ES įpareigojo, kad visose naujose transporto priemonėse turi būti įdiegta automatinio greičio ribojimo technologija, siekiant sumažinti su greičiu susijusių susidūrimų ir žuvusiųjų skaičių.

Nuo liepos 6 d., laikantis naujų saugos taisyklių, visose naujose ES šalyse parduodamose transporto priemonėse turi būti įdiegta išmanioji greičio palaikymo sistema (ISA). Naujiems modeliams, kurie jau yra salonuose, gamintojai automatines greičio ribojimo sistemas turės įdiegti nuo 2024 m. liepos 7 d.

Sistemos naudoja GPS ir kameras, kad nustatytų greičio apribojimus ir įspėtų vairuotojus sulėtinti greitį, o jei tai nebus padaryta, gali būti apribota variklio galia, kad sumažintų greitį. Tiesa, vairuotojai gali nepaisyti technologijos, šiek tiek stipriau spausdami akceleratoriaus pedalą.

Kitos priemonės, įtrauktos į ES saugos reglamentą, apima įspėjimo apie vairuotojų mieguistumą sistemas, automobilyje esančias „juodąsias dėžes“, avarinio stabdymo signalus, padangų slėgio stebėjimą, alkoholio imobilizatorius ir eismo juostos keitimo asistentus. Bendrieji reikalavimai taikomi lengviesiems automobiliams ir lengvosioms komercinėms transporto priemonėms, taip pat autobusams ir sunkiasvorėms komercinėms transporto priemonėms.

„ISA įdiegimas yra didžiulis žingsnis į priekį užtikrinant kelių saugumą ir gali žymiai sumažinti sužeidimų ir žuvusiųjų skaičių keliuose. Automobilių gamintojai dabar turi galimybę maksimaliai išnaudoti potencialias ISA galimybes kuriant saugesnius kelius visiems“, – teigiama Europos Komisijos pranešime spaudai.

EK pabrėžia, kad nuo 2022 m. liepos mėn. išmanioji greičio palaikymo sistema (ISA) bus privaloma rinkai pristatomiems naujiems modeliams. ISA taps privaloma visiems naujiems automobiliams, kurie bus parduodami nuo 2024 m. liepos mėn., todėl jis nebus taikomas iki tos datos jau registruotam ir eksploatuojamam transporto priemonių parkui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)