Šiuo metu mieste yra daugiau nei 50 greičio matuoklių, tačiau iš jų veikia vos 18. Tokia situacija, DELFI pasakojo Robertas Markovskis, Vilniaus savivaldybės Eismo valdymo skyriaus vadovas, susiklostė istoriškai.

„Didžioji dalis matuoklių buvo pastatyta dar seniai, bendra savivaldybės ir policijos iniciatyva. Tačiau vėliau sutartis buvo nutraukta, rangovas, kuris statė matuoklius, bankrutavo, ir visa ta įranga liko“, – kalbėjo pašnekovas.

Drauge su naujų greičio matuoklių įrengimo Vilniuje projektu, žadėjo jis, bus demontuota ir senoji įranga, net ir veikianti, kad miestiečių neklaidintų ir, tuo pačiu, negadintų vaizdo.

Pasakyti, kada tiksliai atsiras nauji matuokliai, kol kas R. Markovskis nedrįsta. Anot jo, dabar yra paskelbtas techninių specifikacijų projektas ir konsultojamasi su rinkos dalyviais, vėliau laukia viešųjų pirkimų procedūra. Viską tinkamai atlikus, 2020-ųjų metų pabaigoje gatvėse turėtų atsirasti nauja įranga.

Greičio matuoklis

Ten, kur eismo įvykiai

Vietos, kuriose turėtų atsirasti naujieji greičio matuokliai, jau žinomos. Tiesa, pastarosios gali šiek tiek keistis, perspėja R. Markovskis, tačiau iš esmės norima stacionarią greičio kontrolės įrangą pastatyti ten, kur gausu dėl greičio viršijimo įvykusių įskaitinių eismo įvykių – tokių, kai buvo sužaloti ar sužeisti žmonės ar padaryta žala.

„Visos vietos suderintos su savivaldybe ir policija, be to, parinktos atsižvelgiant į miesto „juodųjų dėmių“ žemėlapį“ – tikslino žinovas pabrėžęs ir tai, kad toli gražu ne visur, kur buvo eismo įvykių, atsiras greičio matavimo įranga – kai kur naudojamos kitos priemonės, tokios kaip greičio mažinimo kalneliai ir pan.

„Greičio matuokliai daugiausiai bus įrengiami ten, kur gatvių atkarpos tiesesnės ir kur žmonės turi galimybę įsibėgėti, o dėl to įvyksta nelaimės“, – apibendrino R. Markovskis.

Reikalavimai nemaži

Numatyta, kad bus įrengiami dviejų skirtingų tipų greičio matuokliai. Vieni fiksuos tik leistino greičio viršijimo atvejus, kiti – „pamatys“ ir nelegalus „A“ juostoje, ir važiuojančius degant raudonam šviesoforo signalui.

Paskelbtuose techniniuose reikalavimuose nurodoma, kad greičio matuokliai turėtų gebėti matyti 32 skirtingas tranpsporto priemones mažiausiai 4 eismo juostose vienu metu. Taip pat įranga turės gebėti fiksuoti tiek atvažiuojančių, tiek nuvažiuojančių transporto priemonių daromus pažeidimus.

Pastaroji sąlyga ypatingai svarbi, nes, sakė R. Markovskis, Vilnius susiduria su greitį viršyti nevengiančiais motociklininkais, kurie Kelių eismo taisykles pažeidžia visiškai ramiai, mat jų valstybinio ženklo numeris pritaisytas gale, ne priekyje.

Robertas Markovski

Greičio matuokliai turėtų veikti ir 25 laipsnių šaltyje, ir 55 laipsniuose karščio, gebėti užfiksuoti viršijamą greitį 20–250 km/val. diapazone, be to, „suprasti“, kai transporto priemonė keičia važiavimo juostą ar kerta ištisinę liniją. Numatoma paklaida – 3 km/val. iki 100 km./val. greičio, o nuo 100 km/val. – 3 proc. Taip pat norima, kad automatiškai būtų nustatomas transporto priemonės tipas, atpažįstami Europos Sąjungos (ES) šalių, taip pat Norvegijos, Šveicarijos, Rusijos, Baltarusijos ir Ukrainos šalių valstybiniai numeriai.

Kai kur – net po kelis

R. Markovskis neslėpė, kad kai kuriose gatvėse, kur greičio viršijimas yra nuolatinė problema, atsiras net ne po vieną, o po kelis greičio matuoklius.

Pavyzdžiui, net keli greičio matuokliai atsiras Geležinio Vilko ir Ukmergės gatvėse, taip pat Oslo, Tūkstantmečio, Galvės gatvėse. Nauji matuokliai atsiras Pilaitės prospekte, Eišiškių plente, Laisvės prospekte, Kalvarijų gatvėje ir t.t.

Numatoma, kad 16 naujų greičio matuoklių bus skirti tik greičio viršijimo atvejų fiksavimui, 16 – ir greičiui, ir raudonos šviesos ar „A“ juostos pažeidimams fiksuoti.

Greičio viršijimo atvejus fiksuosiančių matuoklių įrengimo vietos

Važiavimą per raudoną šviesą, „A“ juostą bei greičio viršijimo atvejus fiksuosiančių matuoklių įrengimo vietos

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (138)