„Čia ta tamsioji socialinės medijos pusė ir pavyzdys, kaip galima sukčiauti, pasinaudoti tapatybe ir panašiai“, – pasidalinęs atradimu socailiniame tinkle „Facebook“ komentavo S. Šuminas.

Socialiniame tinkle vartotojo anketą susikūrę sukčiai pasinaudojo S. Šumino nuotrauka greta „Regitros“ automobilio, vairuotojus egzaminuojančios įmonės automobilio nuotrauka „pasipuošė“ ir profilio viršelio nuotrauka.

Negana to, pasistengta atrodyti itin įtikinamai bei nurodyta, kad Kęstučiu Butautu pasivadinęs vartotojas dirba ne kur kitur, o būtent „Regitroje“. Svetimą tapatybę pasiskolinę sukčiai įvairiose socialinio tinklo grupėse ėmė siūlyti įsigyti vairuotojo pažymėjimus lengviau.

„Padedu lengviau gauti vairuotojo pažymėjimą. Visais klausimais kreipkitės asmenine žinute“, – tokį, tiesa, su ne viena gramatine klaida, skelbimą S. Šuminu apsimetęs Kęstutis Butautas publikavo Fabijoniškių mikrorojano gyventojams skirtoje grupėje.

Nurodo net ir sąskaitas

„Delfi“ jau yra rašę, kad apeiti sistemą ir gauti vairuotojo pažymėjimą, esą lengviau išlaikyti egzaminą, padedantys sukčiai nebijo nieko – drąsiai atskleidžia netgi banko sąskaitas.

Pavyzdžiui, už tariamai lengviau išlaikytą praktikos egzaminą prašoma 300 eurų. Pirmiausia į sukčiaus sąskaitą prašoma pervesti kiek daugiau nei 100 eurų, esą, kaip avansą, o likusią sumą prašoma įteikti po sėkmingo egzamino.

Anot „Regitros“ specialistų, nusprendę pasinaudoti tokia „paslauga“ nežino vieno: kad savo noru pinigus atiduoda sukčiams, o egzaminą išlaiko patys, be jokios papildomos pagalbos.

Apsimeta darbuotojais

„Regitros“ darbuotojais sukčiai apsimeta iitn dažnai, be to, pasakoja S. Šuminas, neretai netgi „pasiskolinamos“ tų darbuotojų tapatybės, kurie net neturi anketų socialiniuose tinkluose. Tokiu atveju, anot pašnekovo, pastebėti tapatybės vagystę tampa dar sunkiau.

„Noriu atkreipti visuomenės dėmesį bei paskatinti nepasitikėti tokio pobūdžio skelbimais, o juolab, neatskleisti savo asmens duomenų“, – akcentavo „Regitros“ generalinio direktoriaus pavaduotojas.

Visuomenei patariama elgtis apdairiai, nepažįstamiems nepatikėti savo asmens kodo bei neskubėti daryti to, ko jie prašo. Kaip rodo praktika, tokie siūlymai, kaip, pavyzdžiui, įsigyti neva tikrą vairuotojo pažymėjimą, yra paprasčiausi sukčių bandymai neteisėtai išvilioti iš žmonių pinigus. Gavę juos, sukčiai pradingsta visam laikui.

Anot „Regitros“ atstovų, vairuotojo pažymėjimo gavimo procese dalyvauja daug skirtingas funkcijas atliekančių žmonių. Paprasčiau tariant, asmuo, norėdamas jį įgyti, turi pereiti per keletą įmonės grandžių: dokumentus priimančius ir teorijos egzaminus vykdančius darbuotojus, praktikos egzamino egzaminuotojus bei vairuotojo pažymėjimų išdavimo specialistus.

Todėl pastebėję galimus sukčiavimo atvejus, žmonės kviečiami informuoti apie juos „Regitrą“ ir užkirsti kelią galimiems nusikaltinams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)