Jeigu dabar būtų kokie 1986-ieji, o jūs sugalvotumėte legendines „Žalgirio“ ir CSKA rungtynes stebėti gamtoje, iš virtuvės paimtumėte nešiojamą „Šilelį“ su decimetrinių bangų antena, sėstumėte į garaže stovintį tėvo žiguliuką ir dumtumėte prie artimiausio ežero. Tiesa, dabar yra 2011-ieji, tėvo žiguliukas seniai surūdijo, o „Šilelį“ virtuvėje pakeitė kur kas didesnis skystųjų kristalų televizorius. Tačiau dabar „Žalgirio“ ir CSKA susitikimus galima stebėti kur kas pažangesniu būdu – tiesiog per televizorių, įmontuotą automobilyje.

Aišku, televizoriai dar nėra tapę standartine automobilių įranga, o ir papildomoje komplektacijoje juos turi tik prabangesni modeliai. Tačiau tai, ko nesiūlo gamintojas, galima gauti apsilankius pas sumanius elektronikos specialistus. Automobilį paversti kino sale ar bent jau svetainės sofa su televizoriumi gali būti paprasčiau, negu jums atrodo.

Įvairių elektroninių dalykų automobiliams montavimu užsiimančios kauniškės bendrovės „MD Group“ direktorius Giedrius Ambrazevičius sako, kad paprasčiausias ir praktiškiausias sprendimas automobilyje turėti televiziją – panaudoti esamą prietaisų skydelio ekraną, kuris įprastai naudojamas kaip pagrindinis kompiuteris. Panaudojant specialų adapterį, vadinamąją vaizdo įėjimo jungtį, prie ekrano galima prijungti skaitmeninės televizijos imtuvą, DVD grotuvą ar net žaidimų kompiuterį, jeigu nuspręstumėte, kad spoksoti į ekraną nieko neveikiant gali būti per daug nuobodu.

Tiesa, kompiuteriai su ekranu yra ne visose transporto priemonėse. Bene geriausiai savo automobilius vaizdo sistemomis linkę aprūpinti vokiškų automobilių gamintojai. „Audi“, BMW, „Mercedes“ ir „Volkswagen“ automobiliuose įdiegiamos net ištisos multimedijos ir pramogų sistemos. O jeigu šių gamintojų automobiliai iš gamyklos ir išrieda be ekrano, vėliau be didesnių sunkumų jį galima sumontuoti taip, kaip numatęs gamintojas.

Per daug neturėtų nuliūsti ir kitų automobilių savininkai, nes mažesnį ar didesnį ekraną galima įrengti bet kokiame automobilyje. Viskas priklauso nuo finansinių išteklių. Na, o jeigu jie nėra kliūtis fantazijai, automobilyje galima įrengti ir keturis ekranus: vieną – priekiniame skydelyje, du – priekinių sėdynių atlošuose galvai ir vieną didesnį sumontuoti ant lubų. Automobilyje įmontuotų ekranų įstrižainė gali būti 15–43 cm. Vertinant šį parametrą, labiausiai pasisekė tiems, kurie vairuoja limuziną – tokioje transporto priemonėje „MG Group“ specialistai yra sumontavę net 1,5 m įstrižainės televizorių.

Keli automobilyje įrengti ekranai gali suteikti ir dar vieną pranašumą. Juos visus galima sujungti taip, kad per kiekvieną iš jų būtų rodomas vis kitas vaizdas – taip kiekvienas automobilio keleivis galėtų stebėti patinkančią programą ar filmą. Kad automobilio salonas nevirstų rungtynių garsų, specialiųjų efektų ir muzikos kakofonija, kiekvienam žiūrovui skiriamos individualios ausinės.

Dar vienas šiuolaikinių technologijų laimėjimas, apie kurį negalėjo pasvajoti anų laikų žiguliukų ir „Šilelių“ savininkai, – kokybiškai atkuriamas skaitmeninės televizijos signalas net ir dideliu greičiu judančiame automobilyje. „Skaitmeninė televizija šiandien pažengusi labai toli, ji leidžia net ir važiuojant mėgautis DVD kokybei prilygstančiomis programų transliacijomis“, – tikina G. Ambrazevičius.

Įdomumo dėlei galima pridurti, kad greitis, kuriuo važiuojančiame automobilyje galėsite mėgautis kokybišku skaitmeninės televizijos vaizdu, siekia iki 250 km/val. „TopGear“ redakcija primygtinai siūlo to patiems nebandyti ir vairuojant visą dėmesį sutelkti į kelią.

Gali atrodyti, kad televizija automobilyje yra jokios vertės neturintis pasipuikavimas šiuolaikinių technologijų galimybėmis. Bet tai greičiau skonio reikalas. Čia, matyt, kaip ir su automobiline garso aparatūra – vieniems užtenka gamyklinio grotuvo su dviem garsiakalbiais priekinėse durelėse, kiti negaili tūkstančių ir montuoja erdvinę garso sistemą. G. Ambrazevičius tvirtina, kad norinčių turėti televizorių savo automobiliuose pastaruoju metu sulaukia daugiau, tiesa, dažniausiai klientai nori patobulinti jau įrengtus gamyklinius monitorius.