„Žmona važiavo su mano automobiliu ir pasistatė šį ten, kur draudžiama. Žinoma, atkeliavo bauda ir ją susimokėjo iš savo sąskaitos. Kadangi pranešimas buvo suformuotas per elektroninę Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) sistemą, galimybės nurodyti, kad vairavo ne automobilio savininkas, nebuvo“, – pasakojo pašnekovas.

Jis pabrėžė, kad ir dabar šioje sistemoje nėra galimybės prisegti dokumentą, nurodantį, kad vairavo ne savininkas, o kitas asmuo, nėra. Be to, kalbėjo vyras, suformuotame pranešime nebuvo ir informacijos, kur reikėtų kreiptis, jei bauda nėra tiksli arba skirta per klaidą.

„Buvo tik pranešimas, kad susimokėk, arba bus didesnė bauda. Ir jokių kontaktų ar informacijos, kur kreiptis“, – pabrėžė jis.

Atrodytų, baudą buvo galima pamiršti, tačiau po daugiau nei pusmečio vyras pats pažeidė KET ir gavo pranešimą apie jam skirtą nuobaudą. Anot pašnekovo, šįkart, kadangi formaliai tai yra antrasis nusižengimas per metus, buvo nurodyta, kad turi sumokėti visą nurodytą baudą, ne pusę jos.

„Ir vėlgi, nei galimybės nurodyti, kad pirmoji bauda buvo skirta ne man, nei galimybės susisiekti“, – kritikavo pašnekovas, pabrėžęs, kad tokia informacija turėtų būti nurodoma privalomai, mat klaidų, anot jo, pasitaiko.

Jei įvykdė, skųsti negali

Kaip teigiama „Delfi“ atsiųstame Lietuvos Kelių policijos tarnybos atsakyme, Administracinių nusižengimų kodekso 611 straipsnyje nurodytos sąlygos, kada surašomas administracinio nusižengimo protokolas ir administracinis nurodymas, kai nusižengimas užfiksuotas ne asmens, įtariamo administracinio nusižengimo padarymo akivaizdoje.

„Pagal pateiktą situaciją, buvo surašytas protokolas ir išsiųstas transporto priemonės savininkui. Surašant administracinį nurodymą asmeniui nedalyvaujant, įrašomas pasiūlymas per 30 kalendorinių dienų nuo nusižengimo protokolo išsiuntimo dienos savo noru susimokėti baudą, lygią pusei minimalios baudos“, – teigiama atsiųstame atsakyme.

Tuomet, kai transporto priemonės savininkas arba valdytojas įvykdo administracinį nurodymą, jis nėra skundžiamas.

„Minėtoje situacijoje administracinis nurodymas buvo įvykdytas, o transporto priemonės savininkas nenurodė, kad nusižengimo metu automobiliu naudojosi kitas asmuo“, – aiškino policijos pareigūnai.

Baudos neturėjo mokėti

Tuo atveju, jeigu asmuo, gavęs administracinio nusižengimo protokolą, nustato, kad nusižengimo metu ne jis naudojosi transporto priemone, baudos mokėti nereikėtų.

„Per 30 kalendorinių dienų nuo administracinio nusižengimo protokolo išsiuntimo dienos jis turi pranešti institucijai, kurios pareigūnas nustatė administracinį nusižengimą, jos nurodytu būdu (paprastai el. paštu) duomenis apie asmenį (vardą, pavardę, asmens kodą arba gimimo datą, gyvenamąją vietą, dokumento, suteikiančio teisę vairuoti transporto priemones, išdavimo datą, numerį ir dokumentą išdavusią instituciją), kuris administracinio nusižengimo padarymo metu valdė transporto priemonės savininkui (valdytojui) priklausančią transporto priemonę ar ja naudojosi arba institucijai pareikalavus atvykti į instituciją (institucijos teritorinį padalinį), kurios pareigūnas nustatė administracinį nusižengimą“, – akcentavo „Delfi“ pareigūnai.

Tokiu atveju automobilio savininko nurodytam asmeniui surašomas ir siunčiamas naujas administracinio nusižengimo protokolas, o senasis, išsiųstas savininkui, pripažįstamas negaliojančiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)