Prie prekybos ir laisvalaikio centro „Panorama“ privažiavo marga automobilių kolekcija – sportiška „Subaru Impreza“, dar ne tokia sportiška „Renault Clio“, nekrikščioniškai aplamdytas „Toyota Land Cruiser“ visureigis, ir iš surūdijusio VAZ-2104 į visai padorią transporto priemonę prikeltas lenktyninis žiguliukas. Visi jie darniai išsirikiavo į ekspoziciją pagrindinėje prekybos centro salėje ir ėmė laukti lankytojų.

Labiausiai, žinoma, laukiami vyrai, ką tik persiritę į penktą dešimtmetį. Kadangi ši ekspozicija yra vyrų automobilių klubo N40 debiutinis prisistatymas visuomenei. Pats klubas gimė besvarstant, kaip gi vyrams padėti susitvarkyti su andropauze, kuri populiariai vadinama viduramžio krize. Tuo labai nemaloniu momentu, kai hormonų gamyba organizme keičiasi, o kartu su šiuo pokyčiu ateina ir kiti nemalonūs siurprizai: ima atrodyti, kad saulelė ritasi vakarop, kad taip nieko doro gyvenime ir nepadarei, kad ir medis pasodintas kreivas, sūnus dar kreivesnis, o jau namas, tas tai visai sukrypęs. Ir tada dažnas vyras ima su viduramžio krize kovoti pačiais netinkamiausiais būdais. Vieni įsitaiso dvigubai jaunesnes meilužes, kiti ieško gyvenimo prasmės butelio dugne, treti balotiruojasi į Seimą ir paverčia savo hormonų įkaitais visą šalį.

N40 klubo įkūrėjas Algirdas Kazlauskas nutarė, kad arėtjantį testosterono trūkumą organizme galima kompensuoti adrenalinu. „Tam yra parašiutai, kopimas uolomis, poledinis nardymas, bet yra ir paprasčiausias lakstymas keliais tarsi nutrūkus galvą. Kadangi šiaip toks lakstymas kelia pavojų kitiems eismo dalyviams ir yra baudžiamas, pasirinkome sportines lenktynes, - sako jis. – Mes neįsivaizduojame esą profesionalais lenktynininkais, ko gero, niekada nešturmuosime dakarų ir le manų, mums užtenka to, kad kartu leidžiame laiką ruošdami automobilius ekstremaliems išbandymams, kartu lenktyniaujame, kartu suvokiame, kad sulaukus keturiasdešimties gyvenimas tikrai nesibaigia“.

Klubo nariai patys į save ir savo pomėgius žiūri be didelio susireikšminimo. Kaip ir į pačias klubo taisykles. Nors formaliai jo nariu gali tapti tik vyras, kuris persirito į penktą dešimtį, galima priimti ir jaunesnius, su sąlyga, kad jie pristatys tėvų sutikimą. Moterys taip pat gali drąsiai kreiptis narystės, tačiau ištekėjusios turės pristatyti vyro sutikimo, o netekėjusios bent trijų klubo narių rekomendacijas.

Su tokia pačia autoironija N40 nariai brandina ir savo kūrybinius sumanymus. Naujausias jų projektas – kelionė Trakai – Ulan Batoras. Prieš daugel metų tokį patį maršrutą įveikė Čingischano kariaunos, tik priešinga kryptimi. Tuo tarpu dabartine kelione bus siekiama pademonstruoti, kiek taikingu tapo nūdienos pasaulis. Ir kad vyrams rūpi nebe kariauti, o puoselėti savo sveikatą. Abu 16 tūkstančių kilometrų pasiruošusio įveikti ekipažo nariai – žinomi bekelės specialistai Vaidotas Marozas ir Šarūnas Paliokas, pasiruošę pasitikrinti sveikatą prieš kelionę ir po jos, ir dar labiau pasiruošę lažintis, kad grįš sveikesni ir linksmesni nei išvažiavę.

Kol kas visi automobiliai iki penktadienio bus eksponuojami PLC „Panorama“, o jau sekmadienį VAZ 2104 bus galima pamatyti Trakų Pilyje, iš kurios jis išriedės į savo ilgą ir nuotykingą kelionę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)