Kaip aiškino Aplinkos apsaugos departamento (AAD) direktorė Olga Vebrienė, Lietuvoje transporto tarša sudaro 45 proc. visos aplinkos taršos. Ir senas automobilių parkas yra viena iš to priežasčių. Tad tokiomis akcijomis siekiama atkreipti vairuotojų dėmesį į tai, kad važinėti derėtų tvarkingu automobiliu, o jei šio tarša per didelė, tuomet kreiptis į remonto dirbtuves ir problemą išspręsti.

Teigiama, kad tokios patikros visoje Lietuvoje bus rengiamos iki rugsėjo 23-osios. Tiesa, jų metu vairuotojai, net jeigu dūmingumo normos bus viršytos, baudžiami nebus.

Visgi už aplinkos taršą gresiančios baudos ženklios. Kaip nurodoma Administracinių nusižengimo kodekse, į orą išmetamų teršalų kiekiui viršijant ribinius dydžius, tokios transporto priemonės naudojimas gali užtraukti 60-300 eurų baudą. Nusižengus pakartotinai, bauda užaugtų nuo 140 iki 600 eurų.

Kaip atliekami matavimai

Tikrinant benzininio automobilio į aplinką išmetamų anglies dioksido dujų (CO2) kiekį, naudojamas kitoks įrenginys nei tikrinant benzininius automobilius.

Benzininių automobilių išmetamosios dujos tikrinamos dukart: vieną varikliui veikiant laisva eiga, antrąjį tenka sukelti variklio sūkius iki daugiau nei 2000 apsisukimų per minutę. Leistina riba yra iki 0,3.

Dyzelinių automobilių vairuotojų prašoma kelissyk sukelti variklio sūkius iki maksimalių be matavimo, kad nuo suodžių išsivalytų išmetimo sistema.

Matavimo metu taip pat triskart tolygiai variklio sūkiai keliami nuo minimalių iki maksimalių. Aparatu užfiksuojami visi trys matavimai ir išvedamas vidurkis, kuriuo remiantis ir nurodoma, ar automobilis tinkamas eksploatuoti. Leistina riba yra 66 proc. dūmingumas.

Ką reiškia dūmai

Tikrinant sostinės vairuotojus, buvo sustabdytas BMW E46 vairuotojas, kuris buvo įsitikinęs, kad jo auitomobilis visiškai tvarkingas. Kaip pasakojo vairuotojas, techninę apžiūrą jis įveikė sava eiga, tad rūpesčių kilti neturėjo.

Pradėjus matavimą, dyzelinio automobilio išmetimo vamzdis kaip reikiant užrūko, tačiau įranga parodė, kad dūmimgumas normos neviršija. Pasak matavimą atlikusio aplinkosaugininko, ne visuomet dūmai reiškia tai, kad automobilis viršija normą. Neretai iš išmetimo vamzdžio pasirodantys dūmai signalizuoja, kad automobilis sugedęs ir reikėtų dėmesio, pavyzdžiui, jo varikliui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (304)