Išgalvotas SDK ne tik neišgelbėjo vieno automobilio prekeivio nuo Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) bei ekonominius nusikaltimus tiriančių policijos pareigūnų dėmesio, bet ir atskleidė kitus jo daromus pažeidimus.

Imitavus automobilio pirkimą, VMI darbuotojui buvo pateikta lietuvių užpildyta ir pasirašyta olandiška pirkimo-pardavimo sutartis, kurioje nurodyta, kad pardavėjas – užsienietis.

Kaip pasakojo VMI Kontrolės departamento vyresnysis patarėjas Rolandas Puncevičius, patikrinimas buvo pradėtas suradus interneto portale esantį automobilio pardavimo skelbimą su nurodytu melagingu SDK – skelbimo autoriaus sugalvotu 8 raidžių junginiu.

„Automobilių pardavėjai tokiu būdu bando išvengti kontroliuojančių institucijų dėmesio, tačiau verta pažymėti tai, kad SDK teisingumas yra tikrinamas kiekvienu atveju“, - sakė R. Puncevičius, pridurdamas, kad fiktyvus SDK tikrai nepadės išvengti kontrolės.

Nieko neįtariantis automobilio pardavėjas žengė dar drąsesnį žingsnį, kai buvo imituojamas automobilio pirkimas.

„Automobilį aprodęs asmuo transporto priemonės pirkimą imitavusiems mokesčių inspekcijos specialistams ir policijos pareigūnams ne tik pasiūlė sandorį baigti pasirašant olandišką kauferį, kurį užpildė automobilių turgaus teritorijoje dirbanti moteris, bet ir pats pasirašė vietoje užsienio šalies piliečio“, - patikrinimo detales atskleidė R. Puncevičius.

Tad 27-erių metų kauniečiui, pardavinėjusiam 2010 m. laidos BMW, už kurį prašė 5300 eurų, pareikšti įtarimai dėl dokumentų klastojimo, mat automobilio pirkėjui jis padavė pasirašyti sutartį olandų kalba, kurioje buvo jo paties, kaip esą pardavėjo, parašas.

„Už tai vyrui gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki trejų metų“, - teigia ikiteisminį tyrimą atliekantys Kauno apskr. VPK Kauno m. Dainavos policijos komisariato pareigūnai.

Dėl šito Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kauno miesto Dainavos policijos komisariato pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl dokumentų klastojimo, pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 300 str. 1 d.

Kada sutartys laikomos suklastotomis?

VMI primena, kad sutartys, kuriose nurodomos tikrovės neatitinkančios aplinkybės (sumažinta įsigijimo kaina, netikri pardavėjo duomenys ir pan.), yra vertintinos kaip suklastotos, o jų įforminimas užtraukia baudžiamąją atsakomybę.

Pasirašydamas suklastotą užsienietišką pirkimo-pardavimo sutartį gyventojas ne tik padeda mašinos pardavėjui nuslėpti pajamas, bet ir prisideda prie dokumentų klastojimo. Kauferį pasirašantis pirkėjas taip pat netenka visų garantijų, nes neturi jokių įrodymų, kad automobilis pirktas iš Lietuvos piliečio.

SDK patikrinimus VMI specialistai vykdo bendradarbiaujant su policijos, Muitinės departamento, Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnais. Bendri veiksmai planuojami ir koordinuojami Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio regionuose veikiančiuose Jungtiniuose operacijų centruose (JOC).

Pastaraisiais metais naudotų automobilių prekybos sektoriaus kontrolei VMI skyrė išskirtinį dėmesį. 2018 – 2021 m. I pusm. atliekant kontrolės veiksmus šiame sektoriuje, buvo nustatyta apie 5,8 mln. eurų papildomai mokėtinų mokesčių.

Gyventojai, pastebėję galimus mokestinius pažeidimus, informaciją gali perduoti paskambinę VMI pasitikėjimo telefonu 1882. Pranešėjų anonimiškumas garantuojamas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)