DELFI skaitytojai pasakojo, kad su tokiu elgesiu jie yra priversti taikstytis ne vieną savaitę. Ganėtinai jaunas vyras BMW visureigį stato tiesiog užvažiavęs ant vejos ir palypėjęs ant joje esančio kalnelio.

„Blogiausia, kad automobilis yra „raudonais“ numeriais. Net nežinome, kaip apie tokį pranešti, ar jį įmanoma nubausti“, – kalbėjo pašnekovai, pridūrę, kad tokią stovėjimo vietą Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidėjas renkasi net tada, kai kieme yra, kur palikti automobilį.

Galioja tik parą

Šalies transporto registrą valdančios VĮ „Regitra“ Komunikacijos skyriaus specialistė Emilija Bardauskienė DELFI aiškino, kad „raudonais“ praminti valstybiniai numeriai įprastai būna dvejų tipų: vieni – tranzitiniai, skirti automobilio išvežimui iš šalies, kiti – vadinamieji „prekybiniai“.

„Tranzitiniai yra skirti iš Lietuvos išvežamoms transporto priemonėms žymėti, jų galiojimo terminas – mėnuo. O antrasis laikinųjų numerio ženklų tipas išduodamas tik ūkio subjektams, kurie vykdo transporto priemonių pardavimo, remonto, techninės priežiūros, tyrimų ar bandymų veiklą. Paprasčiau tariant, jais ženklinamos prekybininkų valdomos transporto priemonės, kurios su tokiais numeriais viešajame eisme Lietuvos teritorijoje gali dalyvauti ne ilgiau kaip vieną parą. Abiejų tipų numerio ženklai yra raudonos spalvos, tačiau prekybininkams skirtų numerio ženklų priekyje yra raidė P“, – komentavo E. Bardauskienė.

Yra nemažai apribojimų

Anot specialistės, naudoti vadinamuosius „prekybinius“ numerius galima tik tais atvejais, kai su juridiniam asmeniui priklausančia transporto priemone važiuoja įmonės darbuotojas. Be to, tokiu numeriu pažymėtų automobiliu galima vykti tik į pardavimo, remonto, demonstravimo, komplektavimo, privalomosios techninės apžiūros atlikimo, atitikties įvertinimo ar registravimo vietą. Taip pat tuomet, kai atliekamas parodomasis ar bandomasis važiavimas.

Tokiais, „P“ raide prasidedančiais, valstybiniais numeriais negali būti ženklinamos tos transporto priemonės, kurios naudojamos kitiems tikslams – kroviniams ar keleiviams vežti, asmeniniams poreikiams ir pan.

„Tam, kad būtų galima dalyvauti viešajame eisme su transporto priemone, kuri yra paženklinta laikinaisiais prekybiniais numerio ženklais, pirmiausia „Regitros“ informacinėje sistemoje ūkio subjektas privalo užpildyti duomenis apie transporto priemonę, kad ši informacija būtų užfiksuota registre. Pavyzdžiui: būtina nurodyti transporto priemonės markę, komercinį pavadinimą, identifikavimo numerį, spalvą bei kt. Naudojama transporto priemonė taip pat turi būti techniškai tvarkinga ir turėti galiojantį draudimą“, – vardijo E. Bardauskienė.

Informacinėje sistemoje paskelbus šiuos duomenis, „prekybiniais“ numeriais paženklinta transporto priemone eisme galima dalyvauti tik vieną parą.

„Praėjus šiam laikotarpiui ir norint toliau dalyvauti eisme, prekybininkas turi iš naujo informacinėje sistemoje tai pažymėti. Pavyzdžiui: parduodamas automobilis gali kelias dienas stovėti aikštelėje, tačiau atsiradus pirkėjui, kuris nori išbandyti transporto priemonę, pardavėjas „Regitros“ informacijos sistemoje nurodo dieną, kai su automobiliu bus važiuojama, ir tuomet vėl parą su tais pačiais numeriais bus galima dalyvauti eisme“, – akcentavo žinovė.

Įžūlus BMW vairuotojas erzina daugiabučio kaimynus

Galima naudoti ne vienam

Kitaip, nei įprastas valstybinis numeris, priskirtas konkrečiai transporto priemonei, „prekybinis“ numeris gali būti perkeliamas bet kuriam įmonės turimam automobiliui. Tačiau jie galios tik tuo atveju, jei apie tokį perkėlimą, taip pat visus reikiamus duomenis apie automobilį, įmonė praneš „Regitros“ informacinėje sistemoje.

„Duomenis apie tai, kam priklauso prekybiniai numerio ženklai, „Regitra“ kaupia savo registre. Šiuos duomenis mato ir kitos suinteresuotos institucijos, pavyzdžiui, policija. Tad norint išspręsti minimą situaciją, rekomenduojame kreiptis į atitinkamo miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyrių“, – pabrėžė E. Bardauskienė.

Vadovas privalo nurodyti

Policijos pareigūnai taip pat pabrėžė, kad nepaisant neįprastos valstybinio numerio spalvos, ieškant KET pažeidėjų sunkumų nekyla.

Apie užfiksuotus stovėjimo tvarkos ar sustojimo pažeidimus asmuo gali pranešti savivaldybei ar policijai. Tą galima padaryti ir per portalą epolicija.lt.

Tais atvejais, kai nusižengė automobilio, turinčio „raudonus“ numerius vairuotojas, policijos pareigūnai kreipiasi į juridinį asmenį, kuriam ir priklauso transporto priemonė.

„Įmonės vadovas ar kitas atsakingas asmuo privalo nurodyti, kas pažeidimo metu naudojosi transporto priemone“, – kalbėjo Rytis Vosylius, Lietuvos kelių policijos tarnybos (LKPT) Adminstracinės veiklos ir eismo priežiūros skyriaus vyriausiasis tyrėjas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (185)