Būtent tokį klausimą iškėlė vairuotojas, „Facebook“ grupėje „Reidas Vilniuje“, pasidalinęs vaizdo įrašu, kuriame užfiksuota avarija sostinės Panerių ir Iešmininkų gatvių sankryžoje.

Pastebėjo 3 versijas

Vaizdo įraše matyti, jog užsidegus geltonam šviesoforo signalui iš Panerių gatvės į sankryžą įvažiuoja „Volkswagen Phaeton“ automobilis, kuris važiuoja tiesiai Tūkstantmečio gatvės link. Šiam vairuotojui jau įvažiavus į sankryžą užsidega raudonos spalvos šviesoforas, o kaip tik tuomet pajuda manevrą pradėjęs ir posūkį į kairę užbaigti norėjęs „Toyota Avensis“ automobilio vairuotojas. Vis dėlto, prasilenkti automobiliams nepavyksta ir „Toyota“ atsitrenkia į „Volkswagen“ vairuotojo pusės šoną.

Socialiniuose tinkluose kaip mat kilo diskusijos, ar kaltas į sankryžą išlėkęs, ir pamatęs mirksintį žalią šviesoforo signalą stabdyti nepradėjęs vairuotojas, ar tas, kuris stengėsi pabaigti manevrą, iki pasikeist užsidegs žalia šviesa atvažiuojantiems iš Iešmininkų gatvės.

Nors buvo šmaikštaujančių, kad tokioje situacijoje kalčiausias šviesoforas, internautų nuomonės išsiskyrė. Vieni teigė, kad kaltas tas, kuris neleido pabaigti manevro, kiti – jog tai „Toyota“ vairuotojo, kuris nepraleido važiuojančio iš priekio, kaltė. Internautai diskutavo, kad kaltė gali būti ir abipusė, mat abu važiavo jau degant raudonam šviesoforo signalui.

Tiesa, kai kurie pastebėjo ir dar vieną detalę. Dar prieš pasukant „Toyota“ vairuotojui, prieš jį į sankryžą įvažiavo ir posūkį atliko kitas vairuotojas. Matyti, jog šis vairuotojas pasuko iš eismo juostos, kuri skirta tik važiuoti tiesiai ar sukti į dešinę, todėl užkirtęs kelią „Toyota“ vairuotojui jis pirmiausia jam sukliudė, o po to „Toyota“ vairuotojas skubėdamas užbaigti manevrą nebepastebėjo atlekiančio „Volkswagen“.

Vairuotojai patys sukuria tokias situacijas

Paklausus vairavimo instruktoriaus Artūro Pakėno, šis nė nesistebėjo tokia situacija ir teigė, kad tai tampa nūdienų vairuotojų įpročiu, kai pamatę mirksintį žalią signalą vairuotojai dar žūt būt stengiasi pralėkti sankryžą.

Vis dėlto, prakalbus apie kaltų paieškas, kad ir kaip bebūtų, anot instruktoriaus, atsakomybė, turėjo tekti „Toyota“ vairuotojui, mat šis paskubėjo užbaigti manevrą ir nepraleido atvažiuojančio priešpriešais.

Kelių eismo taisyklės numatyta, kad jeigu užsidegus geltonam šviesoforui vairuotojas negali kitaip sustoti, kaip tik staigiai stabdydamas, jam leidžiama užbaigti manevrą ir pravažiuoti sankryžą. Čia tokia situacija ir buvo užfiksuota. Vairuotojas į sankryžą įvažiavo degant geltonam signalui ir tik jam jau būnant sankryžoje užsidegė raudona. Tai reiškia, kad formaliai, šis vairuotojas į sankryžą įvažiavo taisyklių nepažeisdamas. Tačiau šis vairuotojas pažeidė kitą principą. Pas mus nėra taip, kad geltona įsijungia be jokio įspėjimo, pas mus žalia šviesa dar kelis kartus sumirksi. Tačiau užuot to, kad pastebėję mirksintį žalią signalą vairuotojai stabdytų, lietuviai dažnai tik padidina greitį ir patys save „pastato“ į tokias situacijas, kad prieš šviesoforą niekaip kitaip sustoti negalėtų, kaip tik staigiai stabdydami“, – įžvalgomis dalijosi A. Pakėnas.

Vairavimo instruktorius akcentavo, kad būtent tokie įpročiai dabar ypač dažnai pastebimi eisme, kai net tuomet, kai kas nors „pramiega“ žalią šviesoforo signalą, visi bando atsigriebti ir į sankryžą važiuoja net ir tada, kai įsijungia geltonas ar raudonas šviesoforo signalas.

Kalbėdamas apie „Toyota“ vairuotojo veiksmus, A. Pakėnas teigė, kad čia matyti, jog šis vairuotojas stengėsi pasielgti teisingai, tik nepraleido važiuojančio tiesiai.

„Šiam vairuotojui reikėjo laukti, kol pravažiuos visi, kol iš tiesų užsidegs raudona ir tuomet pabaigti manevrą. Viskas ko reikėjo, tai tik dar sekundę palaukti, nes jis jau iš anksto buvo įvažiavęs į sankryžą ir pagal Kelių eismo taisykles jis ne tik galėjo, bet jis privalėjo užbaigti manevrą, tik tai turėjo padaryti praleidęs visus atvažiuojančius iš priekio. Tai yra tik mano nuomonė, tačiau pagal tai kas matosi, nors ir negražiai „Volkswagen“ vairuotojas įvažiavo į sankryžą, važiuoti degant geltonai, mūsų šalyje nėra draudžiama, todėl šis vairuotojas iš esmės taisyklių kaip ir nepažeidė.“, – aiškino A. Pakėnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)