Kaip pasakojo Riešės bendruomenės seniūnė Gražina Zizienė, kelio atkarpoje, stebimoje greičio matuoklio, leistinas greitis – 30 km/val. Tačiau kai šimtais ėmė plaukti baudos bendruomenės nariams, buvo suprasta, kad prevencinė priemonė visą tą laiką neveikė ir protokolai už padarytus nusižengimus atkeliavo pernelyg vėlai.

„Niekas nesako, kad nesiųskite baudų. Mes norime, kad nusižengę žmonės būtų nubausti. Tačiau greičio matuoklis juk neturi būti aparatas, kuris skirtas tam, kad būtų susirinktos baudos – kai pažeidėjas nusižengia, jis perspėjamas, gauna baudą ir tų pažeidimų nebedaro. Ir mūsų bendruomenės nariai sako, kad jau po pirmos ar antros baudos būtų susidrausminę ir nebenusižengtų, bet gavo po 70-100 baudų iš karto. Tai apie kokią prevenciją galime kalbėti“, – pasakojo G. Zizienė.

Pasak jos, bendruomenėje kilo ažiotažas, mat buvo suprasta, kad visos prevencijos priemonės, kurių prašyta ilgus metus, paprasčiausiai neveikė. Mat jeigu jos veiktų taip, kaip priklauso, baudos prasižengusius vairuotojus turėjo pasiekti iš karto.

„Patys šviežiausi pranešimai apie skirtas baudas yra už kelių dienų senumo nusižengimus. Vadinasi, įmanoma, kad pranešimai atkeliautų per savaitę, o ne per pusmetį. Ypač kai šiais laikais nebe policijos pareigūnai rankomis tas baudas skirsto“, – tikino pašnekovė.

Pasak jos, situacija tokia absurdiška, kad žmonės susitikę Riešėje klausia vieni kitų, ne kaip gyvena, o kiek baudų gavo. Reaguodama į kilusią situaciją, bendruomenė kreipėsi į Vidaus reikalų ministerija ir į Policijos departamentą prašydama paaiškinti, ar tinkamai atlikta metrologinė matuoklio patikra. Įtarimų kelia tai, kad jis sukalibruotas itin jautriai: dauguma gavusiųjų protokolus sako, kad jose nurodyta, jog važiuota buvo 42-43 km/val. greičiu.

Išsiųstame rašte ne tik teiraujamasi, ar greičio matuoklis atlieka prevencinę funkciją, bet ir prašoma suorganizuoti susitikimą su Riešės gyventojais bei juos supažindinti su tuo, kaip įrenginys veikia.

Kaip pasakojo G. Zizienė, pirmosios baudos už spalį padarytus nusižengimus keliauti paštu pradėjo kovo 26-ąją. Anot pašnekovės, šimtai pranešimų turėtų pasiekti ne tik gyventojus, bet ir minėtu keliu nuolatos važiuojančius įmonių darbuotojus, kurjerius ir t.t.

„Įsivaizduokite situaciją, kai žmonės kasdien mieste važiuoja pro matuoklius, nėra gavę per gyvenimą nei vienos baudos už greičio viršijimą ir staiga – 18 baudų už pažeidimus. Tokie žmonės sako, kad jau po pirmo pranešimo apie nusižengimą būtų save drausminę ir važiavę lėčiau. Visą savaitgalį man skambino daugiausiai jauni žmonės ir guodėsi, kad net neturės už ką sumokėti skirtų baudų, kurios atkeliavo vienu metu. Juk joms duotas terminas, per kiek laiko susimokėti“, – kalbėjo seniūnė.

Remiantis Kelių eismo taisyklėmis (KET), toks greičio viršjimas užtraukia 12-30 eurų baudą.

Bendruomenėje sujudimas

„Lėtas žmonių kankinimas. Nes gauni baudą, susimoki, apgailestauji ir daugiau to nebedarai. O čia padarei, darei nuolatos ir net nežinojai apie tai“ – stebėjosi viena Riešės gyventoja bendruomenės tinklalapyje „Facebook“.

„Nelakstau, važiuoju su srautu. Įdomu, kiek iš viso tų pažeidėjų čia bus. Aukso kasykla kažkokia“, – nuogąstavo kitas miestelio gyventojas.

„Galbūt vertėtų su teisininkais pasitarti, nes pusę metų stebima, nieko nedaroma, o tada staiga 20 pranešimų apie skirtas baudas“, – siūlė trečias.

„Esu morališkai sutraumuota taip, kad paskutiniu metu bijau ir prie vairo sėsti“, – pasakojo kita moteris, sulaukusi net keliolikos pranešimų apie skirtas baudas.

Baudos vėlavo dėl techninės klaidos

Kaip aiškino Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis, minėto stacionaraus greičio matuoklio savininkė yra valstybės įmonė - Lietuvos automobilių kelių direkcija (LAKD).

„Mūsų žiniomis, Šis matuoklis nebuvo susietas su Administracinių nusižengimų registru, dėl to duomenys negalėjo būti apdroti, o kai tik buvo įregistruoti registre, automatiškai buvo apdoroti ir iš karto išsiųsti pažeidėjams“, – komentavo pašnekovas.

Pasak jo, išsamiau, dėl ko duomenys nebuvo įregistruoti, galėtų pakomentuoti matuoklio savininkas, t.y. LAKD.

Pasak R. Matonio, nuo 2020 m. spalio 27 d. iki š. m. kovo 28 d. (įskaitytinai) iš šio greičio matavimo prietaiso Administracinių nusižengimų registre įregistruota 37 430 Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (660)