„Mini“ automobiliai – itin dažni „aktoriai“ kino filmuose.

„Turbūt joks kitas kino juostoje „vaidinantis“ automobilis nesuteikia tiek gerų emocijų, kiek „Mini“. Dažniausiai filme pamačius klasikinį ar naują „Mini“ automobilį iškart gali nusiteikti veiksmui arba smagiai komedijai. Įprastai šiuos automobilius galima pamatyti landžiojančius siauromis miestų gatvelėmis arba papildančius juokingą filmo siužetą“, – pastebi „Kino pavasario“ vykdantysis direktorius Algirdas Ramaška.

Štai 5 iki šiol bene žymiausi „Mini“ sukurti „vaidmenys“:

1.Filmas „Itališkas apiplėšimas“ (The Italian Job, 1969)

Filmas pasakoja apie planą sukelti grūstis Turino gatvėse ir tada pavogti į miestą atkeliavusią aukso siuntą. Teigiama, jog tai pats garsiausias kino kūrinys, kuriame tokį svarbų vaidmenį vaidina „Mini Cooper“. Būtent šis filmas padėjo išgarsėti šio modelio automobiliams. Juosta pasižymi tikru britišku humoru, todėl neatsitiktinai trys pagrindiniai automobiliai šiame filme nuspalvinti britų vėliavos spalvomis – raudonai, mėlynai ir baltai. Garsiausia scena – trijų „Mini“ automobilių persekiojimas siauromis alėjomis, gatvėmis ir šaligatviais. Filmo režisierius, pasinaudodamas nedideliais automobilių gabaritais, juos išnaudojo lenktyniavimui itin netradicinėse miesto vietose, kuriose kiti automobiliai tiesiog nebūtų tilpę.

2003 m. buvo sukurta nauja šio filmo versija, kuri taip pat neapsėjo be pagrindinio akcento – „Mini Cooper“ automobilių. Specialiai šiam filmui buvo sukurti du elektra varomi „Cooper“ ir vienas specialus „Cooper S“. Iš viso filmavimo metu panaudoti net 32 „Mini“ automobiliai. Naujoje versijoje taip pat atkartota ir garsioji persekiojimo scena, o kuri iš jų geresnė – siūlome nuspręsti patiems.

Ištrauka iš 1969 m. filmo:

Ištrauka iš 2003 m.filmo:

2.Filmas „Bornas: sunaikinta tapatybė“ (The Bourne Identity, 2002)

Filmas pasakoja apie žvejų surastą leisgyvį vyriškį, kuris nieko neprisimena apie save bei savo praeitį. Kamuojamas nežinios, Jasonas Bourne'as nusprendžia išsiaiškinti tiesą apie savo gyvenimą. Vyras galiausiai supranta, jog yra daugelio teroristų ir samdomų žudikų taikinys, ir nuo jų filme nuolat stengiasi pasprukti. Šis filmas, kaip teigia dauguma kino kritikų, pasižymi viena iš geriausių automobilių persekiojimo scenų kine. Matto Damono vaidinamas herojus Jasonas Bourne'us kartu su savo drauge Marie (ją vaidina Franka Potente) niūriomis Paryžiaus gatvėmis važinėja nedideliu raudonu „Cooper“ automobiliu. Būtent su šiuo automobiliu ir įvyksta garsioji persekiojimo scena, kurioje automobilis taikliai manevruoja siauromis gatvėmis, lenkia praeivius ir net lekia žemyn laiptais!

3.Filmas „Ostinas Pauersas – auksinis narys“ (Austin Powers in Goldmember, 2001)

Filme pasakojama apie specialaus britų agento Austino Powerso nuotykius. Agentas turi nugalėti net dvi blogio jėgas ir išgelbėti žmoniją nuo didžiulio pavojaus. Laiko mašina nukeliavęs į 1975-uosius ir ten susitikęs savo buvusią mylimąją, kurią vaidina žymioji dainininkė Beyonce Knowles, agentas kartu su ja stengiasi užkirsti kelią blogiukams. Tačiau laiko mašina yra ne vienintelė Austin transporto priemonė šiame filme – čia jis vairuoja ir 2001 m. „Mini Cooper“, papuoštą Jungtinės Karalystės vėliava. Tiems, kurie stebisi, jog slaptojo agento mašina yra „Mini“, pačiame filme pateikiamas atsakymas į šį klausimą: „Ne dydis esmė, o tai, kaip naudoji“.

4.Televizijos serialas „Ponas Bynas“ (Mr. Bean)

Turbūt visi žino jau klasika tapusį personažą Poną Byną. Gyvena jis Londone, visada rengiasi tą patį kostiumą, o geriausias jo draugas – megztas rudas meškiukas. Šis veikėjas nuolat įsivelia į pačias kvailiausias situacijas ir bėdų pridaro ne tik sau, bet ir aplinkiniams. Nenuostabu, kad jis, kaip tikras britas, vairuoja mėgstamiausią britų automobilį – „Mini“. Dažniausiai seriale pasirodantis modelis – 1976 m. „BMC Mini 1000 MkII“, kuris yra citrinos žalumos spalvos, su juodu matiniu variklio dangčiu. Savo transporto priemonę Ponas Bynas itin saugo – ją rakina ir sklende, ir spyna, o kad vagys nepavogtų, visada su savimi pasiima ir automobilio vairą.

5.Televizijos serialas „Simpsonai“ (The Simpsons)

„Simpsonai“ – tai jau 25 metus televizijos ekranuose karaliaujanti animacinė šeimynėlė. Gyvena jie išgalvotame Springfield mieste ir susiduria su įvairiausiomis šiuolaikinėmis problemomis ir dilemomis. Pats serialas komiškai ir ironiškai parodijuoja amerikietišką kultūrą ir „Time“ žurnalo yra pripažintas geriausiu XX a. televizijos serialu.

Nors šeimyna turi dvi nuolatines transporto priemones, tačiau kartas nuo karto paįvairina savo gyvenimus ir kitokiais automobiliais. Net dviejuose epizoduose Homeris sėdasi prie „Mini Cooper“ vairo. Pirmąsyk šį automobilį jis išbando kelionės į Londoną metu – išsinuomoję mašiną jie keliauja į miestą, tačiau sugeba net kelioms valandoms užstrigti žiedinėje sankryžoje. Kitoje serijoje Homeris su draugais Leniu ir Karlu įsivaizduoja, kaip lenktyniauja savo darbo vietoje – atominėje jėgainėje. Ir žinoma, lenktyniauja ne bet kokiais automobiliais, o raudonu, mėlynu ir baltu „Mini Cooper“. Ar tik ši scena neprimena filmo „Itališkas apiplėšimas“?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)