Pareigūnai pripažino, kad jau pastebėjo vairuotojų sujudimą ir susirūpinimą, jog šie negalės iš anksto žinoti, kur bus fiksuojamas jų važiavimo greitis ar kiti pažeidimai.

Internautai ėmė dalytis pastebėjimais, kur užfiksuoti mobilūs policijos greičio matuokliai

Lietuvos policijos“ socialinio tinklo puslapyje buvo išplatinta žinutė, jog vairuotojai, užuot fiksavę matuoklius, turėtų daugiau dėmesio skirti pagrindiniam savo darbui – vairavimui.

„Mūsų patarimas jums – važiuokite leistinu greičiu ir jums nereikės nerimauti, kurioje vietoje netikėtai išdygs greičio matuoklis. Vietoje naudojimosi mobiliais telefonais ieškant, kurioje vietoje pastatytas greičio matuoklis, susikoncentruokite į vairavimą“, – rašė pareigūnai.

Jie taip pat įspėjo, jog būtent greičio viršijimas – viena iš didžiausių skaudžių eismo įvykių priežasčių, todėl būtent šio pažeidimo kontrolei 2020-aisiais bus skiriama daugiausia dėmesio.

Sukūrė peticiją

Vairuotojai išgirdę, kad apie greičio matuoklius nebus niekaip perspėjama, įnirto. Portale Peticijos.lt buvo sukurta peticija, kurios autoriai reikalauja perspėti apie tokį matuoklį perspėti ženklais.

„Kelių eismo taisyklėse nurodyta, jog kelio ruožas, kuriame įrengti nustatyto greičio režimo pažeidimus fiksuojantys automatiniai prietaisai, žymimi kelio ženklu „Automatinė greičio kontrolė“ – nurodo peticijos autoriai.

Jie pabrėžia ir tai, kad ženklais apie tokius matuoklius perspėjama ir kitose Europos šalyse, bei nuogąstauja, kad tamsiu paros metu važiuojantis ir apie tokį matuoklį neperspėtas vairuotojas gali dėl blykstės sukelti eismo įvykį.

Nusipirko 37

DELFI primena, kad Lietuvos policija dar praėjusių metų rudenį įsigijo už daugiau nei 1 mln. eurų 37 mobilius greičio matuoklius.

Išmanūs matuokliai gali veikti be policijos pareigūno įsikišimo, be to, gali būti pastatyti kone bet kur, tad vairuotojams juos pastebėti ypač sunku. Užfiksavęs pažeidimą toks matuoklis tuojau pranešimą siunčia į Administracinių nusižengimų registrą, tad baudą vairuotojas turėtų gauti ganėtinai greitai, per porą savaičių.

2020-ųjų metų pradžioje matuokliams buvo atlikta metrologinė, jie išdalyti visos Lietuvos apskričių policijos komisariatams.

Baudos už greičio viršijimą

Nurodoma, kad viršijus leistiną greitį iki 10 km/val., vairuotojui skiriamas įspėjimas.

11-20 km/val. greičio viršijimas vairuotojui užtrauka 12-30 eurų baudą.

21-30 km/val. greičio viršijimas užtraukia 30-90 eurų baudą.

31-40 km/val. greičio viršijimas vairuotojui atsieitų 120-170 eurų, pradedantieji vairuotojai už šį nusižengimą galėtų netekti teisės vairuoti 3-6 mėnesiams.

41-50 km/val. greičio viršijimas vairuotojui užtraukia 170-230 eurų baudą, o pradedantieji vairuotojai dar netektų teisės vairuoti 6-12 mėnesių.

Viršijus greitį daugiau nei 50 km/val. vairuotojui gresia 450-550 eurų bauda ir teisės vairuoti atėmimas 1-6 mėnesiams. Pradedantieji vairuotojai dėl tokio nusižengimo gautų ne tik anksčiau minėtą baudą, bet ir netektų teisės vairuoti 12-18 mėnesių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (810)