2011 m. „Lietuvos draudimo“ klientai neteko 109 transporto priemonių už 2,45 mln. Lt. Palyginimui, 2010 m. buvo pavogta 170 automobilių už 4,3 milijono litų. Dažniausiai vagiamais išlieka „Volkswagen“ markės automobiliai, po jų rikiuojasi „Audi“, „Toyota“, „Honda“, „Mercedes Benz“ ir BMW.

„Vagiamiausi automobiliai – kelerių metų senumo, tuo tarpu visiškai naujų mašinų pavagiama itin nedaug. Pernai buvo keli atvejai, kai vagys bandė pasisavinti visiškai naujus BMW ar „Mercedes Benz“, tačiau netrukus jie buvo surasti pagal palydovinių apsaugos sistemų informaciją“, - komentavo „Lietuvos draudimo“ Kompleksinių žalų direktorius Gytis Matiukas. Jis taip pat pastebėjo, kad maždaug kas trečias draudikams pranešamas automobilio vagystės atvejis tėra bandymas sukčiauti ir apgaule pasisavinti draudimo išmoką.

Tačiau kol automobilių vagysčių „fronte“ – sąlyginė ramybė, automobilių detalės vis dar išlieka vagių taikinyje. 2010 metais fiksuotas net 62 proc. tokių įvykių augimas, pernai vagysčių skaičius išliko panašus, tačiau auga vidutinis tokios autodetalių vagystės nuostolis. 2011 m. antrą pusmetį detalių vagys vidutiniškai pridarydavo žalos už 2500 Lt.

„Pastebime, kad vagys dirba „pagal užsakymą“: vagiamos konkretaus modelio konkrečios dalys, vienu metu populiarios būna vienos, kitu – kitos. Tai ne tik navigacijos įranga, magnetolos, oro pagalvės, bet ir įvairios apdailos dalys: juostelės, grotelės, taip pat parkavimo jutikliai, veidrodėliai, visų rūšių žibintai, valstybiniai numeriai, valytuvai, ratai ir buferiai“, - teigė „Lietuvos draudimo“ atstovas.

Statistiškai didžiausia tikimybė rasti apvogtą automobilį – BMW savininkams. Vagys dažniausiai pasisavina šios markės automobilių apdailos juosteles, parkavimo įrangos jutiklius, veidrodėlius, priešrūkinius žibintus ir buferius. Jei vairuojate „Mercedes Benz“ markės automobilį, greičiausiai neteksite apdailos juostelių bei veidrodėlių. „Audi“ savininkams didesnė tikimybė netekti magnetolų, buferių, priešrūkinių žibintų bei ratų gaubtų. O iš „Volkswagen“ markės automobilių detalių daugiausiai pavagiama žibintų, magnetolų ir gaubtų. Navigacija dažniausiai išplėšiama iš „Lexus“, o saugos oro pagalvės – iš „Lexus“ bei „Alfa Romeo“ automobilių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)