Vagia laiką?

Už automobilio stovėjimą Šiauliuose už vieną valandą reikia mokėti 30 ct, tačiau, į parkomatą įmetus 50 ct monetą ir norint stovėti valandą, parkomatas 20 ct grąžos neatiduoda, o laiko neprideda.

Kol šalies nacionalinė valiuta buvo litas, už vieną valandą stovėjimo Šiaulių automobilių stovėjimo aikštelėje ar gatvės kelkraštyje vairuotojas mokėjo 1 Lt. Pasikeitus valiutai, valanda stovėjimo vairuotojui dabar atsieina 30 ct. Nuo sausio 1 d. vairuotojui valanda stovėjimo kelkraštyje ar aikštelėje pabrango 2 ct.

Nė vienas parkomatas Lietuvoje neduoda grąžos

Parkomatus prižiūrinčios bendrovės „Stova“ pardavimų skyriaus vadovas Artūras Satkūnas aiškina, kad šalyje nė vienas gatvės parkomatas neduoda grąžos. Kiek sumokėjai, tiek laiko ir gauni.

UAB „Stova“ atstovai teigia, kad techninės galimybės leidžia laiką dalinti mažesniais intervalais, tačiau įmonė tiesiog vykdo miesto tarybos sprendimą. Pardavimų skyriaus vadovas Artūras Satkūnas esą girdėjo, kad miesto Taryba artimiausiame posėdyje ketina svarstyti šį klausimą ir įvesti rinkliavos už automobilių stovėjimą pataisas.

Deja, į miesto Tarybos posėdžio darbotvarkę šis klausimas neįtrauktas, o ir artimiausiu metu neketinamas svarstyti.

Iš naujo klausimo nesvarstys

Miesto infrastruktūros skyriaus vedėjas Arūnas Adomaitis, rengęs ir projektą teikęs miesto Tarybai, tikina, kad Tarybai artimiausiu metu nieko teikti neketinama, nes gyventojai dėl to kreipėsi tik vieną kartą, o UAB „Stova“, anot jo, žada palengvinti apmokėjimo galimybes.

„Parkomatus administruojanti įmonė žada pasiūlyti galimybę atsisiųsti iš mobiliojo telefono priedą, kad gyventojas galėtų užfiksuoti stovėjimo pradžią ir pabaigą. Tai lyg ir būtų palengvinimas vairuotojams. Yra tokių siūlymų antrą stovėjimo valandą smulkinti kas pusvalandį ar net kas dvidešimt minučių.

Jeigu bus daugiau pageidaujančių, nes kol kas tėra vienas kreipimasis, tada Tarybai teiksime svarstyti rinkliavos pataisas. Kol kas mūsų mieste ir taip yra viena mažiausių rinkliavų, jeigu dar sumažintume, tai visai neatsipirktų administracinės išlaidos“, – aiškina A. Adomaitis.

Pirmos dešimt minučių – nemokamos

Pirmos valandos, anot pašnekovo, nesinori smulkinti, nes dešimt minučių žmogus turi teisę visiškai nemokėti. Tas laikas yra skirtas pinigams išsikeisti ar kažkokius trumpai trunkančius reikalus sutvarkyti. Jeigu kontrolierius užfiksuos, kad stovėjote ilgiau nei dešimt minučių, gausite baudą. Jeigu stovėsite valandą ir dešimt minučių, tai jūsų esą bausti niekas nepuls – dešimt minučių yra nemokamos.

„Ant automato aiškiai parašyta, kad jis grąžos neduoda, tad žmogus pats turi susiskaičiuoti, kiek jam įmesti į parkomatą, kad nepatirtų nuostolių. Mokėdamas 50 ct, gauni ilgesnį laiką. Juk dešimt minučių galima stovėti nemokamai, – aiškina A. Adomaitis. – Visų smulkmenų aš nežinau, galiu paaiškinti tik esmę“.

Miestui dėl to, kad gatvėse stovi parkomatai, naudos nedaug. Per metus į biudžetą už automobilių parkavimą „įkrito“ 576 tūkst. Lt. Kiek daugiau nei pusė šių lėšų – 51,1 proc. – buvo atiduoti UAB „Stova“ už parkomatų administravimą.

Kur „suplaukia“ gyventojų permokėti pinigai, infrastruktūros skyriaus vedėjas sakė nežinantis.