Po kilusios diskusijos paaiškėjo, kad greičio matuoklis neturi blykstės, tad pastebėti, jog yra fotografuojami, Riešės gyventojai ir negalėjo. Į klausimą, kodėl kurį laiką duomenys buvo kaupiami, o ne siunčiami greitį viršijusiems vairuotojams, atsakymo nerado nei Lietuvos automobilių kelių direkcija (LAKD), nei Informatikos ir ryšių departamentas (IRD), atsakingas už automatinę nusižengimus registruojančią ir vairuotojams protokolus formuojančią sistemą.

Tačiau „Delfi“ redakcijai parašęs Riešės gyventojas J. (vardas redakcijai žinomas – „Delfi“) pasakojo nemaloniai nustebęs po to, kai protokolą apie skirtą baudą už greičio viršijimą gavo dukart. Abu kartus – už tą patį nusižengimą.

Kaip redakcijai pasakojo vyras, šiemet kovo pabaigoje į savo e. pašto dėžutę jis gavo pranešimą ir Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI), kad jam paskirta bauda už administracinį nusižengimą. Baudos dydis – 12 eurų.

Tačiau, jo tikinimu, dėl kilusio ažiotažo, kai gyventojams baudos buvo išsiųstos dešimtimis, paskirtos nuobaudos buvo panaikintos arba atšauktos. Apie tai J. taip pat gavo pranešimą iš VMI informacinės sistemos.

Pranešime buvo akcentuojama, kad „Lietuvos kelių policijos tarnyba dėl nustatytos klaidos atšaukė informaciją apie priimtą procesinį sprendimą.“ Apie tai, kad baudos mokėti nereikia, vyras sužinojo gegužės pabaigoje.

Atkeliavo antrą kartą

Visgi nemaloni nuostaba apėmė, kai gruodžio pradžioje pašto dėžutėje „Delfi“ skaitytojas išvydo dar vieną VMI pranešimą, apie skirtą baudą.

„Įdomiausia yra tai, kad praėjus daugiau nei pusei metų, gavau pranešimą, kad yra paskirta nauja bauda už greičio viršijimą. Prisijungęs prie VMI bei e-policijos sistemų pamačiau kažkur jau matytą vaizdą. Pasirodo, kad buvo iš naujo paskirta ta pati nuobauda, kuri jau buvo atšaukta, kaip anksčiau buvo rašyta, dėl klaidos“ – stebėjosi vyras.

Protokole – nurodymas sumokėti 12 eurų baudą už viršytą greitį. Kaip ir ankstesnio pranešimo atveju, nurodyta, kad nusižengta šiemet, vasario 17-ąją.

„Teko bendrauti su teisininkais dėl šios situacijos, jie patikino, kad jeigu nuobaudos yra atšaukiamos, antrą kartą už tą patį pažeidimą traukti atsakomybėn negalima“, – pasakojo J.

Kada už tą patį galima gauti du protokolus?

„Delfi“ susisiekus su Lietuvos kelių policijos tarnyba, Renatas Siaurusaitis, Administracinės veiklos ir eismo priežiūros skyriaus vyriausiasis specialistas, atkreipė dėmesį į vieną VMI pranešime apie dėl klaidos atšautą baudą įrašytą sakinį, nurodantį, kad ištaisius klaidas – nusižengimo protokolas gali būti suformuotas iš naujo.

„Patikrinus duomenis paaiškėjo, kad pranešimas buvo suformuotas automatiniu būdu ir išsiųstas į pristatymo metu aktyvią jo e. pašto dėžutę“, – komentavo policijos pareigūnas.

Visgi nagrinėjant bylą įrodymų, kad procesiniai dokumentai buvo įteikti tinkamai, pritrūko, todėl šie buvo pripažinti negaliojančiais, vėliau – perrašyti ir įteikti elektroniniu paštu, kad greitį viršijęs vairuotojas būtų tinkamai informuotas apie padarytą nusižengimą.

Kaip „Delfi“ aiškino R. Siaurusaitis, minėtas atvejis – toli gražu ne dauguma Riešėje nubaustų vairuotojų atvejų, o išimtis, kadangi kilo neaiškumų įteikiant dokumentus. Kaip ir „Delfi“ redakcijai parašiusiam J., taip ir kitiems, prasižengusiems minėto stacionaraus greičio matuoklio veikimo teritorijoje, suformuotų protokolų ir skirtų baudų niekas nepanaikino.

Anot pašnekovo, išties gali pasitaikyti atvejų, kai dėl nustatytų klaidų proceso metu administracinio nusižengimo protokolas naikinamas, tačiau būtent dėl šios priežasties VMI atsiųstame pranešime nurodoma, kad panaikinus klaidas, protokolas gali būti suformuotas iš naujo. Būtent taip nutiko ir šiuo atveju.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)