Nauji policijos naudojami greičio kontrolės įrenginiai ypatingi ne tik tuo, kad juos naudojant nereikalingas policijos ekipažas, užtenka tik įrenginį prižiūrinčio pareigūno, bet ir tuo, kad iš 300 metrų atstumo gali užfiksuoti net kelias greitį viršijančias priemones.

Dar viena ypatybė ta, kad policijos pareigūnai tokius matuoklius stato ten, kur jų vairuotojai nemato. Štai vienam matuokliui metrologinė patikra buvo atliekama ant viaduko virš kelio, stebint važiuojančius iš viršaus.

Panašu, kad naujos pareigūnų darbo priemonės supykdė vairuotojus, tad atsirado daugybė grupių, skirtų pranešimams apie įvairiose Lietuvos vietose išstatytus mobiliuosius trikojus. Negana to, vairuotojai ėmėsi akcijų, nukreiptų prieš trikojus – pradėjo šiuos dangstyti arba apie juos perspėdinėti važiuojančius pro šalį.

Štai vienoje vietoje apie „tykantį“ greičio matuoklį perspėjo sustojęs ir, neva, sugedęs BMW vairuotojas, kuris ant automobilio bagažinės užkabino didelį plakatą „50. Trikojis“. Netrukus kitas feisbuko naudotojas pasidalino nuotrauka, kurioje taip pat perspėjama apie „kamerą“.

Socialiniame tinkle „Facebook“ sklinda ir nuoroda į „Patroen“ platformą, kurioje prašoma paaukoti lėšų, jog tokių automobilių su užkabintais plakatais, perspėjančių apie policijos išstatytus greičio matuoklius, atsirastų daugiau. Pastebėtasis automobilis važinėja uostamiestyje, jei aukotojai bus dosnūs, žadama į gatvę išleisti ir antrą automobilį.

Daugybę vairuotojų diskusijų ir nepasitenkinimo kelia faktas, kad pareigūnai prieš tokius greičio matuoklius nepastato ženklų, perspėjančių apie kameras. Tačiau tokiam prašymui policija turi atsakymą – ragina važiuoti neviršijant leistino greičio, mat šitaip nebus dėl ko baimintis.

DELFI skelbė, kad iš viso 37 išmanius greičio matuoklius policija įsigijo praėjusių metų rudenį. Už įrenginius, susietus su Administracinių nusižengimų registru, buvo sumokėta daugiau nei 1 mln. eurų. Teigiama, kad į tokio įrenginio akiratį patekęs greitį viršijantis vairuotojas pranešimą apie jam skirtą baudą gaus greitai, vos per kelias dienas. Be to, ilgainiui tokie matuokliai galės fiksuoti ne tik greičio, bet ir kitus pažeidimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (902)