„Tai padaryta siekiant skatinti ne tik žurnalistus, bet ir visą visuomenę rinktis naujesnius automobilius, populiarinti ekologišką transportą ir ekovairavimą, kaip taupų ir aplinką tausojantį važiavimo būdą,“ – sakė ralį rengiančio Lietuvos žurnalistų autoklubo prezidentas Valdas Valiukevičius.

„Eko“ klasėje startuosiantys ekipažai privalės techninei komisijai pateikti išsamius gamintojų duomenis apie savo automobilio CO2 kiekį. Besirungiantys šioje klasėje dar nenuvažiavę nė metro lenktynes pradės jau su baudomis. Mat varžybų organizatoriai pagal automobilio išmetamų teršalų kiekį ralio dalyvius iš anksto „apdovanos“ baudomis: automobilio, kurio CO2 nuo 0-80g/km, ekipažas gaus 5 baudos sekundes, 80-90g/km – 10 sek., 90-100 g/km – 15 sek., 100-110 g/km – 20 sek., 110-120 g/km – 25 sek., 120-130 g/km – 30 sek., 130-140 g/km – 35 sek.

Kad eksperimento dalyviai nesijaustų nuskriausti, varžybų organizatoriai, turėdami tą patį tikslą populiarinti ekologišką transportą, už aplinkos teršimą nusprendė bausti vienoda simboline 50 sek. bauda ir visų kitų klasių bei grupių dalyvius, neatsižvelgiant nei variklių darbo tūrį, nei į jų išmetamų teršalų kiekį.

Kaip pavyks suderinti regis, bent jau automobilių ralyje, du nesuderinamus dalykus – greitį ir ekovairavimą?

„Techniškai tvarkingą automobilį galima vairuoti įvairiai. Taip, kad net ant sauso asfalto iš po jo padangų virs kamuoliai dūmų ir taip, kad ramiai startuodamas nedaug pralaimėsi ar išvis neatsiliksi finišuodamas, - sakė varžybų vyriausiasis komisaras Edvinas Vašteris. – Ramesnis važiavimas – tai ne tik padangų bei degalų ekonomija, bet ir švaresni miestai, švaresnė gamta. Būtent tuo ir pagrįsti ekovairavimo principai, kuriuos stengsimės populiarinti ir šiame ralyje.“

Tarptautinis žurnalistų ralis, kuriame organizatoriai tikisi sulaukti apie 40 ekipažų iš Lietuvos ir kitų Europos šalių, finišuos šeštadienį, birželio 4-osios vakarą Platelių jachtklube, kur bus surengtas ralio nugalėtojų ir prizininkų apdovanojimas bei Lietuvos žurnalistų autoklubo 15 m. jubiliejaus minėjimas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją