Tikino išgėręs tik taurę vyno

Praeityje žinomas lenktynininkas bei politikas Saulius Girdauskas vairuotojų blaivumą reido metu tikrinusiems policijos pareigūnams įKauno rajone, Vaišvydavos kaime įkliuvo dar 2020 metų kovo 1-ąją. Tačiau ši, iš pirmo žvilgsnio paprasta situacija iki šiol narpliojama teismuose, neseniai priimtas sprendimas, jog policija turės tyrimą atnaujinti.

Policijos duomenimis, apie 14 val. 18 min. automobilį „Škoda Superb“ vairavusiam S. Girdauskui alkoholio tikrintuvu buvo nustatytas lengvas 1,07 promilės girtumas. Pareigūnai taip pat nurodė, kad bendraujant su vairuotoju nuo jo sklido stiprus alkoholio kvapas, jis klausinėjo, ar negalima panaikinti, kaip nors pakoreguoti alkotesterio parodymų.

Po 9 dienų, kovo 10-ąją S. Girdauskas portalui kauno.diena.lt pripažino, jog toks įvykis buvo ir pateikė savo versiją.

„Per pietus išgėriau taurę vyno. Gal per mažai laiko praėjo, kai sėdau už vairo. Tikrai nesijaučiau apgirtęs. Dabar nuoširdžiai apgailestauju dėl tokio savo poelgio. Anksčiau niekada nesu vairavęs išgėręs", – teigė tuometis LASF prezidentas.

Šis, viešai prieinamas S. Girdausko pasisakymas tarsi nieko ypatinga nepasako. Tačiau jis itin reikšmingas, nes vėliau jis nurodo visai kitas, kur kas kurioziškesnes aplinkybes, o apie neva išgertą vyno taurę visai neužsimena.

Saulius Girdauskas

Į alkotesterį pūtė burnoje laikydamas tamponą su spiritu ?

2020 metų birželio 9 d. Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdyba priėmė nutarimą, kuriuo S. Girdauskui skirta 950 eurų bauda ir 1 metams bei 2 mėnesiams atimta teisė vairuoti.

Nesutikdamas su šiuo nutarimu S. Girdauskas kreipėsi į Kauno apylinkės teismą prašydamas ne sušvelninti bausmę, bet nutarimą iš viso panaikinti, bylą jo atžvilgiu nutraukti nenustačius administracinio nusižengimo požymių.

S. Girdauskas skunde akcentavo, kad jo blaivumą tikrinę pareigūnai nesivadovavo alkotesterio instrukcija, kurioje teigiama, kad „atlikti testo negalima, jeigu manoma, kad tiriamasis asmuo vartojo alkoholį per paskutines 15 – 20 minučių arba rūkė per paskutines 2 minutes“. Anot buvusio garsaus lenktyninko, policijos pareigūnai to nepaklausė, sustabdę iš karto priėjo prie automobilio ir liepė pūsti į alkotesterį.

Skunde teismui S. Girdauskas paaiškino, kodėl policijos alkotesteris parodė 1,07 promilių girtumą. Jis minėjo tąkart ant skaudančio danties buvo užsidėjęs vatą su spiritu, kadangi taip rekomendavo gydanti odontologė K. B.
Tuo, kad sustabdę policininkai minėjo jautę nuo S. Girdausko sklindantį alkoholio kvapą taip pat aiškinta tuo, kad jo burnoje buvo spirite išmirkytas vatos tamponas.

Policijos versija: prisipažino girtavęs, klausė, ar negalima pakeisti alkotesterio parodymų

Skunde S. Girdauskas nurodė apie burnoje laikytą tamponą su spiritu bandęs sakyti jį sustabdžiusiems pareigūnams, tačiau jie nekreipė dėmesio ir surašė protokolą.

„Jeigu policijos pareigūnai būtų tinkamai vadovavęsi alkoholio matuoklio panaudojimo instrukcija, ir jei patikrinimas alkotesteriu būtų atliktas praėjus 15 minučių nuo sustabdymo, blaivumo nustatymo rezultatai būtų tikslūs ir nusižengimas, numatytas ANK 422 straipsnio 5 dalyje, nebūtų inkriminuotas“, – tikino S. Girdauskas.

Buvusį politiką nubaudę policijos atstovai su jo pretenzijomis nesutiko, atsiliepime į skundą nurodė, kad jis nieko neminėjo apie kokį nors burnoje esantį spirituotą tamponą.

„Savalaikis vatos tampono su spiritiniu tirpalu ant skaudančio danties aplinkybės nenurodymas pažeidimą užfiksavusiems policijos pareigūnams dėl nepaaiškintų priežasčių leidžia daryti pagrįstą išvadą, kad ši versija buvo dirbtinai sukurta jau po nusižengimo nustatymo“, – teismui nurodė policijos atstovai.

Taip pat nurodoma ir aplinkybė, jog sustabdžius S. Girdausko vairuotą automobilį šis prisipažino alkoholį vartojęs iš vakaro. Pasak policijos atstovų, jis teigė nei prieš sustabdant, ar 15 min. bėgyje kokių nors produktų, galinčių iškreipti prietaiso parodymus nevartojęs. Todėl, pareigūnų įsitikinimu, laukti 15 min. ir pakartotinai tikrinti girtumą nebuvo pagrindo.

„Nuo jo sklido stiprus alkoholio kvapas, jis klausinėjo ar negalima panaikinti ar pakoreguoti alkotesterio parodymų, kas rodo, kad pažeidėjas nuo pat pradžių bandė išvengti administracinės atsakomybės“, – rašoma policijos atsiliepime.

Saulius Girdauskas

Pakeliui į ligoninę gėrė ir naminę girą, ir alkoholio turintį gudobelių ekstraktą

Jeigu vairuotojas nesutinka su alkotesterio rezultatais, jis turi teisę nuvykti į gydymo įstaigą bei duoti tyrimams kraują.

Tuo S. Girdauskas ir pasinaudojo. Deja, rezultatai vėl jam nebuvo naudingi. Užfiksuota, kad kraujas paimtas 2020 m. kovo 1 d. 16.20 val. bei atlikus tyrimą dėl etilo alkoholio kraujyje nustatymo, gautas atsakymas, jog S. Girdausko kraujyje nustatyta mažiausia koncentracija 0,89 promilės, kas rodo, kad transporto priemonės vairavimo metu asmuo buvo neblaivus.

Savo skunde teismui S. Girdauskas paaiškino, kaip nutiko, kad jo kraujyje buvo rasta 0,89 promilės alkoholio.

Prieš tai minėjęs apie burnoje laikytą spiritinį tamponą jis nurodė, kad tyrimų rezultatus galėjo iškreipti pakeliui į Kauno klinikas įvykęs incidentas.

Anot S. Girdausko, kai policininkai nustatė girtumą bei nušalino nuo vairavimo, jis išsikvietė žmogų, kuris perimtų jo automobilį ir pastatytų į aikštelę. Maždaug po 1 valandos sutiko kolegą, kuris jį vežė į ligoninę.

Teismo užfiksuotuose parodymuose teigiama, kad pakeliui į Kauno klinikas S. Girdauskas išgėrė kolegos automobilyje buvusios naminės giros, nuo kurios jam pasidarė bloga. Tada jis išgėrė draugo turėtų bei duotų vaistų buteliuką – savo sudėtyje alkoholio turinčių gudobelės lašų...

Saulius Girdauskas

Teismo ekspertas pareiškė: to dar nėra buvę

S. Girdauskui pateikus savo versiją apie burnoje laikytą spirito tamponą, pakeliui į ligoninę duoti kraujo gertą girą ir alkoholio turinčius vaistus, pasakyti, ar taip galėjo būti buvo paprašyta teismo medicinos eksperto.

Į posėdį iškviestas ekspertas Gregoire Abi Chaker pasakojo, jog alkotesteris padarytas taip, kad fiksuotų iškvėptame plaučių ir burnos ore esančias alkoholio molekules. Anot eksperto, burnos oras gali suklaidinti prietaisą, todėl reikia žmogų stebėti ir po 15 min. patikrinti pakartotinai. Šis laiko tarpas reikalingas, kad iš burnos pasišalintų alkoholio molekulės.

Į klausimą, apie burnoje neva laikyto tampono su spiritu įtaką alkotesterio parodymams G. A. Cheker atsakyti negalėjo. Ekspertas tik užsiminė, kad praktikoje nėra buvę situacijos, kai žmogus į alkotesterį pūstų burnoje turėdamas spirituotą daiktą, todėl išvadas būtų galima daryti tik atlikus eksperimentą.

Teismo medicinos ekspertas taip pat minėjo, kad gudobelių lašų buteliukas tikrai negalėjo sukelti tokio girtumo, koks užfiksuotas ištyrus S. Girdausko kraują.

Byloje minima, kad gudobelės vaistų butelyje yra 52 mililitro alkoholio, kas atitinka apie 42 g gryno spirito. Kad gauti 0,66 promiles, asmuo turėtų išgerti 1,5 karto daugiau, o jo kraujyje rasta kur kas daugiau alkoholio – 0,89 promilės. Ar S. Girdausko minėta naminė gira, nuo kurios jam pasidarė bloga, galėjo turėti įtakos tyrimų rezultatams, ekspertas atsakyti negalėjo, nes nėra aišku, nei kokia tai buvo gira, nei kiek jos išgerta.

„Žinant gertos giros pavadinimą, sudėtį, išgertą kiekį, būtų galima apskaičiuoti, ar išgerta gira ir gudobelės lašai turėjo įtakos medicinos įstaigoje alkoholio kiekio kraujyje nustatymui“, – minėjo G. A. Cheker.

Saulius Girdauskas

Teismas bylą grąžino policijai, S. Girdausko skundą atmetė

Tiek S. Girdauskas, tiek jam atstovavusi advokatė teismo prašė, kad neaiškumams pašalinti būtų atliktas eksperimentas. Policijos atstovas tam neprieštaravo, tik minėjo, jog eksperimentas, kai burnoje laikant tamponą su spiritu pučiama į alkoholio matuoklį būtų atliktas teismo salėje.

Policijos atstovas taip pat minėjo, kad būtų tikslinga apklausti S. Girdausko minimą odontologę, kuri, remiantis jo žodžiais, patarė ant skaudamo danties dėti spirituotą vatą. Taip pat išreikalauti skambučių išklotines, iš kurių būtų galima nustatyti S. Girdauskas tikrai skambino dėl danties skausmo šiai gydytojai.

Galiausiai Kauno apylinkės teismas konstatavo, jog šiems klausimams išspręsti, „teismas turėtų atlikti didelės apimties papildomą aplinkybių tyrimą, faktiškai pats turėtų atlikinėti šio įvykio tyrimą, dėl ko bylos nagrinėjimas užsitęstų nepateisinamai ilgai, būtų pažeidžiami efektyvumo, ekonomiškumo, operatyvumo principai, kainuotų daug laiko ir sąnaudų“.

Galiausiai konstatuota, jog nutarimas S. Girdauską pripažinti kaltu ir nubausti buvo priimtas nenustačius visų reikšmingų teisingam bylos išnagrinėjimui įvykio aplinkybių, tad negali būti pripažintas pagrįstu ir teisėtu.

2020 metų spalio 27 d. nutartimi šis policijos nutarimas panaikintas, tačiau atmestas ir S. Girdausko skundas.

„Ši administracinio nusižengimo byla turi būti grąžinta institucijai, kurios pareigūnai įgalioti atlikti administracinio nusižengimo tyrimą, tyrimui atlikti. Pareigūnai privalo atlikti visus būtinus ir šiame procesiniame sprendime aptartus papildomus veiksmus, siekiant išsamiai ir tiksliai nustatyti byloje nagrinėjamas aplinkybes“, – nutartyje pasisakė Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų teisėja Živilė Bliūdžiuvienė.

Saulius Girdauskas

Galutinis verdiktas: policija bylą tyrės tirti iš naujo

Po tokios skundo nagrinėjimo baigties, kai teismas policijai nurodė tirti S. Girdausko pateiktus paaiškinimus apie burnoje buvusį spiritinį tamponą, pakeliui į ligoninę duoti kraujo gertą girą, nuo kurios pasidarė bloga bei ištuštintą gudobelės lašų buteliuką, sulaukta naujo skundo.

Šį kartą į Kauno apygardos teismą apeliaciniu skundu kreipėsi Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos viršininkas Vigintas Lukošiaus.

Skunde prašyta panaikinti sprendimą grąžinti bylą tirti iš naujo, o S. Girdausko kaltė, policijos vertinimu, pilnai įrodyta, o šis tik bando išsisukinėti.

„Savalaikis vatos tampono su spiritiniu tirpalu ant skaudančio danties aplinkybės nenurodymas pažeidimus užfiksavusiems policijos pareigūnams dėl nepaaiškintų priežasčių leidžia daryti išvadą, kad ši versija buvo dirbtinai sukurta jau po nusižengimo nustatymo“, – tikino Kelių policijos vadovas.

Pareigūnas nurodė dar vieną įdomią aplinkybę, jog S. Girdauskas bandė nuslėpti jam nepalankių kraujo turimų rezultatus, kuriuose užfiksuota 0,89 promilės.

„Valstybinės teismo medicinos tarnybos Toksikologijos laboratorijos 2020 m. kovo 2 d. išvadą pažeidėjas S. Girdauskas norėjo nuslėpti, jos prie bylos nepateikė, šis dokumentas iš medicinos įstaigos išreikalautas tik institucijos (policijos – red.) iniciatyva“, – teigiama skunde.

Tačiau Kauno apygardos teismas šios pozicijos nepalaikė, skundą atmetė ir paliko galioti pirmosios instancijos teismo sprendimą, kurio policija įpareigojama toliau tirti S. Girdausko bylą.

Adrianas Aftanazas ir Saulius Girdauskas

Teisė vairuoti – sustabdyta

„Įvertinęs byloje esančių įrodymų visumą apygardos teismas mano, kad administracinio nusižengimo protokole ir Institucijos (policijos – red.) nutarime nurodytos aplinkybės šiuo metu kelia pagrįstas abejones dėl atsakomybėn patraukto S. Girdausko kaltės dėl jam inkriminuoto pažeidimo padarymo, todėl šioje byloje esminę reikšmę įgauna visapusiškas bylai reikšmingų įrodymų surinkimas ir prieštaravimų tarp jų pašalinimas.

Procesinis sprendimas negali būti pagrįstas prielaidomis, spėjimais ar nuojauta. Tokiu būdu Institucijos procesinis sprendimas negali būti laikomas teisėtu ir pagrįstu“, – 2020 metų gruodžio 22 d. paskelbtoje įsigaliojusioje nutartyje pasisakė Kauno apygardos teismo teisėja Danguolė Šiugždinytė.

Pasidomėjus, ar vykstant šiems teisminiams procesams, kurie galiausiai baigėsi įpareigojimu ištirti versiją apie spiritinį tamponą, išgertą girą ir gudobelių lašus S. Girdauskas turi teisę vairuoti automobilį, sulaukta tokio policijos atsakymo.

„Administracinėn atsakomybėn traukiamo asmens teisė vairuoti transporto priemones sustabdoma tol, kol administracinio nusižengimo byloje įsiteisėja galutinis sprendimas ir apie tai įrašoma administracinio nusižengimo protokole“, – minėjo Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Odeta Vaitkevičienė.

Ji patikslino, kad S. Girdauskui teisė vairuoti transporto priemones sustabdyta nuo 2020 metų kovo 1 dienos iki įsiteisės galutinis sprendimas administracinio nusižengimo byloje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (214)