2000 km ilgio bekelės maratono „4x4 Perimetras” organizatoriai džiaugiasi, kad technologijos pasiekė tokį aukštą lygį, leidžiantį jiems kompiuterio pagalba vos ne iš lovos stebėti visus maratono dalyvius. Automobiliuose sumontuota GPS įranga, nors ir sutalpinta pilkos spalvos dėžutėse, dalyvių vadinama „juodąja dėže”. Mat ji siunčia signalus į centrinį „Loctracker.lt” serverį ir per interneto naršyklę tampa pasiekiama visiems smalsuoliams. Organizatoriams tai leidžia stebėti tikslią visų dalyvių vietą ir dalyvių greitį.

„Pagal maratono „4x4 Perimetras” taisykles, viršyti leistiną greitį ne specialiuose greičio ruožuose yra griežtai draudžiama. Įsivaizduokite, kaip sunku būtų kontroliuoti 2000 km ilgio maršrutą tradicinėmis priemonėmis – greičio matuokliais. Su GPS tai labai lengva misija.”, – sako „4x4 Perimetras” organizatorius Gediminas Grigaitis.

Ši sistema labai patinka ir maratono dalyvių šeimoms – visas 60 valandų kol trunka maratonas jie kompiuteryje gali matyti kaip sekasi ekipažui. Praėjusiais metais vienas maratono dalyvių sulaukė žmonos skambučio su klausimu ar techninės problemos rimtos. Vyras atsakė, kad sustojo tik ledų nusipirkti – važiavo ne įskaitiniu metu.

Tikras „superkompiuteris”

Jei GPS „juodoji dėžė” yra išsigelbėjimas organizatoriams, dalyviai savo sėkmės neįsivaizduoja be kito prietaiso su GPS funkcija. Tai – nesudaužomas „Panasonic Toughbook” kompiuteris. Jei manote, kad nesudaužomas yra per skambus žodis, paklausykite šių faktų – per jį gali pravažiuoti sunkus visureigis, jis gali ištverti kritimą nuo Arvydui Saboniui tepasiekiamos lentynos, o pašovus į krosnį kartu su bandelėmis, jis veiks dar ilgai po to, kai bandelės sudegs.

Šiame kompiuteryje dalyviai, „OZ Explorer” programos pagalba, mato topografinę visos Lietuvos nuotrauką, kurioje sužymėti GPS taškai. Šie taškai ir yra „4x4 Perimetras” maratono maršrutas. Už kiekvieną pražiopsotą tašką dalyviams skiriamos laiko baudos, kurios turi didelę įtaką galutiniam lenktynių rezultatui.

Ar nepapraščiau važiuoti su paprasta GPS navigacine įranga? Ne, dėl kelių priežasčių. Visų pirma, prie kompiuterio jungiama GPS antena yra gerokai tikslesnė. Visų antra, kompiuteryje naudojama programa turi eilę parankių funkcijų – atstumo matavimas, atmintinės ir pan. Todėl kiekviename visureigyje, prieš pat šturmano nosį, sumontuojamas laikiklis tokiam kompiuteriui. Jis, be abejo, maratono metu tampa toks pats švarus, kaip ir automobilis. Tačiau tai – maža bėda, „Toughbook” kompiuterius plauti labai paprasta, tiesiog nukreipkite aukšto slėgio srovę…

Vaizdo kameros

Kitas nepamainomas IT srities stebuklas, padedantis „4x4 Perimetras” maratono dalyviams – nei vandens, nei smūgių nebijanti „GoPro” vaizdo kamera. Ekipažai ją, paprastai, tvirtina salone ir įrašinėja savo važiavimus specialiuose greičio ruožuose. Grįžę namo, pailsėję, peržiūri vaizdo siužetus ir analizuoja savo pasirodymą.

Tokia analizė leidžia kiekviename maratone būti vis greitesniais. Mat lenktynių dalyviai mokosi iš savo klaidų ir jų nekartoja. Na, bent jau to tikisi „4x4 Perimetras“ organizatoriai.

„Išvenkti klaidų visuoje 2000 km distancijoje – misija neįmanoma. Bet padarius vieną, pageidautina nedidelę, nesinori daryti daugiau. Kiekviena klaida ne tik gadina nuotaiką visureigio kabinoje, bet ir prideda neigiamų skaičių maratono bendrojoje įskaitoje”, - pasakoja „Klajūnų klubo” prezidentas Gintautas Babravičius.

Beje, tos pačios „GoPro” kameros yra ypatingai mėgiamos maratono operatorių. Tokių kadrų vaizdo siužetui daugiau niekas negali suteikti. Specialaus laikiklio pagalba mažytė kamera gali filmuoti, tarkime, visureigio ratą, kuris braunasi pro vandens brąstą. Arba dulkių debesį, iš kurio išnyra finišo juosta. Tokie kadrai geram vaizdo siužetui reikalingi kaip čili pipirai tikram vyriškam troškiniui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)