Kaip skelbiama LNK žinių reportaže, tokie radarų detektoriai vairuotoją informuoja, kad jo kelyje yra pastatytas greitį matuojantis įrenginys. Nors įprastai tokie radarų detektoriai buvo naudojami norint žinoti, kur stovi stacionari greičio matavimo įranga, anot kalbinto eksperto Žilvino Malinausko, naujausia tokia įranga gali užfiksuoti ir „trikojus“.

„Trikojis“ radaras turi nufotografuoti valstybinį numerį, tą jis gali padaryti maždaug iš 50 metrų. Detektorius gali užfiksuoti lazerio spindulį maždaug iš 500 metrų atstumo“, – pasakoja žinovas.

Tokiu atveju, anot Ž. Malinausko, žmogus turi dar 400 metrų tam, kad sumažintų greitį.

LNK žinios išbandė radarų detektorių ir užfiksavo, kaip įrenginys „trikojo“ naudojamą lazerio spindulį „aptiko“ tuomet, kai greičio kontrolės įrenginys nuo automobilio buvo maždaug už 450 metrų.

Veikia ne visada

Tiesa, radarų detektoriaus veikimui yra išlygų. Anot Ž. Malinausko, geriausiai jie veikia ir didžiausiu atstumu trikojus „pastebi“ ten, kur nedaug trukdžių, geru oru, užmiestyje.

„Didžiausias atstumas yra užmiestyje, kažkokioje lygioje vietoje. Mieste, kadangi daugiau trukdžių, eismo, daugiau dalykų, kurie lazerio signalą atspindi, atstumas gali būti mažesnis“, – komentavo Ž. Malinauskas.

Kaip teigiama LNK žinių reportaže, nuo Naujųjų metų, kai policijos pareigūnai ėmė naudoti trikojus, radarų detektorių pardavimai išaugo kone tris kartus.

Stipriai viršijančiam – nepadės

Policijos pareigūnams radarų detektoriai neužkliūna ir teigiama, kad juos naudoti legalu, mat pagrindinė tokio įrenginio funkcija – perspėti apie priekyje esantį greičio matuoklį, lygiai taip pat, kaip tą daro kelio ženklai.

Visgi ne visi įžvelgia radarų detektorių naudą. Osvaldas Orda, „Radijo ryšio sistemų“ vadovas, pabrėžė, kad dažniausiai radarų detektorius „trikojį“ užfiksuoja iki jo likus 150-170 metrų, tad stipriai viršijančiam greitį toks įrenginys niekuo nepadės.

Policijos pareigūnai taip pat ragina susitelkti į tai, kad Kelių eismo taisyklės būtų nepažeidžiamos, o ne į būdų, kaip išvengti baudų už greičio viršijimą, paiešką.

Pabrėžiama ir tai, kad nors Lietuvoje tokius prietaisus naudoti galima, Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje jie yra draudžiami.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)