Vyrui teisė vairuoti buvo atimta už Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimą – lenkdamas šis kirto ištisinę liniją. Už tai jam trims mėnesiams buvo atimta teisė vairuoti. Tačiau, kaip pasakojo „Delfi“ skaitytojas, kadangi vairavimas tiesiogiai susijęs su vyro uždarbiu, jis kreipėsi į teismą prašydamas sutrumpinti bausmės laikotarpį.

Teismas sutiko – vietoje trijų mėnesių teisė vairuoti buvo atimta mėnesiui su puse. Visgi panoręs vėl susigrąžinti vairuotojo pažymėjimą, vyras suglumo: to padaryti neįmanoma, kol Lietuvoje paskelbtas karantinas.

Pasirodo, norint atgauti teisę vairuoti, reikia baigti papildomos vairavimo mokymus. Tačiau šie dėl Lietuvoje galiojančių karantino taisyklių nerengiami. Vyras pasakojo, kad kreipėsi ir į vairuotojo pažymėjimus išduodančią VĮ „Regitra“, ir į Susisiekimo ministeriją, tačiau atsakymo, ką daryti, neišgirdo, tik pabarimą, kad reikėjo tiesiog nepažeisti KET.

Teks laukti

Kaip teigiama „Delfi“ atsiųstame Susisiekimo ministerijos atsakyme, Saugaus eismo automobilių keliais įstatyme nustatyta, kad asmeniui, kuriam teisė vairuoti transporto priemones buvo atimta dėl Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimų, teisė vairuoti grąžinama tik jam užbaigus papildomą vairuotojų mokymą. Ši prievolė įtvirtinta įstatymo lygmens teisės akte ir yra būtina teisės vairuoti grąžinimo sąlyga. Kitų galimybių atgauti teisę vairuoti transporto priemones nėra.

„Papildomą mokymą sudaro ne tik teorijos, bet ir praktinio vairavimo mokymas. Lietuvos teritorijoje paskelbto karantino metu nėra galimybės rengti praktinius vairavimo mokymus, todėl vairuotojas, dėl KET pažeidimo netekęs teisės vairuoti, šiuos mokymus galės atlikti tik pasibaigus karantinui ar sušvelninus jo sąlygas“ – komentuojama ministerijos rašte.

Kaip aiškino Susisiekimo ministerijos atstovai, klausimas, ar reikėtų leisti vykdyti papildomus mokymus, ministerijoje buvo aptartas, tačiau siūlyti keisti įstatymo nuostatų, reglamentuojančių esminius teisės vairuoti transporto priemones grąžinimo principus, nenumatoma.

„Pažymėtina, kad teisė vairuoti transporto priemones atimama už šiurkščius KET pažeidimus, todėl ši teisė negali būti grąžinta kitokia nei įstatymuose numatyta tvarka. Siekiantiems susigrąžinti teisę vairuoti transporto priemonę, siūlome sulaukti Vyriausybės sprendimo, kuriuo bus leista vairavimo mokymo įstaigoms atnaujinti praktinio vairavimo mokymo veiklą“ – pabrėžė ministerija.

Kada užtenka tik mokymų

Kaip „Delfi“ aiškino Emilija Bardauskienė, VĮ „Regitra“ komunikacijos skyriaus specialistė, jei asmeniui buvo atimta teisė vairuoti trumpiau nei metams, tuomet reikia kreiptis į vairavimo mokyklą ir ten pabaigti papildomus mokymus. Laikyti egzaminų „Regitroje“ nereikia.

Tuo atveju, jei vairuotojas buvo neblaivus, papildomai reikia pasirūpinti sveikatos žinių atestavimo pažymėjimu, išduotu pagal privalomojo mokymo apie alkoholio ir narkotikų žalą žmogaus sveikatai mokymo programą, o taip pat vairuotojo sveikatos patikrinimo medicinine pažyma (ji turi būti išduota vėliau, nei buvo padarytas KET pažeidimas).

Svarbu pastebėti, kad įgyvendinus minėtus reikalavimus šiems asmenims teisė vairuoti yra sugrąžinama kaip įprastai „Regitros“ padalinyje.

Kada reikės laikyti ir egzaminus

Jei vairuotojams dėl KET pažeidimų atimta teisė vairuoti metams ar ilgiau, tokiu atveju vairavimo mokykloje jiems reikės pabaigti ne tik papildomus mokymus, bet ir išlaikyti teorijos bei praktikos egzaminus „Regitroje“.

Taip pat tiems vairuotojams, kurie sėdo už vairo neblaivūs ar apsvaigę, reikės gauti ir sveikatos žinių atestavimo pažymėjimą bei naują medicininę pažymą.

Šiuo metu teorijos egzaminai vyksta užtikrinant saugumo ir srautų valdymo reikalavimus. Tuo metu praktikos egzaminai atsižvelgiant į Vyriausybės nutarimą nėra vykdomi. Juos išlaikyti bus galima pasibaigus karantino ribojimams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (46)