Kaip pasakojo „Delfi“ skaitytojas, už padarytus nusižengimus jis neteko teisės vairuoti Lietuvoje. Po kurio laiko emigravęs į užsienį, jis gavo naują vairuotojo pažymėjimą.

„Tačiau nesu tikras, ar galiu su tokiu vairuoti Lietuvoje, ar ne?“ – svarstė vyras.

Kurioje užsienio šalyje jis gavo naują dokumentą, „Delfi“ skaitytojas nepatikslino, tačiau būtent tai, aiškino ekspertai, yra svarbiausia detalė.

Kada vairuotojo pažymėjimo negausite

Kaip „Delfi“ aiškino vairuotojo pažymėjimus išduodančios VĮ „Regitra“ komunikacijos skyriaus specialistė Emilija Bardauskienė, Europos Sąjungos (ES) ir Europos ekonominės erdvės (EEE) mastu galioja direktyva, kuria remiantys šalys tarpusavyje pripažįsta ir keičia vairuotojo pažymėjimus.

Tai reiškia, kad jei asmuo turi ES ar EEE valstybėje išduotą vairuotojo pažymėjimą, jo keisti atvykus į Lietuvą į nacionalinį – nereikia.

Visgi ta pati direktyva nurodo, kad vienu metu ES ar EEE galima turėti tik vieną galiojantį vairuotojo pažymėjimą. O tuo pačiu asmuo, savo gimtoje šalyje praradęs teisę vairuoti, jos negali įgyti ir kitoje ES ar EEE šalyje.

„Kadangi žmonės šiandien migruoja ir dažnai keičia gyvenamąją vietą, šalims, prieš keičiant kitos valstybės vairuotojo pažymėjimą, svarbu išsiaiškinti, ar asmuo neturi nuobaudų, apribojimų šalyje, kur jis buvo išduotas. Tokią informaciją šalys gali rasti sistemoje RESPER. Tą daro ir Lietuvos „Regitros“ darbuotojai prieš išduodami ar keisdami vairuotojo pažymėjimą“, – ES ir EEE šalyse galiojančią tvarką aiškino E. Bardauskienė.

Tad, pasak žinovės, jeigu teisės vairuoti atėmimo terminas Lietuvoje dar nepasibaigęs, gauti kitą vairuotojo pažymėjimą ES ar EEE šalyse bus keblu. Visgi, jei apribojimas jau pasibaigęs, gauti naują pažymėjimą bus galima ir jis bus pripažįstamas Lietuvoje.

Su trečiųjų šalių nepavyks

Tačiau, pasak pašnekovės, atvejai, kai teisė vairuoti atimta Lietuvoje, o naujas vairuotojo pažymėjimas įgytas trečiojoje užsienio šalyje, tokioje kaip Rusija, Baltarusija ir pan., dokumentą pateikęs pareigūnams vairuotojas gali įkliūti į bėdą.

„Nepriklausomai nuo to, ar teisės vairuoti atėmimo terminas jau praėjęs, ar ne, trečiosios šalies vairuotojo pažymėjimas nebus pripažįstamas. Tai reiškia, jog norint vairuoti Lietuvoje, būtent čia ir reikės susigrąžinti teisę vairuoti“, – akcentavo žinovė.

Be to, pabrėžė E. Bardauskienė, reikėtų atkreipti dėmesį į tai, ar išduotas trečiosios šalies vairuotojo pažymėjimas atitinka tarptautinių konvencijų reikalavimus. Jei ne, tuomet drauge su pažymėjimu reikia turėti tarptautinį vairuotojo pažymėjimą.

„Jei asmuo yra nuolatinis Lietuvos gyventojas, vairuoti turėdamas trečiosios šalies pažymėjimą jis negali – dokumentą reikėtų pasikeisti į nacionalinį“, – akcentavo pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)