Su tokia situacija susidūrė viena sostinės Naujosios Vilnios mikrorajono gyventoja, parašiusi „Delfi“ redakcijai. Moteris pasakojo, kad jai priklausantį „Opel Zafira“ vairavusį jos sūnų sulaikė policijos pareigūnai. Vyras buvo sulaikytas ir nuvežtas į policijos komisariatą, o moteriai priklausantis automobilis – paliktas tiesiog gatvėje.

„Man priklausančią mašiną iškratė ir paliko likimo valiai nepranešę man, nors gyvenu už kelių kilometrų. Pati sužinojau, kur stovi mašina, o nuvykus – ištiko šokas. Pro langus matyti, kad net automobilio dokumentai buvo palikti išmėtyti salone – piktinosi moteris.

Pasak jos, „Opel“, su lyg ant delno matomais išmėtytais dokumentais, buvo paliktas Naujojoje Vilnioje, Kojelavičiaus gatvėje, netoli užtvankos, prie kurios mėgsta rinktis mikrorajono jaunimas.

„Kas kaltas bus, jeigu Naujosios Vilnios jaunimas sumąstys pasivažinėti? O jei nelaimingai ir pasivažinėjimas pasibaigs mirtimi? Aš raktų neturiu, sūnus sulaikytas, o pareigūnai – kalti nebūna“, – karštai kalbėjo „Delfi“ skaitytoja, pridūrusi, kad pareigūnai su ja susisiekti nemėgino, o jai išsiaiškinus, kuriame komisariate yra sūnus, tyrėjai nesakė, kur paliktas automobilis.

Dokumentai – ne policijos rūpestis

Kaip „Delfi“ pasakojo policijos pareigūnai, „Opel Zafira“ vairavęs vyras buvo sulaikytas po to, kai pareigūnai, patikrinę automobilį, jame aptiko galimai narkotinių medžiagų. Sulaikę įtariamąjį pareigūnai nusprendė automobilį palikti ten, kur šis yra, o ryte grąžinti savininkei.

Visgi, pasak Julijos Samorakovskajos, Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato
Komunikacijos poskyrio vedėjos, nors pareigūnai atliko būtinus nusikalstamos veikos fiksavimo ir tyrimo veiksmus, tačiau įtakos tam, kaip transporto priemonės dokumentai laikomi automobilyje, įtakos jie turėti negalėjo.

„Pareigūnai nelemia konkrečios dokumentų laikymo veitos transporto priemonėje ar jų matomumo iš išorės. To fiziniams asmenims nereguliuoja ir įstatymai, todėl transporto priemonės valdytojui neatsakingai dokumentus palikus automobilyje be priežiūros, su draudimo bendrove kilusius ginčus reikėtų spręsti tarpusavio susitarimo būdu ar civilinio proceso tvarka teisme“, – akcentavo žinovė.

Į saugomą aikštelę – ne visada

Kaip „Delfi“ aiškino specialistė, tais atvejais, kai pareigūnai sulaiko ir suima asmenį, kuris vairuoja ne jam priklausančią transporto priemonę, o ši yra teisės pažeidimo padarymo įrankis, taip pat tuomet, kai už teisės pažeidimą numatyta privaloma ar galima teisės pažeidimo padarymo įrankio konfiskacija bei tais atvejais, kai tyrimui būtina atlikti papildomus procesinius veiksmui, pvz., transporto priemonę apžiūrėti su specialiai apmokytu tarnybiniu šunimi, transporto priemonė pristatoma į saugomą transporto priemonių stovėjimo aikštelę.

„Tolimesnėje tyrimo eigoje sprendžiama dėl nuosavybės teisės į transporto priemonę apribojimo ir grąžinimo teisėtam valdytojui“, – komentavo J. Samorokovskaja.

Kitais atvejais vertinama, ar transporto priemonė trukdo eismui, ir ar sulaikomas transporto priemonės vairuotojas turi galimybę, kad transporto priemonę patrauktų kitas vairuotojas. Nesant tokios galimybės, transporto priemonė pristatoma į saugomą transporto priemonių stovėjimo aikštelę. Vėliau informuojamas teisėtas transporto priemonės valdytojas, kuris gali ją atsiimti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (152)