Redakciją pasiekusiame vaizdo įraše – auksinės spalvos sportinis BMW M4 sukasi slysdamas šonu žiedinėje sankryžoje nedidelės gyvenvietės – Pakuodžiupių – viduryje. Pakuodžiupiai – nedidelis miestelis Panevėžio rajone.

BMW vairuotojas ne tik sukasi ratu, bet ir leidžia automobilio galiniams ratams nuslysti nuo asfalto, šitaip išdraskydamas kelkraštį. Vieno rato vairuotojui negana, jis sukasi ir antrą kartą, tačiau čia vaizdo įrašas, paskelbtas asmeninėje „TikTok“ platformoje, nutrūksta.

Nors jau tradicija tapo KET pažeidimus fiksuoti ir skelbti paslėpus valstybinius automobilio numerius, auksinio BMW savininkas to nedaro, todėl ir jo vaizdo įraše, ir socialinio tinklo paskyroje įžiūrėti automobilio numerius ganėtinai lengva.

„Šis pilietis ne tik leidžia sau chuliganiškai vairuoti, bet ir sukelia avarinę situaciją. Galbūt žmogui dėmesio stoka, tačiau mes gyvename demokratinėje šalyje ir įstatymai yra visiems“, – pabrėžė redakcijai vaizdo įrašą atsiuntęs skaitytojas.

Įvertino kaip chuliganišką vairavimą

Lietuvos Kelių policijos tarnyba (LKPT) „Delfi“ atsiųstame atsakyme pabrėžė, kad pastebėję užfiksuotus ir socialiniuose tinkluose išplatintus vaizdo įrašus, net ir nesulaukę skundų, galėtų pradėti administracinio nusižengimo teiseną.

Vertindami „Delfi“ gautą vaizdo įrašą, LKPT atstovai akcentavo, kad tai, kas matoma, kvalifikuojama kaip chuliganiškas vairavimas, apibrėžiamas Administracinių nusižengimų kodekso 420 straipsnyje. Anot pareigūnų, tokią praktiką formuoja ir teismai.

Toks nusižengimas vairuotojui užtraukia 450-550 eurų baudą, o teisė vairuoti atimama nuo vienerių iki dvejų metų.

Gali bausti ir po vaizdo įrašo

Lietuvoje gaji nuomonė, kad jeigu KET pažeidimas užfiksuotas vaizdo įraše, o ne metrologiškai patikrinta policijos pareigūnų technika, nubausti pažeidėjo neįmanoma. Pavyzdžiui, kai važiuojant keliu filmuojamas spidometras, tikima, esą įrodyti KET pažeidimo neįmanoma, mat spidometras nėra metrologiškai patikrintas.

Nepaisant to, LKPT atstovai akcentuoja, kad įrodymai administracinio nusižengimo byloje yra bet kurie įstatymų nustatyta tvarka surinkti faktiniai duomenys, kuriais remdamiesi administracinio nusižengimo tyrimą atliekantys pareigūnai nustato administracinio nusižengimo padarymo faktą ir aplinkybes, administracinėn atsakomybėn traukiamo asmens kaltę, atsakomybę lengvinančias ir sunkinančias aplinkybes ir kitas aplinkybes, turinčias reikšmės bylai teisingai išnagrinėti.

„Todėl manymas, kad asmuo už greičio viršijimą gali būti nubaustas tik transporto priemonę užfiksavus greičio matavimo prietaisu, yra klaidingas. Pavyzdžiui, LKPT asmenį, kuris socialiniuose tinkuose nusifilmavo gerokai viršydamas greitį (nufilmavo ir spidometro rodmenis), patraukė administracinėn atsakomybėn už chuliganišką vairavimą ir greičio viršijimą. Nors nutarimas buvo skundžiamas tiek apylinkės, tiek apygardos teismui, teismai asmens skundo netenkino ir paliko galioti Lietuvos kelių policijos tarnybos priimtą nutarimą“, – pabrėžė pareigūnai „Delfi“ skirtame atsakyme.

Pareigūnai akcentavo, kad pastebėjus daromą pavojingą pažeidimą, galima pranešti telefono numeriu 112, o jeigu užfiksuojamas vaizdo įrašas, jį galima pateikti per portalą e-policija.lt.

„Delfi“ pareigūnai akcentavo, kad dėl minėto auksinės spalvos BMW vairuotojo elgesio Panevėžio Vyriausiasis policijos komisariatas jau yra gavęs pranešimą ir pradėjęs tyrimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (540)