Visgi nepaisyti kai kurių eismo taisyklių specialiųjų tarnybų atstovai ryžtasi tik tada, kai įsijungia švyturėlius ir garsinį signalą. Kas nutinka tuo atveju, jei KET pažeidžiamos, o švyturėliai išjungti?

Tokį atvejį užfiksavo feisbuko grupės „Viskas apie automobilius“ nariai, nufilmavę, kaip greitosios pagalbos automobilis be įjungtų švyturėlių lekia pro šalį Vilniaus Vakariniame aplinkkelyje.

Nors iš vaizdo įrašo spręsti, kokiu greičiu važiavo medikai, neįmanoma, galvosūkyje tašką padeda Vakarinio aplinkkelio greičio matuokliai. Vienas jų pro šalį lekiantį greitosios pagalbos automobilį nufotografuoja.

„Įdomu, ar galima taip be švyturėlių“, – domėjosi internautai.

Švyturėliai būtini

Lietuvos kelių policijos tarnybos (LKPT) Administracinės veiklos ir eismo priežiūros skyriaus atstovai DELFI pabrėžė, kad specialiųjų transporto priemonių vairuotojai, turintys leidimus naudoti mėlynus ir raudonus švyturėlius ir specialiuosius garso signalus, gali naudotis įjungtais švyturėliais ir garso signalais tik tuo atveju, kai tai būtina gelbėjant žmogaus gyvybę, sveikatą ar turtą, užtikrinant viešąją tvarką ir eismo saugumą, sulaikant įtariamus padariusius teisės pažeidimą asmenis, eskortuojant ir lydint Lietuvos Respublikos vadovybės apsaugos įstatymo 2 straipsnio 2 dalyje nurodytus saugomus asmenis.

Įjungti švyturėliai ir garso signalai leidžia nepaisyti kai kurių KET punktų, susijusių su važiavimo greičiu, turėti pirmenybę sankryžose įsitikinę, kad jiems duodamas kelias ir tai nekenkia eismo saugumui.

„Šia teise taip pat naudojasi transporto priemonių, kurias lydi specialiosios transporto priemonės, vairuotojai“, – teigiama DELFI pateiktame atsakyme.

Visgi viršyti greičio tada, kai švyturėliai ir garso signalai neįjungti, specialiųjų tarnybų automobiliai negali. LKPT atstovai DELFI tikino, kad aiškinsis, ar vaizdo įraše užfiksuotas greitosios pagalbos automobilis viršijo leistiną greitį.

Jeigu paaiškės, kad greitis iš tiesų buvo viršytas, specialiųjų tarnybų automobilių vairuotojams suformuojamas administracinio nusižengimo protokolas ir nagrinėjamas bendra tvarka.

„Gilinamasi ir aiškinamasi visos objektyvios priežastys, be abejo, sprendžiamas klausimas, ar KET pažeidimas padarytas esant būtinajam reikalingumui“, – akcentuojama LKPT atsakyme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)