Skaitytojas Dovydas (vardas pakeistas, asmuo redakcijai žinomas – „Delfi“) į redakciją kreipėsi teigdamas, kad pateko į neeilinę situaciją. Dar prieš karantiną Dovydui buvo atimta teisė vairuoti trims mėnesiams, tačiau dabar, kai balandžio 17-ąją paskirta bausmė baigėsi, vyras negali susigrąžinti prarastos teisės vairuoti, nes nėra vykdomi privalomieji vairuotojų mokymai.

„Tai yra mano pirma nuobauda per 40 metų vairavimo stažą. Kreipiausi į „Regitrą“, tačiau gavau atsakymą, kad negaliu susigrąžinti teisės vairuoti, nes nesu išklausęs papildomo vairuotojų mokymo kursų. Karantino metu vairavimo mokyklos, kaip ir visos kitos šalies mokymo įstaigos, nedirba, ir aš neturiu galimybės numatytą kursą išklausyti. Vadinasi, pasibaigus man skirtos nuobaudos terminui, dėl nuo manęs nepriklausančių aplinkybių ir ne dėl mano kaltės, nuobauda bus pratęsta nenumatytam laikotarpiui. Manau, kad tai yra nesąžininga“, – aiškino skaitytojas.

Sąlygos švelninamos ne visiems

Dovydas teigė, kad dabar, tais atvejais, kai vairuotojo pažymėjimas baigia galioti, jį vairuotojai gali pasikeisti po karantino ir dar per mėnesį laiko po jo pabaigos, taip pat ir pasibaigus automobilio techninei apžiūrai galioja ta pati tvarka, tačiau norintiems atgauti vairuotojo pažymėjimą, lengvatos nesuteikiamos.

„Kodėl karantino metu negali būti grąžintas vairuotojo pažymėjimas, kai bausmė jau yra atlikta, nukeliant papildomo vairuotojų mokymo kursus, kurie trunka trumpiau nei vieną dieną, po karantino? Vairuotojai, kurių pažymėjimo galiojimas karantino metu bus pasibaigęs, nebus baudžiami, o tie, kurių vairuotojo pažymėjimas karantino metu turėtų pradėti galioti, bus baudžiami“, – piktinosi Dovydas.

Skaitytojas teigė, kad tokia situacija neramina ir dėl galimybės netekti darbo. Dovydas aiškino, kad jo darbas yra tiesiogiai susijęs su vairavimu, tačiau dėl 3 mėnesių darbo kitokiomis sąlygomis su vadovais pavyko susitarti, vis tik jei jis savo funkcijų negalės atlikti dar ilgiau, dėl susiklosčiusios situacijos gali prarasti darbą.

Susigrąžinti galima, tik su viena sąlyga

Valstybės įmonės „Regitra“ komunikacijos skyriaus specialistė Emilija Bardauskienė teigė, kad įmonė karantino laikotarpiu sudarė galimybę susigrąžinti teisę vairuoti tiems asmenims, kuriems ji buvo atimta dėl Kelių eismo taisyklių pažeidimų trumpiau, kaip vieneriems metams. Nors įprastai ši paslauga teigiama įmonės padaliniuose, dėl susiklosčiusios situacijos laikinai teisė vairuoti grąžinama nuotoliniu būdu.

„Taigi, kalbant plačiau apie tuos asmenis, kurie teisę vairuoti prarado trumpiau nei metams ir nori ją susigrąžinti, jiems dokumentų pateikimo tvarka priklauso nuo to, ar pažeidimas buvo padarytas esant apsvaigusiam, ar ne. Atkreiptinas dėmesys, kad norint susigrąžinti teisę vairuoti turi būti praėjęs teisės vairuoti atėmimo terminas ir baigti papildomi mokymai vairavimo mokykloje. Pastebėtina, kad vairuotojų mokymo sritį kuruoja Susisiekimo ministerija“, – aiškino E. Bardauskienė.

Išlygų netaikys

Susisiekimo ministerijos Komunikacijos skyriaus laikinai einanti skyriaus vedėjo pareigas Dalia Perednienė teigė, kad teisė vairuoti, po to, kai ji būna apribota dėl padarytų KET pažeidimų, grąžinama tik nustatyta tvarka užbaigus papildomą vairuotojų mokymą.

„Pažymėtina, kad nurodyta prievolė įtvirtinta įstatymo lygmens teisės akte ir yra būtina teisės vairuoti grąžinimo sąlyga, todėl Susisiekimo ministerija negali priimti sprendimų dėl įstatyme nustatytų imperatyvių nuostatų, t. y. būtinų teisės vairuoti grąžinimo sąlygų įvykdymo, nepaisymo“, – aiškino D. Perednienė.

Susisiekimo ministerijos atstovė atkreipė dėmesį, kad papildomą vairuotojų mokymą sudaro ne tik teorijos mokymas, bet ir praktinio saugaus, ekonomiško ir ekologiško vairavimo mokymas, todėl surengti papildomą vairuotojų mokymo kursą nuotoliniu būdu nėra galimybių.

„Atkreipiame dėmesį, kad teisė vairuoti transporto priemones atimama už sunkius KET pažeidimus, todėl ši teisė negali būti grąžinta kitokia, nei numatyta įstatymuose, lengvatine, tvarka. Dėl esamos situacijos šis klausimas bus svarstomas, bet sprendimai nebus skuboti. Jei nauji sprendimai bus priimti, visuomenė bus informuota“, – sakė specialistė.

Keli būdai susigrąžinti vairuotojo pažymėjimą

E. Bardauskienė vairuotojo pažymėjimą praradusiems asmenims priminė, kad atsižvelgiant į tai, ar pažeidimas, už kurį buvo atimta teisė vairuoti, buvo padarytas vairuotojui esant blaiviam, ar ne, yra numatyta tvarka, pagal kurią asmuo po bausmės gali susigrąžinti vairuotojo pažymėjimą.

Jei teisė vairuoti atimta dėl KET pažeidimų esant blaiviam:

Tais atvejais, kai teisė vairuoti yra atimta trumpiau nei metams dėl KET pažeidimų, kurie buvo padaryti esant blaiviam, asmuo turi:
- turėti galiojančią medicininę pažymą;
- būti pabaigęs papildomus mokymus vairavimo mokykloje.

Tuomet asmuo prašymą grąžinti teisę vairuoti gali pateikti keliais būdais:

  1. Prisijungus prie vairuotojų portalo skiltyje „Pateikti pastabą, pasiūlymą“, nurodant norimą gauti paslaugą ir savo asmens kodą.
  2. Užpildžius standartizuotą prašymo formą ir atsiuntus ją:
  • el. paštu regitra@regitra.lt, pasirašius elektroniniu parašu;
  • per e. pristatymo sistemą;
  • registruotu paštu kartu su asmens tapatybės dokumento kopija šiuo adresu: Valstybės įmonei „Regitra“, Lentvario g. 7, LT-02300 Vilnius.


Jei teisė vairuoti atimta dėl KET pažeidimų esant neblaiviam:

Tuo atveju, jei asmuo prarado teisę vairuoti trumpiau nei metams už KET pažeidimus, kuriuos jis padarė neblaivus ar apsvaigęs, asmuo turi:

  • turėti galiojančią medicininę pažymą (ji turi būti išduota vėliau, nei buvo padarytas Kelių eismo taisyklių pažeidimas);
  • būti pabaigęs papildomus mokymus vairavimo mokykloje;
  • pasirūpinti sveikatos žinių atestavimo pažymėjimu, išduotu pagal privalomojo mokymo apie alkoholio ir narkotikų žalą žmogaus sveikatai mokymo programą.

Tuomet, norint susigrąžinti teisę vairuoti, reikia pateikti šiuos dokumentus:

  • užpildytą standartizuotą prašymo formą, kurią galima rasti ČIA;
  • galiojančio asmens tapatybę patvirtinančio dokumento kopiją;
  • sveikatos žinių atestavimo pažymėjimą, išduotą pagal privalomojo mokymo apie alkoholio ir narkotikų žalą žmogaus sveikatai mokymo programą.
  • medicininę pažymą (jei nebuvo išduota elektroninė).

Visus šiuos dokumentus reikia pateikti registruotu paštu, nurodant šį adresą: Valstybės įmonei „Regitra“, Lentvario g. 7, LT-02300 Vilnius. Tai būtina siekiant užtikrinti, kad būtų pateiktas originalus sveikatos žinių atestavimo pažymėjimas.

„Regitros“ atstovė atkreipė dėmesį, kad abiem aukščiau įvardytais atvejais apie sugrąžintą teisę vairuoti asmenys bus informuojami prašyme nurodytais kontaktais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (133)