Kaip pasakojo Andrius Šukėnas, vienas iš nemokamos teisinės pagalbos ir konsultacijų grupės feisbuke bei „Instragram“ įkūrėjas, jo atstovaujamas vyras nusprendė penkerius metus turimam automobiliui pakeisti valstybinį numerį. Dėl šios paslaugos jis kreipėsi į šalies transporto parko registrą valdančią VĮ „Regitra“, tačiau įmonės darbuotoja perspėjo, kad nors nauji valstybiniai numeriai išduoti bus, jo turima transporto priemonė ieškoma Italijoje, todėl teks luktelėti policijos pareigūnų, kurie patikrins dokumentus.

Atvykę policijos pareigūnai patikrino ne tik dokumentus, bet ir konfiskavo automobilį. Pamėginęs jį atgauti, vyras išgirdo, kad laukti gali tekti netgi metus, mat tiek laiko esą gali trukti valstybių susirašinėjimas aiškinantis, kodėl paskelbta automobilio paieška.

Buvo jau registruotas Lietuvoje

Kaip aiškino A. Šukėnas, jo atstovaujamas vyras automobilį įsigijo 2015 m. „Jeep Grand Cherokee“ jau buvo registruotas Lietuvoje.

Buvo sudaryta tvarkinga pirkimo-pardavimo sutartis ir be jokių kliūčių automobilį vyras užsiregistravo, o vėliau ir važinėjo juo penkerius metus.

Problemų kilo tik šiemet. Visgi paaiškėjo, kad Italija, iš kurios automobilis buvo atvežtas į Lietuvą, „Jeep“ paiešką paskelbė dar 2017 m. sausio 1-ąją. Ir nors informacija, kad ieškomas konkretus automobilis, Lietuvą pasiekė, paaiškėjo, kad atliekant techninę apžiūrą nėra tikrinama, ar automobilis ieškomas, todėl ir problemų „Jeep“ vairavusiam vyrui nebuvo.

Klausimų kilo tik tada, kai vyras panoro pakeisti automobilio valstybinius numerius naujais, mat, aiškino „Regitros“ atstovai, kas kartą kreipiantis paslaugų į juos, patikrinamos duomenų bazės, ar transporto priemonė nėra vogta, ieškoma ir pan.

Pasinaudojo numeriais

Nors policijos pareigūnai iš pradžių pasakojo, kad tikslios informacijos, kodėl automobilis ieškomas, neturi, o tokiais atvejais vadovaujamasi ieškančiosios šalies nurodymais, kurie skambėjo paprastai – transporto priemonę reikia konfiskuoti, vėliau paaiškėjo, kokie nemalonumai ištiko lietuvį.

Kaip „Delfi“ pasakojo teisininkas A. Šukėnas, paaiškėjo, kad Italijoje 2017 m. buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl padarytų administracinių nusižengimų.

„O jie, kaip paaiškėjo, buvo padaryti todėl, kad Italijoje pardavus automobilį jis nebuvo išregistruotas, o jo valstybiniai numeriai buvo uždėti kitai transporto priemonei. Kažkas su ja važinėdamas darė nusižengimus, gavo baudas, o vėliau numeriai tapo ir pagrindu ieškoti ne kokios kitos transporto priemonės, o būtent lietuvio įsigyto „Jeep“, – kalbėjo A. Šukėnas.

Ekskursija po „Regitrą“

Paaiškėjus šioms detalėms, automobilis buvo grąžintas teisėtam jo savininkui Lietuvoje. Tiesa, pastebėjo A. Šukėnas, grąžinus automobilį jo prietaisų skydelyje įsižiebė ABS lemputė, o tai reiškia, kad žmogus ne tik patyrė streso ir nuostolių, bet ir savo transporto priemonę atgavo ne tokios pačios būklės, kokia ji buvo prieš ją konfiskuojant.

Kur tikrinti, ar automobilis nėra ieškomas

Per šiuos metus „Regitra“ 46 kartus kreipėsi į policiją dėl ieškomos transporto priemonės. 2019-aisiais į pareigūnus buvo kreiptąsi 135 kartus.

Kaip „Delfi“ aiškino Aurelija Juodytė, „Regitros“ komunikacijos skyriaus vadovė, gavus pranešimą apie konfiskuotą transporto priemonę, ši išregistruojama, kad negalėtų dalyvauti eisme.

Pasitikrinti, ar įsigyjama transporto priemonė nėra ieškoma ir neturi apribojimų, galima šioje interneto svetainėje.

Policijos pareigūnai savo ruožtu perspėja, kad sudarant pirkimo-pardavimo sutartį būtina nurodyti tikslius pardavėjo duomenis, juos patikrinti, taip pat – užfiksuoti ir pinigų perdavimo faktą, būdą ir įrašyti tikslią sumą, mat kilus nesklandumams, atgauti pirkėjas galės tik tokią sumą, kokią bus įrašęs sutartyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)