„Tokio tipo ekonominiai žygiai, kuriuose varžosi ne lengvieji automobiliai, o krovininiai, Lietuvoje dar didelė naujiena, - sako varžybų direktorius Valdas Juozas Vilūnas. – Šias ir panašias priemones, o kartu ir vairuotojų mokymą važiuoti taupiai visokeriopai skatina ir nacionalinė vežėjų automobiliais asociacija „Linava“. Renginio organizatoriai dėkingi prekybos tinklui IKI, kurio vadovai noriai atsiliepė į kvietimą ir padėjo surengti šį žygį, kurį ko gero tiksliau reikėtų vadinti ekonomiškumo varžybomis“.

Šiame žygyje, kurio maršrutas drieksis 405 kilometrus asfalto keliais, dalyvaus iki dešimties šio prekybos tinklo „Volvo FM12 ir „Volvo FH16“ vilkikų, atitinkančių Euro 4 ir Euro 5 reikalavimus, su priekabomis bei puspriekabėmis, kurių svoris kartu su vežamais kroviniais svyruos nuo 16 iki 25 tonų. Šį maršrutą žygio dalyviams teks įveikti ne įprastu keliu, kuriuo jie kasdien veža prekes IKI prekybos tinklo parduotuvėms, o važiuojant automagistrale, krašto ir vietiniais keliais, o į Vilnių grįžtant per Uteną.

Tikslų maršrutą žygyje dalyvaujantys vilkikų vairuotojai sužinos tik starto vietoje – Trakų rajono Dėdeliškių kaime (šalia Didžiulio ežero) esančioje „Statoil“ degalinėje, kur žygio komisaras vilkikų bakus sklidinai užpildys degalais ir juos užplombuos. Vilkikų vairuotojai startuos 10 minučių intervalu, kad žygio metu jie nesinaudotų vadinamomis „oro kišenėmis“ važiuodami vienas paskui kitą ir tokiu būdu sutaupydami degalų.

Varžybų dalyviai finišuos tos pačios dienos vakarą sostinės Eišiškių plente esančioje „Statoil“ degalinėje, kur nusekę degalų bakai vėl bus sklidinai pripildyti ir kur paaiškės realios kuro sąnaudos.

„Pagrindinis kriterijus, lemsiantis nugalėtoją, kuro sąnaudos, sunaudotos vienam tonkilometriui, - sako žygio vadovas ir vyriausiasis komisaras Remigijus Dermantas. – Mat renginyje dalyvaus ne tik skirtingų modifikacijų vilkikai, bet jie temps ir ne vienodo svorio krovinį, o sunkiau pakrautam sunkvežimiui natūraliai reikia ir daugiau degalų“.

Dar labiau paryškinti vairuotojų meistriškumą, kaip pagrindinį tokių ekonomiškumo varžybų faktorių, turėtų ir ta aplinkybė, jog į visų vilkikų degalų bakus bus pilamas vienodas Arktinis A2 klasės, D Fortis dyzelinas.

Žygio organizatoriai teigia nesuklydę ir rinkdamiesi datą. Vasarą be abejo tokie renginiai malonesni akiai, tačiau surengti realiomis žiemos sąlygomis jie tikresni, o pasiekti rezultatai labiau atspindi ne tik realų vilkikų „apetitą“ degalams, bet ir vairuotojų gebėjimą laiku, bet kokiomis sąlygomis ir su kuo mažesnėmis sąnaudomis pristatyti krovinį į vietą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)