaldžius sunkvežimius, steigimą. Sprendimas apie šių automobilių serijinę gamybą bus priimtas pasibaigus pilotiniam projektui.

Pasak O. Afanasjevo, įmonės išanalizavo potencialią savavaldžių sunkvežimių paklausą naftos ir dujų gavybos, žemės ūkio, komunalinio ūkio sektoriuose ir priėjo išvados, kad paklausa gana didelė.

„Šiuo metu panašius projektus vykdo beveik visi pasaulinio lygio automobilių gamintojai. Reikia manyti, jog ateityje galima laukti aktyvios šio rinkos segmento plėtros“, – tikina O. Afanasjevas.

„Cognitive Technologies“ prezidentės Olgos Uskovos teigimu, gamybos organizavimas (įskaitant gamybinės dokumentacijos, gamybinės bazės paruošimą bei prototipinių modelių bandymus) gali pareikalauti 12 mlrd. rublių.

IT laboratorijos kuriamos automatinės „kamazų“ valdymo sistemos pagrindą sudaro pasyvus (sugeriantis signalą) kompiuterinis vaizdas, kuomet būtiną valdymo signalui sukurti kelio informaciją fiksuoja vaizdo kameros, sumontuotos automobilyje, o jų siunčiamą informaciją apdoroja speciali programinė įranga. Sistema leidžia atpažinti kelio situaciją (kelio ribas, eismo juostų plotį, kelio ženklinimą). Pasak „Cognitive Technologies“ atstovų, sistema sugeba analizuoti kelio situaciją net ir tuo atveju, jei kelio ženklinimas yra prastos kokybės.

„Cognitive Technologies“ specializuojasi atpažinimo sistemų ir srautinio duomenų įvedimo kūrime. Įmonė sukūrė pasyvią kompiuterinio matymo sistemą: navigacija atliekama remiantis duomenimis, esančiais vaizdo kamerose. Kompanijos produkto išskirtinumas (lyginant su panašiomis užsienio technologijomis) – galimybė valdyti automobilį esant sudėtingoms sąlygoms, pvz., kai kelias nėra paženklintas arba yra blogas matomumas. Sistema turės atpažinti pavojų ne mažiau kaip per 0,3 sekundės, reaguoti į bet kokias kliūtis, esančias kelyje (įskaitant ir gyvūnus). Planuojama, kad sistema gebės atpažinti kelio ženklus, šviesoforo signalus ir kitus eismo dalyvius.

Iš dalies arba visiškai nepilotuojamo automobilio kūrimas – viena pagrindinių šiuolaikinės automobilių gamybos tendencijų. Šiuo metu pasaulyje vykdomi keli nepilotuojamų automobilių kūrimo projektai. Juos testuoja „Volvo“ ir koncernas „Daimler“ (sunkvežimyje „Mercedes-Benz Future Truck“). Rusijoje panašų modelį – „Gazel“ – sukūrė įmonė „KB Aurora“.

Sergejus Litvinenko, konsultacinės įmonės „PwC“ automobilių praktikos direktorius, mano, kad plataus automatiškai valdomų automobilių panaudojimo galima tikėtis 10 – 15 metų perspektyvoje. Šios technologijos elementai – automatinis parkavimasis, kruizo kontrolė, automatinis kelio ženklinimo laikymasis – naudojami jau dabar. Kuo toliau, tuo labiau šios sistemos tobulės, tačiau vargu ar artimiausiu laiku automobiliai važiuos visiškai be žmogaus dalyvavimo. „Greičiausiai antroje šio amžiaus trečiojo dešimtmečio pusėje mes pamatysime ne savavaldžius automobilius, bet automobilius su autopiloto funkcijomis, įjungiamomis žmogui pageidaujant“, – sako S. Litvinenko.