Prie 1974 m. gamybos „VAZ 2101” vairo pakaitomis sėdės tarptautinio ekipažo nariai – lietuvis keliautojas Vitoldas Milius ir indas, žurnalo „Auto Bild India“ redaktorius Yogendra Pratapas. Jų kelionės tikslas – Gruzijos sostinė Tbilisis.

„Šis „Žiguliukas“ buvo pirktas 1974-aisiais ir iki šiol tarnavo vienam šeimininkui Telšiuose. Itin kruopščiai prižiūrėtas automobilis per beveik keturis dešimtmečius nuvažiavo tik 90 tūkst. km. Su kolega iš Indijos nusprendėme pakeliauti po Gruziją. Nuvažiuoti iki jos nėra sunki užduotis, tačiau kad būtų įdomiau, nutarėme į kelionę leistis šiuo senu „Žiguliuku“, – DELFI pasakojo V. Milius.

Kadaise sovietinės automobilių pramonės pasididžiavimu buvęs „VAZ 2101” turi 1.2 l variklį, kurio pajėgumas siekia 58 AG. Prie šiuolaikinių automobilių įpratusiems keliautojams važiuoti į Gruziją šiuo „Žiguliuku“ bus išties įdomi patirtis – maksimalus jo greitis siekia apie 130 km/val., o įsibėgėjimas iki 100 km/val. trunka apie 20 sek. Tiesa, kiek daugiau nei mėnesį su šiuo automobiliu „draugaujantis“ V. Milius pastebėjo, kad jo sąnaudos nėra itin didelės – apie 7 l/100 km.

Įdomu tai, kad žalias „Žiguliukas“ artimiausiu metu iš Gruzijos negrįš. V. Milius jį paliks prižiūrėti bičiuliams iš vietos automobilių sporto federacijos ir planuoja mašiną pasiimti 2014 m. bei vykti ja į Sočių (Rusija) stebėti žiemos olimpinių žaidynių, kuriose, reikia tikėtis, dalyvaus ir Lietuvos atstovai.

Kelionė į Gruziją V. Miliui ir indui Y.Pratapui bus tarsi mažas išbandymas prieš kur kas rimtesnį iššūkį. Kitąmet šie keliautojai puoselėja viltis surengti 20 000 km žygį automobiliu iš Keiptauno (Pietų Afrikos Respublika) iki Nordkapo (Norvegija).


Duomenis pateikia „Altas“

Kiek laiko užtruks kelionėje?

V. Milius prieš išvykdamas pasakojo, kad jie su kolega indu automobilį vairuos pakaitomis ir ilgesnių sustojimų nei reikia pavalgyti ar subėgioti į tualetą, neplanuoja. Nors tiesiausias kelias iš Lietuvos į Gruziją veda per Baltarusiją, Ukrainą ir Rusiją, tačiau keliautojai nusprendė išvengti šių šalių ir važiuoti kitokiu maršrutu – per Lenkiją, Slovakiją, Vengriją, Rumuniją, Bulgariją ir Turkiją.

Važiuojant šia kryptimi nuo Vilniaus iki Tbilisio – apie 4000 km, tad jie tikslą tikisi pasiekti ketvirtadienį. Vis dėlto į tokį žygį leidusis su beveik 40 metų senumo mašina, kelionę gali paįvairinti ne tik Rumunijos ar Bulgarijos kraštovaizdis, bet ir netikėti gedimai.

O kaip manote jūs, DELFI skaitytojai, per kiek laiko tarptautinis „Žiguliuko“ ekipažas pasieks Gruziją?

Pagrindinis konkurso prizas
Nuo pirmadienio, kai žygeiviai pajudėjo iš Vilniaus, iki trečiadienio vidudienio, t.y. 12 val., galite dalyvauti konkurse ir bandyti įvardyti, per kiek laiko „Žiguliukui“ pavyks pasiekti Tbilisį (žemiau esančioje anketoje reikia nurodyti atsakymą valandų ir minučių tikslumu). Tiksliausiai atsakiusiam dalyviui atiteks bendrovės „Sonbalt“ įsteigtas prizas – vertingas „Sonax“ automobilių priežiūros rinkinys. Antrą ir trečią vietas užėmusiems dalyviams taip pat bus skirti automobilių priežiūros rinkiniai, o dar septyniems DELFI skaitytojams, kurių atsakymai bus arti tikslo, padovanosime 4 l žieminio langų apiplovimo skysčio. Jeigu teisingai atsakiusiųjų bus daugiau nei yra prizų, nugalėtojai bus išaiškinti burtų keliu.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)