Lyg ir viskas paprasta – viršijote greitį, Jus užfiksavo ir tenka mokėti baudą ar atsisveikinti su vairavimu. Visgi ne visi linkę susitaikyti su tokiomis pasekmėmis.

Vieni stato, kiti naikina

Klaipėdos Viešosios tvarkos skyriaus vedėjas Marius Poimanskis sako, kad dalis miesto prižiūrimų greičio matuoklių nukentėjo nuo chuliganų.

„Greičio viršijimus stebi policija, jie ir parenka vietas, kur turi būti greičio matuokliai. Greičio matuokliai yra mūsų turtas, mes perkame paslaugą, kad jie tinkamai veiktų. Vandalizmo atvejų būna, kartais uždažo, nors dažo ir sienas. Kai tik buvo pradėti statyti greičio matuokliai, žmogus atsivežė kopėčias ir pasilipęs vieną nudaužė. Prieš kelerius metus buvo vandalizmo atvejis, kai žmogus nupjovė greičio matuoklio stovą. Tikslingai atsivežė diskinį pjūklą“, – sako M. Poimanskis.

Klaipėdos vairuotojai neretai dalijasi informacija, kad statomas naujas greičio matuoklis, tačiau ne visuomet tai reiškia, jog stacionarus greičio matuoklis iškart „nubus“ – dalis jų yra muliažai, identiški momentinio greičio šaudyklėms. Tai daroma tam, kad būtų galima keisti greičio fiksavimo vietas, o kartu jie veikia kaip puiki prevencinė priemonė.

Šiuo metu Klaipėdoje yra 7 miesto prižiūrimi greičio matuokliai, visoje Klaipėdos apskrityje vairuotojus stebi 30 įrenginių, iš kurių 13 fiksuoja tik momentinį greitį, o 17 – vidutinį greitį tam tikroje atkarpoje.

Lietuvos automobilių kelių direkcijos duomenimis, greičio matavimo prietaisai valstybinės reikšmės keliuose įrengiami etapais, įranga derinama, atliekama metrologija ir nustatomi kiti parametrai. Visgi kartais dėl pokyčių vairuotojai tampa situacijos įkaitais – staiga „prabudę“ greičio matuokliai, dar nesuderinus jų su kelio ženklais, pažeria šimtus baudų. Tokių atvejų jau užfiksuota Klaipėdos rajone ir Riešėje. Matuoklis Riešėje buvo įrengtas dar 2020 m. rudenį, tačiau protokolai gyventojams ėmė plaukti pavasario viduryje. Panaši situacija užfiksuota 2022 rugsėjį, kai iš viso buvo nustatyti 21 484 greičio viršijimo atvejai (rugsėjo 19–25 dienomis) ir į administracinių nusižengimų registrą užregistruoti 4166 vidutinio nustatyto greičio viršijimo atvejai.

Delfi.lt jau skelbė, kad, anot Lietuvos automobilių kelių direkcijos, ši situacija susiklostė, kai AB „Kelių priežiūra“ nebuvo tinkamai informavusi įrengusi greičio ribojimo ženklus.

Greičio matuoklių žemėlapis žymi ir ateities planus

„Naujų vidutinio ir momentinio greičio matuoklių vietos ir įrengimo terminai matyti LAKD greičio kontrolės priemonės nuorodoje ktvis.lt, įrengti ir įrengiami vidutinio greičio matuokliai pažymėti spalvomis. Raudona spalva – įrengti, žalia spalva – įrengiami. Klaipėdos apskrityje 2023–2024 m. planuojama įrengti 6 vidutinio greičio matavimo sistemas (VGMS) valstybinės reikšmės kelyje A1, ruožuose nuo 304,500 km iki 305,500 km (nuo Sudmantų link Klaipėdos), ir dviejuose ruožuose abiem kryptimis nuo 292,970 km iki 299,277 km, valstybinės reikšmės kelyje A11, ruože nuo 122,000 km iki 131,250 km, valstybinės reikšmės kelyje A13, ruože nuo 25,100 km iki 30,000 km, ir valstybinės reikšmės rajoninio kelio Nr. 4206 ruože nuo 0,8 km iki 5,2 km“, – apie artimiausius planus informavo Lietuvos automobilių kelių direkcijos atstovas Saulius Jansonas.

Anot jo, greičio matuoklių įrengimo vietos numatomos atsižvelgus į kriterijus, nustatytus Kelių direkcijos parengtose greičio matuoklių įrengimo eiliškumo nustatymo metodikose.

„Vieni svarbiausių kriterijų – vidutinis metinis paros eismo intensyvumas, eismo įvykių pasekmės, kai nesaugus važiavimo greitis yra, tikėtina, pagrindinė eismo įvykius nulėmusi priežastis, lenkimo ribojimai kelio ruože. Prioritetinę eilę sudaro pagal nustatytus kriterijus atrinkti valstybinės reikšmės kelių ruožai, kuriuose eismo saugos požiūriu tikslingiausia būtų diegti greičio kontrolės sistemas. Informacija apie tai, kur įrengti greičio matuokliai, skelbiama Kelių direkcijos tinklalapyje“, – paaiškina S. Jansonas.

Atšilus orams viliojantis pajūris pasitinka dar aktyvesniais reidais

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Andromeda Grauslienė primena, kad pareigūnai stebi ne tik greičio matuoklių duomenis.

„Klaipėdos apskrities VPK pareigūnai įvairaus pobūdžio prevencines ir policines priemones vykdo nuolat. Kasdien, o savaitgaliais ir šventinėmis dienomis sustiprintomis pajėgomis, vykdoma vairuotojų blaivumo, neleistino mobiliųjų įrenginių naudojimo vairuojant, saugos diržų segėjimo, pavojingo ir chuliganiško vairavimo bei kitų kelių eismo taisyklių pažeidimų kontrolė. Pareigūnai KET pažeidimų kontrolę vykdo ne tik viešojo, bet ir neviešojo patruliavimo būdu – tai yra kai neuniformuoti pareigūnai pažeidimus fiksuoja foto- ar vaizdo kameromis. Taip pat rengiamos tikslinės priemonės, pavyzdžiui, stebima, ar mažuosius į mokyklas ir darželius tėveliai atveža saugiai – specialiose kėdutėse, prisegtus saugos diržais, arba patruliuojant geležinkelio infrastruktūros prieigose stebima, kad žmonės nerizikuotų vaikščiodami bėgiais neleistinos vietose“, – vardija A. Grauslienė.

Atšilus orams ir į gatvės išriedėjus motociklams, atįjus aktyviam važinėjimo motociklais ir dviračiais sezonui, pareigūnai sustiprina pajėgas.

„Didelis dėmesys skiriamas dviratininkų ir motociklininkų blaivumo bei saugos priemonių dėvėjimo (šalmų, šviesą atspindinčių liemenių ir kt.) kontrolei. Vasarą daug prevencinių priemonių rengiama saugiam elgesiui prie vandens telkinių užtikrinti. Per 2022 m. vien Klaipėdos apskrities Kelių policijos skyriaus pareigūnai visos Klaipėdos apskrities keliuose surengė 190 policinių priemonių, per kurias buvo patikrinta 35016 transporto priemonių ir nustatyti 4283 KET pažeidimai“, – atskleidžia, kiek įkliuvo drąsuolių, pašnekovė.

2021 metais tais pačiais mėnesiais užfiksuoti kiek kitokie skaičiai – birželį visoje šalyje nustatyti 77798 greičio mėgėjai, iš jų pajūriu „palakstė“ 7604, liepą iš viso „nusifotografavo“ 65194, iš jų pajūryje – 5630. Liepos mėnesį skaičiai šoktelėjo – visoje šalyje baudas gavo 81834 greičio mėgėjai, iš jų pajūrio regione – 15645. Rugsėjį iš 77998 greičio mėgėjų bendro skaičiaus pajūryje užfiksuoti 12378 vairuotojai.

2022 metais birželio mėnesį visoje Lietuvoje nubausti net 75122 greičio mėgėjai, pajūrio regione – įkliuvo 9614 vairuotojų. Liepą iš 77473 visos Lietuvos „lakūnų“ pajūrio regione baudas gavo 11504 drąsuoliai. Rugpjūtį visoje šalyje – 95121 greičio viršijimo atvejis, iš jų pajūrio regione – 12469, o rugsėjį įkliuvo 93243 vairuotojai, iš jų pajūrio regione greitį viršijo 9569 vairuotojai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)