„Kas dieną pravažiuoju pro senamiestį ir beveik visada prie vieno iš prabangiųjų „Kempinski“, „Radisson“, „Stikliai“ ir panašiai tiesiai ant šaligatvių stovi „mersai“ su žaliais numeriais. Jie nepaiso jokių parkavimo taisyklių. Jiems nesvarbu, kad trukdo eismui ir užtveria važiuojamąją dalį sudarydami kamštį. Ką man čia pasakoti, juk ir patys viską matote“, – savo socialinio tinko „Facebook“ paskyroje pasakojo S. Stavickis.

Muzikantas pasakojo, kad vienas diplomatas buvo įpratęs savo automobilį statyti tiesiai ant šaligatvio priešais Graikijos ambasados duris.

„Kartą išlipau ir pradėjau fotografuoti pažeidimą. Kaip mat iš ambasados iššoko kažkoks plikis su kostiumu ir pasakė, kad sudaužys ir atims telefoną. Pasakiau, kad automobilis blogai priparkuotas. O jis man „Mums savivaldybė išdavė leidimą parkuoti ant šaligatvio, nesikišk“. <...> Po kelių minučių suradau baudas išrašantį savivaldybės darbuotoją ir paprašiau, kad surašytų protokolą, nes mašinos tas chamas net nepagalvojo patraukti. O darbuotojas man: „Nieko aš negaliu išrašyti. Jis turi imunitetą. Skambink į policiją“. Į policiją aš neskambinau, nes kaip tik užmačiau porą ant segvėjaus patruliuojančių pareigūnų. Nupasakojau bėda, o jie „Žinom, matom, bet ką mes galim padaryti“, – situaciją nupasakojo vyras.

Anot muzikanto, dabar situacija pasikeitė ir Graikijos ambasados naudojamas automobilis su diplomatiniais numeriais nebestatomas ant šaligatvio. Nepaisant to, automobilio vairuotojas naudotis ambasadai skirtomis stovėjimo vietomis vengia – automobilis statomas tiesiai prieš duris, nors visiškai greta net kelios ambasadai skirtos stovėjimo vietos.

„Raginu nepraeiti pro šalį, jei matot asiliukus su diplomatiniais numeriais šiurkščiai pažeidinėjant KET, dalinkitės, fotografuokite ir juos pačius perspėkite“, – ragino muzikantas.

Laikytis privalo, bet nubausti negali

Lietuvos kelių policijos tarnybos (LKPT) Administracinės veiklos ir eismo priežiūros skyriaus vyriausiasis specialistas Antanas Serapinas „Delfi“ komentavo, kad visiškai nesvarbu, jog diplomatinėms reikmėms naudojami automobiliai pažymėti išskirtiniais valstybiniais numeriais – jų vairuotojai privalo laikytis Lietuvos teritorijoje galiojančių KET. Tą nurodo ir 1961 m. pasirašyta Vienos konvencija.

„Vadovaujantis 1961 metų Vienos konvencijos dėl diplomatinių santykių 41 straipsniu, neapribojant jų privilegijų ir imunitetų visi asmenys, kurie naudojasi tokiomis privilegijomis ir imunitetais, privalo gerbti priimančiosios valstybės (šiuo atveju – Lietuvos Respublikos) įstatymus ir kitus teisės aktus“, – akcentavo A. Serapinas.

Anot pareigūno, jeigu pastebima, kad KET pažeidimą atlieka automobilio, pažymėto diplomatiniais numeriais, vairuotojas, galima įprasta tvarka pranešti policijos pareigūnams. Nepaisant to, A. Serapinas negalėjo „Delfi“ pasakyti, kaip dažnai dėl diplomatų daromų kelių eismo taisyklių pažeidimų kreipiamasi į policiją ir kiek dažnai diplomatai patraukiami į administracinę atsakomybę – pasak pareigūno, tokie duomenys nėra kaupiami.

Kebli situacija ir tuo atveju, jei, pavyzdžiui, prie diplomatiniais numeriais pažymėto automobilio vairo sėdi neblaivus, teisės vairuoti neturintis ar chuliganišką elgesį gatvėje demonstravęs asmuo. Bene dažniausiai prieš tokį asmenį pareigūnai yra bejėgiai, mat jis turi teisinį imunitetą. Tačiau tokį patį pažeidimą padaręs lietuvis sulauktų rimtų pasekmių ir galėtų netgi sėsti į kalėjimą, ne tik prarasti teisę vairuoti.

Policija, reidas

„Jei nustatoma, kad transporto priemonės vairuotojas turi imunitetą, policija negali apriboti tokio vairuotojo judėjimo laisvės, negali jo patraukti administracinėn atsakomybėn. Policija apie diplomato padarytą teisės pažeidimą informuoja Užsienio reikalų ministeriją“, – pasakojo A. Serapinas.

Dažniausiai dėl greičio ir stovėjimo

Užsienio reikalų ministerijos (URM) atstovai „Delfi“ pasakojo, kad jiems tenka tarpininkauti, kai Kelių policijos pareigūnai prašo pagalbos aiškinantis, kas vairavo KET pažeidusius automobilius.

„Jei vairuotojas buvo diplomatas ar asmuo, kuris naudojasi privilegijomis ir imunitetais pagal Lietuvos tarptautines sutartis ir kitus teisės aktus, byla paprastai nutraukiama. Tais atvejais, kai KET įvykdo diplomatinės atstovybės vairuotojas, Lietuvos pilietis, tolesnius sprendimus priima Lietuvos Kelių policijos tarnybos valdyba“, – teigiama „Delfi“ el. paštu atsiųstuose atsakymuose.

Pasak URM, dažniausiai diplomatiniais numeriais pažymėtų automobilių vairuotojai užkliūva dėl greičio viršijimų ir stovėjimo neleistinose vietose.

URM pabrėžė ir tai, kad nuolatos informuoja užsienio valstybių diplomatinių atstovybių vadovus apie KET pažeidimus, įvykdytus atstovybei ar jos nariams priklausančiomis transporto priemonėmis.

„Tai atliekama raštu, notos forma, arba pasikviečiant pokalbiui į URM atstovybės vadovą ar jo pavaduotoją. URM tai daro pagal poreikį, kai KET pažeidimai pasikartoja, arba rimtesnio KET pažeidimo atveju“, – sakoma URM atsakyme „Delfi“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (174)