Kaip aiškino 2007 m. pirmą kartą Lietuvoje užregistruotą „Honda Civic“ įsigiję pirkėjai, automobilį jie nusipirko dar 2020 m. rugpjūčio pabaigoje. Klaipėdoje automobilį įsigijęs asmuo iš karto po grįžimo į savo namus pastebėjo, kad „Civic“ veikia ne taip, kaip turėtų.

Kaip teigiama Klaipėdos apygardos teismo pranešime, salone buvo jaučiamas nemalonus ir aitrus degėsio kvapas, kuris, automobilių remontu besiverčiančių specialistų vertinimu, nebūdingas tinkamai veikiančiai transporto priemonei ir gali reikšti labai tikėtinus automobilio sankabos gedimus.

Prabėgus porai savaičių nuo įsigijimo, pirkėjas kreipėsi į pardavėją ir šiam pateikė pretenziją. Visgi į pastarąją šis nereagavo. Tad mažiau nei 500 km naujai nusipirktu automobiliu nuvažiavę žmonės įsigytu „Honda Civic“ naudotis nebegalėjo ir buvo priversti išsinuomoti pakaitinį automobilį.

Anot ieškovo, pardavėjas techninę būklę nuslėpė, o jeigu šis būtų apie ją žinojęs, tikrai tokio automobilio nebūtų pirkęs.

Kai bandė, viskas tiko

Analizuodamas byloje surinktus įrodymus, teismas atkreipė dėmesį, kad nusipirktas automobilis – ne naujas, o 13 metų senumo, daugiau nei 115 tūkst. km nuvažiavęs automobilis, turintis specifinę mechaninę-automatinę robotizuotą pavarų dėžę.

Teismas įvertino ir tai, kad buvęs automobilio savininkas „Honda Civic“ nusipirko naują ir iki pat pardavimo gerai prižiūrėjo: automobilis per visą eksploatavimo laikotarpį iki pardavimo buvo reguliariai tikrinamas ir taisomas specializuotame servise, automobilio išorė ir salonas vizualiai gerai atrodė, o paskutinė automobilio techninė apžiūra atlikta mažiau nei 2 mėnesiai iki pirkimo-pardavimo sutarties sudarymo.

Teismas konstatavo, kad techninė apžiūroje trūkumų nebuvo nustatyta. Be to, automobilį prieš pirkdamas pasirinktame autoservise su profesionalų pagalba apžiūrėjo ir kelyje išbandė ieškovų pasirinktas asmuo, kuris jokių pretenzijų dėl automobilio neturėjo.

Pirkėjas, įsigijęs automobilį, iš karto po jo įsigijimo keliavo į Šiaulius, kur „Civic“ perdavė savo mamai. O po 6 dienų nuo įsigijimo automobilį perregistravo savo vardu. Teismas pabrėžė, kad iki perregistravimo jokių pretenzijų pardavėjui „Civic“ įsigijęs vyras neturėjo ir apie netinkamą kokybę nebuvo jokių kalbų. Pretenzija buvo pareikšta praėjus daugiau nei dviem savaitėms po pirkimo-pardavimo sutarties sudarymo.

Sugadinti galėjo ir patys

Kaip skelbiama teismo pranešime, įsigytu „Honda Civic“ naudojosi 10 metų vairavimo stažą turinti ieškovo mama. Tačiau nepaisant to, jog moteris turėjo nemažą vairavimo patirtį, įgūdžių važiuoti nusipirktu automobiliu su mechanine-automatine robotizuota pavara neturėjo.

Teismas atsižvelgė ir į tai, kad automobilio techninės ekspertizės metu nenustatyta jokių automobilio gedimų, automobilio automatizuoto pavarų perjungimo mechanizmo ar sankabos trūkumų, leistų manyti, kad parduotas automobilis buvo su nekokybiškas.

Be to, ekspertai pateikė išvadą, kad ieškovo nurodyti po automobilio pirkimo galimai atsiradę automobilio sutrikimai (sankabos perkaitimas ir degėsių kvapas) galėjo atsirasti vien dėl netinkamos automobilio eksploatacijos. Taip pat paaiškėjo ir tai, kad šie sutrikimai buvo trumpalaikiai ir automobilio bandomojo važiavimo metu nebepasireiškė.

Teismas, įvertinęs nustatytų aplinkybių visumą, nusprendė, kad pagrindo nutraukti pirkimo-pardavimo sutartį bei atlyginti su sutarties nutraukimu susijusias išlaidas ir žalą, nėra, ir ieškinį atmetė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)